Világ 2020. november 21.

A világ 3 legdrágábbnak tartott városa

Fatima Világ 2020. november 21.
Az Economist Intelligence Unit (EIU) új jelentése szerint Párizs, Zürich és Hongkong osztozik a címen.

A jelentés olyan tényezők alapján rangsorolja a városokat, mint az élelmiszer, a szállítás, a ruhák ára és egyéb költségek, ám a változásokat a megélhetési költségek és a valuta ingadozása is befolyásolja a világ minden táján. A korábbi dobogós Szingapúr most a negyedik helyen áll, míg Oszaka az ötödik helyre esett vissza. Összességében a lista első 10 helyezettje Európa, Ázsia, az Egyesült Államok és a Közel-Kelet között oszlik meg. 

Mindegyik másért drága

Párizs továbbra is az egyik legdrágább lakóhely, mivel csak az alkohol, a közlekedés és a dohány olcsóbb, mint más európai városokban – írja a Lonely Planet. Koppenhága olyan tényezők miatt került fel a listára, mint a magas szállítási, rekreációs és személyes gondoskodási költségek – New Yorkkal együtt a hetedik helyet foglalja el. Az ázsiai városokban általában drágábbak az élelmiszerek, míg Tel-Avivban az autó vásárlása és fenntartása borzasztóan költséges. 

Párizs, Franciaország
Fotó: Getty Images

A járvány bizonyos termékkategóriákat érintett, például egyes országokban megnőtt a számítógépek költsége, míg az alacsony keresletű termékek, például a ruhák esetében az árak hirtelen esését lehetett tapasztalni. Az EIU arra számít, hogy ezek a tendenciák 2021-ig folytatódnak. Upasana Dutt, az EIU Worldwide Cost of Living vezetője szerint most sokan előtérbe helyezik aa kiadásokat az otthoni szórakozásra és a gyorsabb internet-hozzáférésre, ám többek közt a ruházat és az otthonon kívüli kikapcsolódás továbbra is küzdeni fog.

A teljes top 10:

Zürich, Párizs és Hongkong (1)
Szingapúr (4)
Genf és Oszaka (5)
Koppenhága és New York (7)
Tel-Aviv és Los Angeles (9)

Keresés az oldalon