Már Ausztriában is szigorítottak a fürdőkre vonatkozóan

Fatima
A 2G szabály az osztrák fürdőkben is életbe lépett, így csak az oltottak és a gyógyultak látogathatják azokat.

Október közepén kapacitásra, belépésre és fertőtlenítésre vonatkozó szigorítást vezettek be a magyar határhoz közeli romániai és szlovákiai fürdőkben, most pedig Ausztriában is szigorították a fürdőkbe, uszodákba történő belépést. A 2G szabály értelmében ugyanis 12 éves kor felett a beoltott vagy a gyógyult vendégek látogathatják a létesítményeket – írja a TermálOnline.

Két oltás vagy gyógyultság feltétel, de…

A szabály főként abban jelent jókora szigorítást, hogy a friss negatív tesztet már nem fogadják el, egyébként az oltás második adagjától nem telhet el 270 napnál több (egyadagos oltás esetén a 22. naptól), a fertőzésen átesetteknél pedig a gyógyulástól számítva maximum 180 nap telhet el. Egy átmeneti szabály vonatkozik azokra, akik az első oltást már megkapták, de a másodikat még nem: ők is beléphetnek a fürdőkbe (és egyéb helyekre) egy friss negatív teszt bemutatásával. 

Illusztráció: Getty Images

A kapacitás korlátozott, így sok helyen előzetes online regisztrációt javasolnak a fürdőzni vágyóknak, emellett extra fertőtlenítési kötelezettség is terheli a fürdőket.