A Balkán legszebb, különleges és olcsó kulturális úti céljai hétvégékre

Cserdi Dóra
Békesség, kikapcsolódás, aktív programok - ezeken a területeken bárki megtalálhatja, amire igazán vágyik.

A hosszabb külföldi utakra nem szívesen áldozunk sok pénzt nyár előtt. Ugyanakkor ha valaki mégis úgy érzi, hogy kiszakadna kicsit a megszokott környezetéből, és szeretné valami különlegesebb, kevésbé ismert terület felé venni az irányt, az induljon el a déli határ felé. A Balkán tele van igazi természeti kincsekkel, a gyönyörű helyek pedig tökéletes úti célnak számítanak egy egynapos programra, de az egész hétvégét sem vétek ezeken a vidékeken eltölteni.

Íme pár könnyen megközelíthető, gyönyörű és viszonylag olcsó úti cél a szomszédos Horvátországból és Szerbiából.

A magyar kulturális örökségnek is része

Alig másfél óra autózás a röszkei szerb-magyar határtól, és igazi különlegességre bukkanhatunk: a vajdasági Törökbecse (Novi Bečej) és Beodra (Novo Miloševo) közt található ugyanis Aracsa (Arača). Az impozáns középkori román stílusú templom romja ma a szerb és magyar kulturális örökségnek is része, egy kellemes piknikre, túrára vagy stresszfelejtőre így keresve sem találhatunk ennél jobb helyet.

A legelső írásos emlékeink a XIII. századból származnak Aracsáról, az épület Natonal Geographic Srbija cikke szerint egy XI. századi templom maradványaira épült. Az objektumot 1280-ban kirabolták és megsemmisítették, és csak 1370-ben, Kotromanić Erzsébet magyar, horvát, lengyel királyné kérésére állították helyre.

A felújítás során egy gótikus harangot és harangtornyot is az épülethez adtak.

 

A törökök 1551-ben viszont ismét megrongálták az objektumot, a teljes renoválásra pedig azóta sem került sor.

Az épület ennek ellenére több puszta középkori romnál.

Aracsa egy mező közepén található, így eljutni a maradványokig nem feltétlenül számít egyszerű vállalkozásnak. Ugyanakkor ha valaki mégis bevállal némi vesződést, sosem felejti el azt a csodálatos látvány, ami a romoknál várja az utazókat.

Az épületnek mostanra nincs mennyezete, és talán pont ez adja Aracsa különlegességét. Belépve a templomba, a békesség, a kék ég és maradványok összhangja bármelyik látogatóban leírhatatlan érzést keltenek majd.

A határ közelében élőknek Aracsa remek lehetőség egy egynapos kirándulásra, de a távolabbról érkezőknek sem kell lemondaniuk a káprázatos kilátásról. Ha előre gondolkodunk, a Booking szerint már néhány ezer forint/fő árkategóriában is foglalható szállás Törökbecsén, a település úgy 12 kilométerre található a templomtól.

Rengeteg más látnivaló és élmény

Ezen a vidéken egyébként nem kell tartani attól, hogy egy hétvége unalomba fullad: Törökbecske és környéke Aracsa mellett is bőven szolgálnak látnivalókkal. Itt található többek között a Glavaš-ház Helytörténeti Múzeum, a beodrai Kotárka Helytörténeti Múzeum és egy igazi kuriózum, a Sóskopó Természetvédelmi Rezervátum is.

A Sóskopó Természetvédelmi Rezervátum (Slano Kopovo) Szerbia egyik utolsó megmaradt sós vizű mocsaraihoz tartozik, és tökéleres úti cél a természet szerelmeseinek, a kalandra vágyóknak, az állatrajongóknak, de még az iskolás és óvodás gyerekeknek is.

A mocsár a Pannon-tenger maradványa, a vidék pedig olykor még ma is tóvá alakulhat az időjárástól függően.  A nyári hónapokban pedig, mikor a víz visszahúzódik, a területet egy néhány centiméteres sóréteg borítja.

 

A 976 hektáros rezervátum igazi turistacsalogató, hisz az önmagában is lenyűgöző területet még különlegesebbé teszi, hogy az egyik legjelentősebb madárélőhelynek számít Szerbiában, tele ritka és gyönyörű madarakkal.

