Világ 2021. július 30.

Robot szedi össze a műanyag szemetet a tengerparton

Fatima Világ 2021. július 30.
A BeBot homokot szitál a tengerparton, így olyan műanyagokat gyűjtésére is képes, amikről az emberek megfeledkezhettek.

Az óceánból, strandokról és folyókból összegyűjtött műanyaghulladékból termékeket gyártó cég, a 4Ocean a Poralu Marine robotgyártóval együttműködve létrehozta a BeBotot, egy speciális robotot, amely segít kiszűrni a kis műanyaghulladékot a strandokon, amiket az emberek talán észre sem vesznek. “Olyan területekre tervezték, amelyek viszonylag tiszta strandok, de nagy mennyiségű mikroműanyagot tartalmaznak” – mondta Alex Schulze, a 4Ocean társalapítója és vezérigazgatója a Fast Companynak.

Apró műanyagokat is kiszűr

A BeBot egyik alapvető állítása, hogy csendesebb alternatíva más óriási porszívókhoz képest, amelyek műanyagokat szívnak fel a homokból. Nem csupán csendesebb, de sokkal kisebb méretű, és napelemhez csatlakoztatott elemekkel működik, nem mellesleg akkor is használható, ha látogatók vannak a strandon. A robot ide-oda közlekedik a tengerparton, óránként körülbelül egy futballpálya méretének háromötödét lefedve. Szitálja a homok felső rétegét, majd összegyűjti a kis darabkákat – ugyanakkor kavicsokat és kagylókat is felszedhet, így használat után szét kell válogatnia a tároló tartalmát, és el kell különíteni az újrahasznosítható anyagokat a szeméttől.

Fotó: 4ocean

A cég azt tervezi, hogy megkezdi, hogy Hawaii lesz az első állomás, ahol megkezdik a BeBot tesztelését egy olyan személyzettel együtt, akik a partokat fésülve keresik a nagyobb szemetet. A 4Ocean célja, hogy az így összegyűjtött műanyagot újrahasznosítsa, és termékeket készítsen belőle. Annak ellenére, hogy nagy segítség, Schulze elismeri, hogy a BeBot nem a megoldás a világ szennyezési problémáira – ellenben az egyszer használatos műanyag megállítása, kiiktatása az.

„Ez a szerkezet korántsem megoldás az óceán műanyagválságra. Viszont reméljük, hogy ezzel a géppel összegyűjtjük a létező műanyagot, és felhívjuk a figyelmet arra, hogyan jut el a műanyag a tengerpartra és az óceánba. Reméljük, hogy eszközként fogjuk használni a tudatosság növelésére, hogy az emberek fenntarthatóbb életmódot éljenek, és csökkentsék az egyszer használatos műanyag mennyiségét ”- tette hozzá Schulze.

Keresés az oldalon