10 egynapos adventi kirándulás a meseerdőtől a kutyaszánozásig

Balázs
A karácsony előtti bevásárlásnak nem kell feltétlenül arról szólnia, hogy kétségbeesetten küzdünk az életünkért egy bevásárlóközpont közepén, vagy vérágasra internetezzük a szemünket egy jó kis online akció reményében. Csinálhatjuk egy fokkal lazábban is és összeköthetjük mondjuk egy szuper, egynapos kirándulással.

Persze villámgyorsan sietünk is hozzátenni, hogy az adventi vásárokban a csetreszeket, figyelmes apróságokat érdemes megvenni, a nagymama új tévéjét, vagy a gyerek számítógépét célszerűbb a fentebb említett nem túl szórakoztató, de cserébe hatékonyabb módszerekkel beszerezni.

Strasbourg (Franciaország)

Adventi vásár Strasbourgban.
Strasbourg (Forrás: iStock)

A kelet-franciaországi Strasbourgban található Európa egyik legrégebbi karácsonyi vására, már a 16. század végén is rendszeresen tartottak arrafelé ilyen adventi vásárlós összejöveteleket – a CNN sem véletlenül ajánlja. 

Mára természetesen méretében is tekintélyesre terebélyesedett a vásár, 10 helyszínen vagy 300 bodega várja az ajándékra vadászó tömegeket. Tulajdonképpen, ha időnk engedné, akár egy hetet is el lehetne tölteni itt, nem unatkoznánk, közben meg kiváló elzászi borokat is kortyolgathatunk, persze csak óvatosan és mértékkel. 

Busszal Strasbourgba

Hirdetés

Bécs (Ausztria)

Adventi vásár Bécsben.
Bécs (Forrás: iStock)

Egy helyen tartanak régebb óta karácsonyi vásárokat, mint Strasburgban, ez pedig a hajdani császárváros, ahol a 13. század vége óta rendszeresen megy az adventi forralt boros, puncsos, krampampulis hejehuja. Ha először próbáljuk be a bécsi forgatagot, érdemes a városháza előtti placcon kezdeni, ahol vagy 150 standdal izzítanak az árusok és az eladásra kínált portékáik között jó eséllyel meg is fogunk találni mindent, amit csak meg akartunk vásárolni. Utána enni kell egy kis autentikus bécsi virslit, aztán mehetünk vissza a szállodába, vagy a kocsmába, ki-ki vérmérséklete szerint.

Busszal Bécsbe

Hirdetés

Prága (Csehország)

Adventi vásár Prágában.
Prága (Forrás: iStock)

Prágában két nagy adventi dzsemboriba is belefuthatunk, az egyiket az Óvárosban, a másikat pedig a Vencel téren találjuk és ezek alig ötpercnyi sétára vannak egymástól. Itt is, mint az öreg kontinens többi karácsonyi vásárán, a klasszikus fabódékat találjuk, amitől viszont egyedivé válik a hely, azok a remek cseh sörök és az ilyenkor kihagyhatatlan cseh kolbászféleség, a klobása.

Busszal Prágába

Hirdetés

Firenze (Olaszország)

Adventi vásár Firenzében.
Firenze (iStock)

Az adventi vásárt Firenzében a Santa Croce (Szent Kereszt) téren rendezik meg és egészen december 20-ig lesz látogatható. A mintegy 50 bódé mögötti, a tér nevét viselő ferences bazilika igen festői látványt nyújt ilyenkor, ráadásul nincs messze a del Duomo tértől, ahol a város hatalmas karácsonyfáját tekinthetjük meg. A fát december 8-án, a Szeplőtelen fogantatás ünnepén világítják ki először.

Krakkó (Lengyelország)

Adventi vásár Krakkóban.
Krakkó (Forrás: iStock)

A vásárt a város hatalmas főterén, a Rynek Glowny-n tartják, és aki fehér karácsonyról álmodozik, az rendszerint itt hozzájut, mivel Krakkóban igen csak havas tud lenni a december. Helyi sajátosság a kézzel festett karácsonyfadíszek óriási tárháza, ráadásul a krakkói vásár november végétől egészen vízkeresztig nyitva tart. Fel kell készülni továbbá a hagyományos forralt bor, sült gesztenye kombóra és harmadiknak hozzácsaphatunk például vodkát is. Egyébként a krakkói adventi vásárnak van némi lengyel piacos  életérzése is, itt ugyanis nem csak a karácsonyi csetreszeket, hanem ha úgy hozza a jó sorsunk, akár mindenféle régiségeket is viszonylag olcsón tudunk megvásárolni.

