Belföld 2021. június 11.

Jobb, ha kerülöd ezeket a vizeket Baranya megyében

Fatima Belföld 2021. június 11.
Baranya megyében vannak olyan természetes vizek, amikben nem javasolt a fürdőzés a szakemberek ellenőrzése alapján. Az Orfűi Kistó Strandon, a Pécsi-tó és az Abaligeti-tó szabadstrandján azonban biztonságosan lehet pancsolni.

A Baranya Megyei Kormányhivatal munkatársai minden évben rendszeresen végeznek közegészségügyi ellenőrzéseket a megyei természetes fürdőhelyeken. Az ellenőrzés magában foglalja a víz laboratóriumi minőségi vizsgálatát, valamint a helyszíni szemlét, melynek során ellenőrzik, hogy van-e zuhanyozási lehetőség, megfelelő számú öltöző, elsősegélynyújtó felszerelés, vagy éppen biztosított-e az úszómesteri felügyelet. A kötelező ellenőrzések az idei évben májusban megtörténtek: a vízvizsgálati eredmények megfelelőek voltak, a vizek fürdésre alkalmasak az Orfűi Kistó Strandon, az orfűi Pécsi- tó szabadstrandján és az abaligeti I. sz. tó strandjántudatták.

Nyaralók a Pécsi-tó partján Orfûn 2020. március 20-án.
MTI/Sóki Tamás

A természetes fürdőhelyek látogatása nem köthető koronavírus elleni oltás igazolásához, azonban az arányosság elvét követve az üzemeltető kérheti azt, valamint a járványügyi helyzetre tekintettel a strandok fenntartói, üzemeltetői a szokásosnál szigorúbb szabályokat hozhatnak a saját maguk, és más fürdőzők egészségének védelme érdekében.

Jobb, ha ezeket elfelejted

A kormányhivatal szakemberei felhívják a felfrissülésre vágyók figyelmét, hogy csak a fentebb megnevezett helyeken fürödjenek. Baranyában is vannak olyan természetes vizek, amelyekben a kánikulában – a tiltás ellenére – gyakran látni fürdőzőket. Nem javasolt a megmártózás azokban a természetes vizekben, amelyeknek a vízminőségét a hivatal rendszeresen nem ellenőrzi. Ezek közé tartozik a pécsváradi Dombay-tó, a Duna mohácsi szakasza, valamint a drávaszabolcsi kikötő is, ahol nem biztosítottak a közegészségügyi feltételek sem. Helyettük válasszuk inkább az ellenőrzött tavakat vagy a víziparkok, uszodák, strandok szintén rendszeresen vizsgált, biztonságos medencéit.

Keresés az oldalon