Belföld 2020. július 08.

Az év harmadában lehetne csak kiadni itthon az Airbnb-t

Fatima Belföld 2020. július 08.
Hosszú ideje téma már, hogy Magyarországon is változtatnának a rövid távú lakáskiadásokon, most azonban felgyorsultak az események.

Nemrég Amszterdamban kampányoltak amellett, hogy tiltsák be vagy erősen korlátozzák a rövid távú lakáskiadásokat. A vége az lett, hogy 3 kerületből kitiltották az Airbnb-t, a többi helyen pedig évente maximum 30 éjszakára lehet lakást kiadni, szigorú feltételek mellett.

Most pedig a Portfolio információi szerint Magyarországon is történtek lépések. A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs elfogadta a rövid távú lakáskiadás korlátozására vonatkozó javaslatot, várhatóan ezt terjesztik a kormány elé, ami hamarosan dönthet is a kérdésben.

Éves szinten 120 vendégéjszakára, az idei év utolsó 3 hónapjában 30 napra korlátoznák a rövid távú lakáskiadást.

Halálra ítélik az Airbnb-t?

Részletszabályok egyelőre nem ismertek, de a javaslat teljes és végleges tartalmáról majd akkor szerezhetünk tudomást, ha kihirdetik a közlönyben. Amit viszont tudni lehet, hogy ezzel teljesen megváltoznak a kiadások – már többen is újragondolták a tervüket és átálltak a hosszú távú kiadásra, míg mások eladják a direkt ilyen célra fenntartott lakásaikat, kiszállva a rövid távú piacról. A probléma velejárója: ha a javaslatcsomag elfogadásra kerül, akkor a magyarországi turizmus egy jelentős része korlátozottá válhat.

Airbnb
Illusztráció: Avishek Das/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Budapesten az AirDNA (airbnb adatbázis) adatai szerint

2019 márciusától 2020 márciusáig az egyéb és magánszálláshelyek mintegy 2 millió vendégéjszakával, és több mint 600 ezer vendéggel

járultak hozzá Magyarország turizmusához hozzávetőlegesen 52 milliárd forint értékben – írja a portál, ám ebben még nincsenek benne például booking.com-os vagy egyéb oldalról származó foglalások.

Veszélyes lépés lenne?

A gazdaságnak sem mindegy, hogy mekkora lesz az a külföldi vagy belföldi réteg, akik nem tudnak szállodai szolgáltatást igénybe venni, ezáltal lemorzsolódnak, egyúttal arra is érdemes kitérni, hogy az esetleges szabályozás következtében mennyi lakás kerülne vissza a hosszú távú bérleti piacra, ami megkönnyítené a lakhatást.

Keresés az oldalon