Menhely nyílt a bébikenguruknak Ausztráliában, ez az első a világon

Turi Dániel
A kenguruk gyakorlatilag Ausztrália nemzeti állatainak számítanak, ennek ellenére mégis évente több ezer kenguru lesz baleset áldozata. Egy menhely azonban segítséget nyújt az árván maradt kisállatoknak.

Ausztrália sok szempontból a világ egyik legegzotikusabb és legkülönlegesebb földrésze, különösen ha az állatvilágáról van szó. Nemrég pedig a Travel + Leisure számolt be róla, hogy itt  nyílt meg a világ első, csak és kizárólag bébi kenguruknak fenntartott menhelye – ami természetesen kiakasztja a cukiságmérőt.

Ha szóba kerül Ausztrália, a legtöbbünknek az ország elképesztően színes és sokszor halálos állatvilága jut eszünkbe: a földrésznek mára gyakorlatilag védjegyévé váltak a cuki koalák, a gyilkos és óriási pókok és kígyók, valamint természetesen a kenguruk is. Az utóbbiaknak nyújt nem mindennapi segítséget az Alice Springs nevű városban található állatmenhely, amiről nemrég a Travel + Leisure is beszámolt. A menhelyet Chris Barnes alapította tizenöt évvel ezelőtt, igaz, akkor még csak a szenvedélye és az elszántsága volt adott, hogy

minden magára hagyott, árvaként felnövő kengurut befogadjon és biztonságban felneveljen.

Bébikenguruk az ausztrál menhelyen
Fotó: kangaroosanctuary.com

-A legtöbb babakengurunak, aki bekerül hozzánk az anyját elütötték vagy valamilyen más balesetet szenvedtek – mesélte a lapnak Barnes. – Ők viszont – jellemzően az erszény védelme miatt – túlélték a balesetet, de egyedül maradtak. Ezen a területen pedig azok a fiatal állatok, akik egyedül maradnak, gyakorlatilag képtelenek a túlélésre. A menhely közel egy négyzetkilométeren fekszik és megtalálható mindaz, amire a fiatal, még fejlődésben lévő kenguruknak szükségük van, különös tekintettel a megfelelő állatorvosi ellátásra és természetesen arra, hogy soha ne legyenek egyedül.

Azok, akik idekerülnek hozzánk, egytől-egyig egy párral együtt nőnek fel. Bár az anyjukat elveszítették, de soha nincsenek egyedül.

A lehető leghamarabb elkezdjük őket egymással is összeszoktatni, ami természetesen annál egyszerűbben megy, minél fiatalabbak az egyedek – magyarázta a menhelyet megálmodó és megvalósító férfi.

– Később aztán azok, akik együtt nőttek fel, soha nem is hagyják el egymást. Ezek az állatok jellemzően egy-két hetes korukban kerülnek hozzánk és egészen tizenhárom-tizennégy hónapos korukig maradnak velünk. Utána visszaengedjük őket a vadonba és az eddigi számok alapján ez 99%-ban sikeres is. A kenguruk azonban nagyon szociális lények, ezért az utánkövetés során kiderült, hogy azokat a társaikat, akikkel itt együtt nőttek fel, még a vadonban sem hagyják el, szinte soha.