Belföld 2021. április 22.

Tömegekre készülnek a Balatonon, ismét a nyár nagy nyertese lehet

Fatima Belföld 2021. április 22.
Nagy rohamra számítanak a Balatonon - a találgatások szerint az ottani vendéglátósok vannak az egyik legszerencsésebb helyzetben.

Hamarosan nyithatnak a teraszok, a balatoni vendéglátósok egyből elkezdtek készülni. „Nagy rohamra számítunk, de tavasszal mindig az időjárás határozza meg azt, hogy hányan indulnak el akár kirándulni, akár sétálni, akár gasztrotúrára a Balatonhoz. Tömegekre számítunk, és bízunk a tömegek bölcsességében, hogy betartják az alapvető szabályokat” – idézte az ATV a Balatoni Kör hétfőn megválasztott új elnökének, Szilágyi Lajosnak az InfoRádióban elhangzott szavait. Az elnök elmondta: a bejelentés után szinte azonnal mindenki azon kezdett dolgozni, hogy a tömegeket rendesen ki tudják szolgálni, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak és megfelelő személyzetet találjanak.

Szerencsére a szervezet tagjai mindig is az egész éves balatoni vendéglátásban hittek, nyolcvan százalékuk meg tudta tartani az embereit. 

„Kérjük a vendégeket a felelősségteljes viselkedésre, tartsák be a szabályokat. Minden adott ahhoz, hogy biztonságos vendéglátást nyújtsunk a teraszokon, kérjük, hogy ebben partnerek legyenek a vendégek” – mondta Szilágyi Lajos.

Nagy nyertes lehet a Balaton

Gerendai Károly üzletember az ATV Egyenes beszéd című műsorában volt vendég, ahol elmondta: a vendéglátóhelyek egy részének nincs terasza, ha van is, akkor korántsem biztos, hogy hasonló méretű, mint a beltere a vendéglátó egységeknek. Egy olyan étterem például, ami bent nyolcvan-száz embernek is helyet tud biztosítani, kint talán csak tizenötnek vagy húsznak, az nem fogja tudni ennyi helyből azt a kieső forgalmat visszapótolni, miközben a költségei ugyanúgy megjelennek majd.

Az valós segítség, hogy nem kérnek pénzt a teraszért, legalább ez a költség nem jelentkezik. Ahol meg lehet növelni a terasz méretét, az is sokat segíthet, ezáltal nagyobb befogadóképesség lesz – ez azonban korántsem mindenhol megoldható.

Gerendai beszélt arról is, hogy a külföldi vendégekre támaszkodó éttermek helyzete ugyancsak kérdéses – noha az átoltottság kedvező vonzerő lehet, nem tudni, mennyire kelnek útra az emberek és mi lesz a desztináció. Statisztikák szerint ugyanis inkább mennének tengerpartra, szabadba az emberek, ahol kevésbé van tömeg. Másrészt eddig egy városban volt bezárva a legtöbb ember, miért akarnának egy másik városba menni – egyszóval elkerülnék a “zsúfolt” nagyvárosokat. 

Illusztráció: Getty Images

“Normál esetben egy piaci környezetben az él túl, aki jól csinálja a dolgát, a vendégei elégedettek, visszajárnak – ez a kulcsa annak, hogy jól működjön egy hely. Most ehelyett annak volt nagyobb esélye túlélni, aki az első hullámban elküldte az összes emberét, kevesebb veszteséget szenvedett el. Második körben annak nagyobb esélye volt túlélni, aki önkormányzati vagy állami ingatlant bérelt, mert legalább nem kellett bérleti díjat fizetni. Harmadik körben most nagyobb esélye lesz túlélni annak, akinek terasza van – ez egyik sem arról szól, hogy ki és hogyan csinálta a dolgát, hanem arról, hogy ki és mennyire szerencsés. Most még jön egy negyedik kör, mert azt is látni kell, hogy ebből a szempontból a hazai turisták például a Balatonnál biztosan megint nagyon nagy számban megjelennek, akinek ott van helye, biztosan sokkal jobban fog működni, mint azok, akiknek Budapesten és főleg a belvárosban, a turisztikailag kiemelt helyen van – ott lesz a legnagyobb hiány még a vendégekből” – mondta Gerendai. Ami az árakat illeti, az üzletember hozzátette: sokkal nem lehetnek magasabbak, mert nem engedhetik meg maguknak az egységek, hogy ezzel is kockáztassanak. Így is mindenki fél attól, hogy lesz-e elég kereslet és fizetőképes vendég. Érdemi áremelések még akkor sem fognak tudni történni, ha indokolt lenne. 

 

Keresés az oldalon