Végleg bezárt Buda egyik legismertebb boltja, a Budai Delikát

Startlap Utazás
Még tavasszal búcsúzott el végleg a legendás hely, amely mintegy három évtizedig fogadta a vásárlókat.

Április 29-től végleg lehúzta a rolót a Margit körút és a Tölgyfa utca sarkán álló üzlet, melyet dr. Balassa András és felesége Marika vezetett hosszú éveken át – írja a Budaipolgar.hu

Budai Delikát a Margit körúton
Fotó: Google Street View

A környéken legendás helynek számított a Budai Delikát, hiszen mindenki tudta, hogy itt vérbeli kereskedők dolgoznak, akiknek nincs lehetetlen, a vásárlók pedig mindig lekötelezve érezhették magukat, olyan bánásmódban részesülhettek. 

Abban a reményben fejezzük be munkánkat, hogy jó emléket hagyunk magunk után. Kívánunk Önöknek minden jót, és köszönjük, hogy e három évtized alatt egy kicsit életük részei lehettünk

– ez a búcsúszöveg tűnt fel az üzlet bejáratánál attól a bizonyos áprilisi naptól, amelyen végleg bezártak. 

A portál szerint a Budai Delikát igazi békebeli hely volt, ahol a tulajdonosok már az öltözékükkel megtisztelték a betérőket. Nem is lehetett ez másképp, hiszen mikor a Delikát tulajdonjogát egy kollégájuktól átvették, már akkor is több évtizedes kereskedelmi tapasztalattal rendelkeztek, sőt korábban volt egy hasonló boltjuk a Ferenc körút 17 alatt.

Az évek során többször is felvetődött, hogy a berendezést modernizálni kellene, de úgy látták nem szabad hozzányúlniuk. Nem véletlenül, hiszen a kövezet illetve a kávéspult egykor az eredeti Meinl üzlet része volt.

Az épület is – mely helyet adott az üzletnek – rendkívüli: az eredetileg egyemeletes, copf stílusú épületet Deutsch János fűszerkereskedő építtette 1888-ban, majd 1927-ben leszármazottai bővítették kétemeletessé.

Meinl, aztán Delikát

A Budai Delikát a háború előtt Meinl csemege volt, majd az ötvenes évektől a Közért vállalat diabetikus készítményeket is kínáló Delicatesse különleges ételek boltjaként állt a Margit körúton, azaz akkoriban a Mártírok útján.

Dr. Balassa Andrásék tudatosan másféle vásárlási élményt kínáltak mint a bevásárlóközpontok, üzletláncok. Akár egy üveg italnak vagy egy doboz bonbonnak is utánamentek, ha úgy kívánta meg a vevő. 

Jó példa erre, hogy volt egy időszak, amikor nem lehetett valódi konyakos meggyet kapni (mert a csokit bevonómasszával helyettesítették a gyártók).

A Budai Delikát tulajdonosai azonban addig kutakodtak, amíg rá nem bukkantak egy alföldi üzemre, ahol minőségi módon készültek a termékek a vásárlók megelégedésére.

A névre szóló palackok címkézése is egy olyan ötlet volt, amiben az élen jártak. Nem véletlenül jöttek emiatt is oly sokan hozzájuk.

Az üzlet bezárásának híre pedig sok-sok törzsvásárlót meglepett: többen ajándékot hoztak, küldtek és sajnos mindenki szomorkodott egy kicsit. 

Az egykori Budai Delikát helyén az új egység nem őrizte meg a jól bejáratott kereskedelmi jelleget, mivel ma már egy másolószalon kínálja szolgáltatásait. 

Dr. Balassa András és felesége Marika viszont minél többet szeretne utazgatni, és több időt barátaikkal tölteni, hiszen rengeteg éven keresztül dolgoztak, álltak a vevők kívánságai elé.