Vége az ausztrál szigornak: hétfőn nyitnak a határok

Fruzsi
Ausztrália csaknem kétévi járványügyi zárlat után hétfőn megnyitja határait a külföldi turisták előtt.

A határnyitás a legegyértelműbb jele annak, hogy a kormány átváltott a korábbi nagyon szigorú járványügyi intézkedésekről arra a szemléletmódra, miszerint együtt kell élni a vírussal, és a megoldás a halálesetek, súlyos megbetegedések elkerülésére a lakosság minél nagyobb arányú beoltása – írta a Reuters hírügynökség.

A járvány kezdete óta 2,7 millió megfertőződés történt az országban, de ennek zöme azóta, hogy november végén Ausztráliában is megjelent az omikron vírusvariáns. A 94 százalékos átoltottság miatt a halálesetek száma ötezer alatt maradt, ami töredéke annak, ami sok más fejlett országban történt lakosságarányosan.

Sydney látképe az operaház felől - Ausztrália megnyitja a határait a külföldi turisták előtt
Tim Graham/Getty Images

A nagyarányú átoltottság ellenére az utóbbi időben számos tüntetés volt Ausztráliában az oltási kötelezettség miatt. Az országban a koronavírus-járvány kitörését követően 2020 márciusában a világ legszigorúbb határzárát vezették be, a kormány még saját állampolgárainak is megtiltotta, hogy elhagyják az országot. Kizárólag olyan kivételes esetekben engedélyezték a távozást, mint például elengedhetetlen munkavégzés céljából, vagy egy haldokló rokon meglátogatása miatt. Részben ennek köszönhetően sikerült viszonylag kordában tartani a járványt, mindazonáltal a lezárások miatt rendkívüli méreteket öltött a munkaerőhiány.

(MTI)