Nagyon készülnek a télre Ausztriában

Startlap Utazás
Számtalan programmal és újdonsággal várja a látogatókat a téli szezonban Ausztria, ahol ez az időszak már egyáltalán nemcsak a síelésről, sípályákról szól.

A síelés, snowboardozás vagy freeriding még mindig messze az első számú téli sporttevékenység, és Ausztria egyértelműen piacvezető Európában, több mint 50 százalékos piaci részesedéssel. Ez az évszak azonban már régen nemcsak a téli sportokat jelenti a vendégeknek: ez lehet rekreáció és pihenés, sípályán kívüli havas üdülés, természetben töltött vagy akár városi üdülés is. „A vendégek szeretnének sétálni, élvezni Ausztria kulináris finomságait, megcsodálni a látnivalókat, ellátogatni az adventi piacokra, vagy egyszerűen csak pihenni egyet a termálfürdőben – mondta Lisa Weddig, az Österreich Werbung ügyvezető igazgatója. – Legyen szó a barátokkal vagy a családdal töltött téli üdülésről, Ausztria sokrétű téli ajánlata a vendégek igényeinek megfelelő választ kínálja.” 

Szerinte az emberek vágya a természet és a szabadtéri testmozgás iránt egyre nagyobb. Különösen a túrázás és a könnyed séta a természetben vált fontosabbá a koronavírus következtében.

Fotó: Österreich Werbung/WEST4MEDIA

A tél iránti szerelem jelen van minden tartományban

Az ausztriai tél hihetetlen változatos – olvasható az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal sajtóközleményében. Mint írják, a városok, mint Bécs, Graz és Salzburg elvarázsolnak adventi vásáraikkal, kávéházaikkal és kulturális kínálatukkal. Alsó-Ausztria, Stájerország és Burgenland arra invitálják vendégeiket, hogy a tél csendjét és csendes lassúságát fedezzék fel az állatvilággal együtt: itt a sítúrázás, a téli túrázás, a sífutás vagy akár az idilli tájakon való kényelmes havas séta áll a középpontban. Tirol, Vorarlberg és Salzburg tartomány nemcsak nagy síterepeivel, hanem szokásaival, kultúrájával és vendégszeretetével is kitűnik. Felső-Ausztria a családoknak szóló ajánlatokra összpontosít – családbarát síterületeivel és olyan tevékenységekkel, mint a téli lovaglás és a szánkózás. Stájerországban, Karintiában és Burgenlandban számos termálfürdő és a gazdag kulináris kínálat nyújt kikapcsolódást a sokféle aktivitás után.

Csak néhány példa a téli ajánlatok sokféleségére és az idei téli szezon számos újdonságára:

  • Salzburg tartományban Európa egyik legnagyobb és legváltozatosabb téli sportrégiója jött létre az új Panorama Link felvonónak köszönhetően, amely Flachau/Wagrain és Flachauwinkl/Kleinarl télisport-központokat köti össze.
  • A stájerországi Kreischberg síterepén a téli sportok kedvelői az idei évtől kezdve 161 ultramodern, 10 üléses felvonóval utazhatnak a völgyből a hegyállomásig vezető 3,8 km-es távon.
  • Tirolban a Paznaunban található Silvretta Arena és a SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental is díjat kapott a fenntarthatóság és a klímavédelem iránti elkötelezettségéért.
  • Alsó-Ausztria a sípályák nyüzsgésének ellenpontjaként kínál programot: jól bebugyolálva élvezheti a téli csodavilágot a számos téli túraútvonalon – akár hótalpakkal is.
  • Karintia sem csak síelésre, hanem más téli tevékenységekre is hívogat, például korcsolyázásra a Weissensee-n, Európa legnagyobb természetes jégfelületén.
  • A Winterliebe am Feuerkogel jó példája a felső-ausztriai üdülés sokszínűségének. Egyetlen jegy számos szabadidős tevékenység végzésére jogosít: legyen az síelés a Feuerkogelen vagy szörfözés a Riverwave hullámán.
  • Vorarlbergben egy Lech és Zug közötti téli túra során megtapasztalhatja, hogy bizonyos időpontokban különleges helyek színpadokká alakulnak át, ahol a Lech történetéhez kapcsolódó részleteket mutatják be.
  • Bécsben az elmúlt hónapokban mintegy 10 új szálloda nyílt. A választék igen széles: a Hotel Motto az 1920-as évek elegáns hangulatát idézi, a Superbude trendi, a Jaz in the City pedig a zene életérzését tükrözi.
  • Burgenlandban romantikus lovas szánhúzáson vehet részt a sztyeppén, megállhat a számos borász egyikénél, majd pihenhet egy termálfürdőben és meghallgathatja Haydn Évszakok című művét az Esterházy-kastélyban, amely pontosan tükrözi az tartomány hangulatát.
Fotó: Österreich Werbung/WEST4MEDIA

Töretlen utazási kedv

Az Österreich Werbung által szeptember eleje és közepe között 7 országban (Ausztriában, Németországban, Svájcban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Csehországban és Lengyelországban) végzett friss felmérés eredményei is adnak egy plusz löketet a következő téli szezonra. Alapvetően az utazási kedv töretlen, a téli utazások iránti bizalom nagy, így már most konkrét utazási tervek készülnek.  Ausztria az egyik legkedveltebb úti cél. A legnagyobb küldőországokban, mint Németország és Hollandia, Ausztria áll a rangsor első helyén. Svájcban, Csehországban és Lengyelországban a második helyen. A briteknél a negyedik, alig lemaradva a második és harmadik helyezettektől (Olaszország és Svájc).

Fotó: Österreich Werbung/WEST4MEDIA

Ami az utazások időzítését illeti, bizonyos fokú visszatérés tapasztalható a koronavírus előtti időszakhoz. A tervezés ismét hagyományosan, a szünidőkhöz igazodva történik – a legerősebb hónapok december, január, február. A tavaszi kilátások is optimisták. Abból indulhatunk ki, hogy a szezon egészét tekintve jó kihasználtságra lehet számítani, még akkor is, ha a foglalások általában még röviddel indulás előtt történnek. Ha megnézzük a foglalási kritériumokat, világossá válik, hogy a vendégek legjobban a pénzvisszafizetési garanciákat és a rugalmas lemondási feltételeket keresik, ezt követi a higiéniai intézkedések megléte az adott szálláshelyen.

A felmérésből az is kiderült, hogy a be- és kiutazási szabályok nagyban befolyásolják az üdülési célpont kiválasztását.