Ausztriában szigorításokat vezetnek be az oltatlanok számára

Startlap Utazás
A járványügyi helyzet romlása miatt Ausztriában november 8-tól szigorításokat vezetnek be a koronavírus ellen be nem oltott emberek számára - közölte az osztrák kormány.

A tájékoztatás szerint a kormány több fokozatú tervének keretében csak beoltott vagy gyógyult személyek mehetnek például étterembe vagy a 25 fősnél nagyobb rendezvényekre, a negatív teszteredmény felmutatása nem lesz elegendő. A munkahelyeken viszont továbbra is elegendő lesz a negatív koronavírusteszt.

Bécs madártávlatból (Fotó: Getty Images).

Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter szerint az intézkedéseket a kormány és a tartományi vezetők tanácskozásán szinte egyhangúlag fogadták el. Burgenland tartomány ugyanakkor már előzetesen jelezte, hogy az átoltottság magas helyi szintje miatt ellenzi a szigorítást.

Egy négyhetes, átmeneti időszakra az osztrák hatóságok elismerik majd az első oltást is, egy friss PCR-teszttel kiegészítve. Azt követően viszont már csak a teljes körű védettséget, illetve a koronavírus-fertőzésből legfeljebb fél éve történt kigyógyulást veszik figyelembe.

A mostani döntés értelmében az úgynevezett zöld igazolvány, amelyet a beoltottak, a gyógyultak és a negatív koronavírus teszttel rendelkezők kaphatnak meg, kilenc hónapig lesz érvényes a második oltás után, amivel serkenteni kívánják az emlékeztető oltás felvétele iránti hajlandóságot. A Johnson&Johnson egykomponensű vakcinájának esetében január 3-ig lesz érvényes a zöld igazolvány, feltéve, hogy addig az érintett nem kapott emlékeztetőoltást.

Hétfővel kezdődően már az FFP2-es kategóriájú védőmaszkok viselése lesz kötelező minden olyan zárt helyen, ahol eddig is maszkviselést írtak elő.

Ugyanakkor némi könnyebbséget jelent, hogy az osztrák kormány eltörölte a vitatott és munkaerőigényes kiutazási ellenőrzéseket a felső-ausztriai járásokban. Alexander Schallenberg osztrák kancellár komolynak nevezte a járványügyi helyzetet.

Úgy fogalmazott, hogy ideje meghúzni a gyeplőt a beoltatlanok számára, különös tekintettel a karácsonyi ünnepekre és a téli turisztikai szezonra.