Berlin (Németország)

Adventi vásár Berlinben.
Berlin (Forrás: iStock)

A német fővárosban is nagy hagyományai vannak az adventi ünnepi vásárnak és nagyon úgy tűnik, hogy ezen tradíciók ápolásában a németeket csak elszántabbá tette a 2016-os terrormerénylet. Gyakorlatilag annyiféle és fajta vásárplacc van Berlinben, hogy ha minden nap kimennénk is, mindig találni fogunk egy újat, amit még addig nem láttunk.

De ha csak egy vásár megtekintésére van időnk, akkor az mindenképpen a központi Gendarmenmarkt legyen, ahol csak úgy folyik a forralt bor és ropog a bratwurst. Külön előnye Berlinnek, mint Európa kulturális olvasztótégelyének, hogy itt nem az agyhabzásig ismételt karácsonyi dalokat csapatják úgy, mintha nem lenne holnap, hanem az esti koncertek (merthogy vannak esti koncertek) során szinte bármibe bele lehet futni a kórusművektől a jazzig bezárólag.

Repülővel Berlinbe

Hirdetés

Zágráb (Horvátország)

Adventi vásár Zágrábban.
Zágráb (Forrás: iStock)

A zágrábi vásár talán a legjobb hangulatú egész Európában. Evés, ivás, jégszobor faragás, jégkorcsolyázás, zene, koncertek, van itt minden, pontosabban nem itt, hanem Zágrábban, a Jelačić tér környéki utcákban.

A jelenség gyerekbarátságát tovább emeli, hogy létezik a horvát fővárosban egy karácsonyi villamos, ahol a gyerekek együtt utazhatnak a Mikulással és rénszarvasaival, meg gondolom az egyik szülővel, míg a másik ajándékfelfedező túrán vesz részt a vásár szívében.

Bázel (Svájc)

Adventi vásár Bázelben.
Bázel (Forrás: iStock)

Bázelben az adventi vásár november 28-tól december 23-ig várja az érdeklődőket, immáron negyvenkét éve. A körülbelül 180 stand mindegyike cuftig van pakolva földi jóval, ennivalóval, ajándékokkal, nincs más dolgunk, mint odamenni és jól bevásárolni, természetesen aranyáron, mert mégiscsak Svájcban vagyunk. A gyerekek számára hatalmas élmény lesz a meseerdőnek nevezett hely, ahol megismerkedhetnek a karácsonyfadísz-készítéssel, illetve a mézeskalács díszítéssel, míg apu és anyu megküzd a többi szülővel az adventi gladiátorjátékok bázeli fordulóján.

Tallinn (Észtország)

Adventi vásár Tallinnban.
Tallinn (Forrás: iStock)

Az észt főváros karácsonyi vására egész biztosan fehérbe öltözik, hasonlóan Krakkóhoz. Itt a szokásos tevékenységeken és természetesen a vásárláson felül egy csomó egyéb téli dolgot is csinálhatunk, amikre máshol nem igazán van lehetőség. Utazhatunk kutyaszánon, megnézhetünk egy befagyott vízesést, ha egy kis mázlink van, még mögé is bújhatunk, végül pedig megmerítkezhetünk az észt és úgy általában a balti gasztronómia csodáiban.

Repülővel Tallinba

Hirdetés

Barcelona (Spanyolország)

Adventi vásár Barcelonaban.
Barcelona (Forrás: iStock)

Ha kevésbé akarunk fagyoskodni, akkor irány Barcelona és a Fire de Santa Llúcia. Ez az a vásár, ami eredetileg nem adventi buliként indult, hanem egy sima egynapos ünnep lett volna a december 13-i Luca-nap tiszteletére és idővel vált belőle a fentiekhez hasonló, többhetes vásári forgatag. A város katedrálisa előtti téren vagy 300 kunyhócska várja a látogatókat és ezekben gyakorlatilag bármit meg lehet venni az apróságoktól kezdve a klasszikus festményekig, hangszerekig és kézzel készített babákig bezárólag.

Megtetszett valamelyik úti cél?

Keress szuper olcsó szállásokat!

Hirdetés