A Sóskopó Természetvédelmi Rezervátum oldala szerint a vidék ideális környezet a daruféléknek, a vadludaknak, a vadkacsáknak, a gulipánoknak és a parti liléknek. Sóskopó emellett jelentős pihenőhelynek számít a madárvonulásokkor, az őszi vándorlás idején tehát a kacsák, libák és a darvak is tömegesen gyűlnek össze a területen. 

Szóval, ha valaki egyszer szeretne 20 000 darut  látni egy nap alatt, csak jókor kell erre a vidékre utaznia.

 

A területen lévő kivételes tájak mellett egyébként több esemény miatt is megéri Törökbecsére látogatni. A város minden évben megrendezi a nívós babfesztiválját, az Opusuljivanje nevezetű gasztroeseményen pedig vajdasági, szerbiai, külföldi szakácszsenik, gasztromágusok és vállalkozószellemű, lelkes laikusok is nagy számban jelennek meg.

A város oldala szerint a babfesztivált a Gradiste (Gradište) csónakkikötőben tartják, a tamburazenekarok, a kellemes nyári esték, a Tisza látványa és a fantasztikus illatok így nem csak egy kellemes hétvégét, de életre szóló élményt is nyújtanak a látogatóknak.

A legnagyobb helyi eseménynek pedig a Velikogospojinski dani rendezvény számít. A fesztivál, amit hagyományosan augusztus utolsó napjain rendeznek meg Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából, már különeges elismerésekben és díjakban is részesült a vojvodina.travel oldal szerint. Az esemény 2023-ban augusztus 25 és 28 közt kerül megrendezésre.

Természet minden mennyiségben

Ha valaki nem tud betelni a természet szépségével, egyszer vegye az irányt a Tarcal-hegység Újvidékhez közeli része felé. Szerbia első nemzeti parkja gazdag természeti kincsekben, vízesésekben, tavakban, piknikezőhelyekben, kilátókban és barlangokban is.

 

Emellett pedig olyan különleges helyszínek és épületek is megtekinthetők itt, mint a Beli Majdan kőbánya, a Vrdnička-torony és a Dombo kolostor maradványai.

A Vrdnička-torony például Rednek (Vrdnik) település közelében található, és ma kiemelt jelentőségű kulturális műemlékként tartják számon. A jelenleg itt álló erődítményt először 1315-ben említik a történelmi források, viszont már római kori tárgyak is kerültek elő a területen. Így feltehetőleg a 12. századnál jóval korábban is állt itt építmény.

A park szintén egy viszonylag egyszerűen megközelíthető helynek számít. 

A Tarcal-hegység az E-75-s út vonalán úgy két óra autóval a röszkei határátkelőtől, Újvidéktől pedig körülbelül 35 percnyi távolságra helyezkedik el. A városban szintén olcsón foglalhat szállást, aki szeretne több napot is eltölteni a vidéken. Ha időben gondolkodunk, akár néhány ezer forint/per fő körül is bérelhető szoba Újvidéken.

Pihenés, aktív kikapcsolódás, szuper ételek

Csend, békesség, kikapcsolódás – mindezt megkaphatjuk a Száva-folyó völgyében elterülő Lónyamezőn. A horvátországi Lonjsko polje Natúrpark autóval csupán úgy 2 óra távolságnyira van Barcstól, a terület ezért tökéletes úti cél lehet egy szombati vagy vasárnapi napra.

 

A Lonjsko polje Natúrpark Közép-Horvátország legnagyobb természetparkja, és emellett Európa egyik legnagyobb fennmaradt mocsárvidékének is számít.

A park kicsit olyan, mintha a területén megállt volna az idő.

A természeti oázis hemzseg a ritka növény- és állatfajoktól, megismerteti velünk az autentikus szávamenti kultúrát, sőt, az érintetlen természet nyugalma és aktív kikapcsolódási lehetőségek mellett, még igazi gasztronómiai különlegességeket is megkóstolhatunk a parkban.

Azoknak pedig, akik rajongnak a gólyákért, Lonjsko Polje biztosan elnyeri a csodálatát: a gólyák ugyanis a vidék leghíresebb lakói. A parkban található Čigoč falu, itt minden háznak saját gólyafészke van. A települést emiatt 1994-ben „Európai gólyafalunak” nyilvánították – írja a putnikofer.hr. Az aktív pihenés szerelmesei pedig többek között kerékpározhatnak, csónakázhatnak, kenuzhatnak is a területen, a hosszú sétákhoz pedig idegenvezető segítségét is lehet kérni.