Két szomszédunknál is szigorodtak a fürdőkre vonatkozó előírások

Fatima
Kapacitásra, belépésre és fertőtlenítésre vonatkozó szigorítást vezettek be a magyar határhoz közeli romániai és szlovákiai fürdőkben.

Fürdős korlátozásokat vezettek be Szlovákiában – noha zárástól nem kell tartani, azért akadnak korlátozások. Az országban területi rendszer van érvényben, így járásonként eltérőek a szabályozások: a déli rész javarészt zöld zóna volt, ám most sok terület narancssárgára, éberségi fázisra váltott, így – többek között – a fürdőkre vonatkozóan is új szabályok léptek életbe. A dunaszerdahelyi Thermalpark, a Vadas fürdő Párkány vagy a révkomáromi termálfürdő is már csak 50%-os kapacitással működhet, a belépést a lenti három feltétel valamelyikéhez kötik:

  • koronavírus elleni védőoltás
  • 48 óránál nem régebbi negatív antigén teszt/72 óránál nem régebbi PCR teszt
  • aki az elmúlt 180 napban igazoltan átesett a betegségen

A fenti szabályok a 12 év alattiakra nem vonatkoznak. A zárt terekben egyébként maszkot kell viselni – leszámítva a medencét -, belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés, az ivókutak pedig nem működnek. A hatóság ezenfelül fokozott fertőtlenítési kötelezettséget írt elő a közösségi terekre vonatkozóan – szúrta ki a TermálOnline.

Forrás: thermalpark.sk/hu

Romániában is területenként változnak a szabályok, Bihar megyében például egészen komolyak. A nagyváradi Aquapark Nymphaeát látogatóknak belépéskor igazolniuk kell az oltás meglétét vagy azt, hogy átestek a betegségen – ezeket csak a 12 év alattiaktól nem követelik. A fürdő ugyancsak félkapacitással működhet. Ukrajnában is érvényben vannak uszodákra, fürdőkre vonatkozó korlátozások, ám nem a magyar határhoz közeli részen.

Itthon is számíthatunk rá?

A helyzet érdekessége, hogy a szlovákiai fürdőkben rendre előbb vezetnek be szigorításokat – tavaly októberben már bezáratták az összes fürdőt, nálunk pedig egy hónappal később került erre sor.