Véget ér a világ leghosszabb karanténja

Szloboda Csaba
A 25 milliós Ausztráliában a közegészségügyi intézkedéseknek is köszönhetően sikerült nagyon alacsony szinten tartani a koronavírusos esetek számát. Ebben nagy szerepet játszott az is, hogy vesztegzárat kisebb veszélyhelyzetek esetén is elrendeltek, ezzel viszonylag alacsonyan tartva a koronavírus terjedésének lehetőségét.

Az ausztráliai Victoria állam fővárosa, Melbourne az a település, ahol a leghosszabb ideig volt érvényben vesztegzár a koronavírus-járvány miatt. Melbourne-t hatodik alkalommal, augusztus 5-én vonták karantén alá, az itt élők összesen 246 napot töltöttek már zárlat alatt a világjárvány idején.

A hatóságok vasárnap azt közölték, hogy Melbourne pénteken feloldja az egészségügyi zárlatot, mert az államban napokon belül elérik a 70 százalékos beoltottságot.

A távoli földrész legnagyobb városa, Sydney is azután enyhített a korlátozásokon, hogy jelentősen megemelkedett a beoltottak száma. A vártnál gyorsabb oltásfelvétel előre hozta a korlátozások további feloldását néhány nappal, miután Új-Dél-Walesben – amelynek Sydney a fővárosa –  a teljesen beoltottak aránya meghaladta a 80 százalékot a 16 éven felüliek körében.

Fotó: Getty Images

A hatóságok korábban azt ígérték, hogy megkezdik a korlátozások enyhítését, amint az arány elérte a hetven, nyolcvan és a kilencven százalékos arányt.

Már nem kell maszkot viselni az irodákban, és többen gyűlhetnek össze egy helyen a lakásokban és a szabadban. Újra kinyithatnak a szórakozóhelyek, amelyek immár korlátlan számú vendéget fogadhatnak. Visszatérhetnek a gyerekek az óvodákba, továbbá a diákok az elsőtől a tizenkettedik évfolyamig. Az idősebbek csupán a jövő héten.

Új-Dél-Walesben folytatódott a napi fertőzések csökkenő tendenciája, hétfőn az esetek az elmúlt 10 hét legalacsonyabb szintjére zuhantak. Kétszázhatvanöt esetet regisztráltak, jóval elmaradva a szeptember elején regisztrált csúcsértéktől, az 1599 megbetegedéstől.

Az országban mind ez idáig 143 ezer igazolt fertőzöttről és több mint 1531 halálos áldozatról tudnak.