Világ 2020. szeptember 25.

Ausztria betiltotta a bulizást a sípályáknál

Startlap Utazás Világ 2020. szeptember 25.
Tirol tartomány vezetője sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az egyik síterepen korábban sokan elkapták a koronavírust.

A kormány azután hozta meg ezt a döntést, hogy egyre több európai ország adott ki utazási figyelmeztetést nem csak Bécs városára, hanem az osztrák alpesi régióra is a koronavírus-fertőzöttek növekvő száma miatt.

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtótájékoztatón jelentette be az intézkedést, hozzátéve azonban, hogy a turisták mehetnek síelni, étkezhetnek étteremben, és részt vehetnek kulturális eseményeken. “De a síelés az eddig ismert formában nem lesz lehetséges” – jelentette ki Kurz, utalva a számos síterepen az esti zárás után kezdődő bulikra.

Aki áll, nem ihat

A kül- és beltéri bárok csakis az ülő vendégeknek szolgálhatnak fel ételt és italt, mindezt annak érdekében, hogy megelőzzék az alkoholgőzös mulatságokat. Este 10 órakor pedig zárniuk kell Ausztria hegyvidéki régióiban.

Illusztráció (Getty Images)

Csoportos per indult

A sajtótájékoztatót mindössze egy nappal azután tartották, hogy különböző országokból több mint ezer ember csoportos pert indított az osztrák kormány ellen a koronavírus-járvány kezelésének szerintük rossz módja miatt a népszerű ausztriai Ischgl-síterepen. A felperesek állításuk szerint a tiroli városban vagy annak környékén fertőződtek meg.

Günther Platter, Tirol tartomány vezetője csütörtökön részben bocsánatot kért. “Nagyon sajnálom, hogy ilyen sokan fertőződtek meg Ischglben” – jelentette ki a kormány bécsi sajtótájékoztatóján. Platter mindazonáltal hangsúlyozta, hogy senki sem tehető személy szerint felelőssé a fertőzésekért egy világjárvány során.

A hegyvidéki tartományban a gazdaság harmada és a munkahelyek negyede függ a turisztikai ágazattól.

Az osztrák kormány nemrég kiterjesztette a maszkviselési intézkedést, és 10 főre korlátozta a magánrendezvények résztvevőinek létszámát a koronavírus-fertőzés terjedése elleni fellépés részeként.

A napi újabb esetszámok 800 fölé nőttek az elmúlt napokban az egy hónappal ezelőtti körülbelül 300-hoz képest.

(MTI)

Keresés az oldalon