8 csodás őszi úti cél - belföldre és külföldre

Ha már azon gondolkodsz, hol kellene lazítani és gyönyörködni egyet a természetben, inni valamit egy szép városban vagy "időutazni" egy várban, akkor segítünk.

Sokan vannak, akik kifejezetten az őszi nyaralásokat szeretik, nem pedig az erőt próbáló kánikulában megszervezett vakációkat. Mi úgy véljük, ez teljesen érthető.

Ezért össze is szedtünk tíz csodás úti célt, magyarországit és külföldit egyaránt, amelyeket érdemes lehet meglátogatnod az őszi hónapokban.

1. Gaja-völgyi Tájcentrum, horgásztó, pisztrángos-patak (Dúnántúl)

Budapesttől csupán másfél órás autózással, Székesfehérvár mellett található a csodálatos, egyszer vadregényes, máskor végtelenül romantikus, patakkal, horgásztóval, hatalmas fákkal, rétekkel és gyönyörű panorámát nyújtó kilátóval teli hely, ahol tehetsz akár rövid, 1-2 órás sétát, de egész nyugodtan készülhetsz úgy is, hogy a teljes napot ott töltöd.

Érdemes felpakolnod egy finom piknikezéshez, mert számtalan helyen várnak kényelmes padok és asztalok, amelyeknél ülve nyugodtan, madárcsicsergést hallgatva és pillangókat nézegetve ebédelhetsz, hogy aztán folytasd a túrát.

2017-ben sok pontján megújították a Gaja-völgyi kirándulóhelyet: az új padok mellé hidat építettek a patakra, felújították a Kék Túra ide eső útvonalát és az Alba-Regia forrás környékét, sőt nyílt egy erdészeti és vadászati kiállítás is.

Nem mellesleg horgászni is lehet!

Ha nem kocsival érkezel, akkor Székesfehérvárról autóbusszal a Bodajk és Balinka közti Ifjúsági Tábor megállóhelyen szállj le, ahonnan 10 perc sétával elérheted ezt a lélegzetelállítóan szép és hatalmas tájcentrumot.

Szállástipp:

Tölgyfa fogadó

Fehérvárcsurgó

Hirdetés

 

2. Szalajka-völgy (Északi-középhegység)

A Szilvásvárad környéki kiránduló útvonalak a Gaja-völgyi Tájcentrumhoz hasonlóan kifejezetten az átmeneti évszakokban mutatják leggyönyörűbb arcukat. Ilyenkor a legélénkebbek a színek, ilyenkor a legérdekesebb a fák és a rétek arca. A Szalajka-patak örök romantikája messzire elrepít a hétköznapi gondoktól és az ősz okozta melankóliától, elmúlás-érzéstől. Na és persze ez a patak a pisztrángok otthona is, így a helyi éttermekben bátran ajánljuk a pisztrángos fogások kóstolását.

Mindig itt vár a Fátyol-vízesés, az Istállós-kői barlang, a Szalajka-forrás, na meg a kisvasút; akik pedig még többet megtudnának az erdőről, azokat az Erdei Múzeumban szívesen látják.

A Szalajka-völgy Budapesttől egy két-két és fél órás út autóval, érdemes tehát rászánni az ottlétre legalább egy éjszakát, hisz úgy lehet csak kényelmesen bejárni az erdőt.

 Szállástipp:

Bóbita Apartmanház***

Szilvásvárad

Hirdetés

 

3. Lillafüred (Északi-középhegység)

Kizárt, hogy ne említsük meg a kiváló őszi kirándulóhelyek sorában Lillafüredet, hisz az ország egyik leggyönyörűbb pontja, a legmagasabb – 20 méteres – magyarországi vízeséssel. A vízesés a Hámori-tóba zúdul, amit szintén nagyon romantikus program körbesétálni. Horgászni ugyancsak lehet benne, legfőképp a pisztrángok hemzsegnek itt. De akár csónakázásra vagy vízibiciklizésre is van lehetőség.

Függőkert, csodás kiránduló útvonalak, és még egy Anna névre keresztelt mésztufabarlang is van itt, ahol megkövesedett faleveleket vizsgálhatsz, mintha csak egy elvarázsolt helyen lennél.

Az Anna-barlangot a patakból kioldódó mész alakította ki, és ritkaságszámba megy: rajta kívül csak két látogatható mészbarlang van Magyarországon.

A Szent István barlang is itt található viszont, összesen bő 1 kilométernyi járattal, és páratlanul szép cseppkövekkel, például a Mamutfogsorral, a Meseországgal, vagy a barlang legmélyebb, Pokol nevű pontjával.

Szállástipp:

Erdővarázs Panzió

Lillafüred

Hirdetés

 

4. Őrség (Alpokalja)

 

Kép: Szenes Laura

 

Az Őrségnek külön cikket szenteltünk saját élménybeszámoló alapján, így itt most csak röviden említjük meg, inkább olvasd el azt!

A fazekasság régi mesterségét tradicionálisan őrző, gyönyörű kis falvak igazi csendességgel és megnyugvással ajándékozzák meg a lelkedet, miközben girbegurba falú Árpád-kori templomokat, vagy a régmúltba visszarepítő pityerszeri skanzent is megnézheted.

Na és persze a kiránduló útvonalak! Széles, dimbes-dombos tájak, erdős-mezős területek kínálkoznak akár biciklis, akár gyalogos túrázásra. Érkezni azért kocsival érdemes!

Bölényeket, lovakat, és mindenféle madarat láthatsz, vagy megkóstolhatod a hely tipikus paraszteledelét, a dödöllét meg a tökös-mákos rétest.

Számíts rá, hogy mindenki kedves és barátságos lesz, de nincs sok élelmiszerbolt, és azoknak rövid a nyitva tartással üzemelnek. Őriszentpéteren, vagy még inkább Lentiben tudsz nagyobb bevásárlást csinálni.

Mindenképp foglalj szállást legalább egy éjszakára, de inkább kettő a minimum, ha kényelmesen be akarod járni a szívmelengető kis falvak nyújtotta látnivalókat.

Szállástipp:

Őrségi Porta***

Magyarszombatfa

Hirdetés

 

5. Loire-völgy (Franciaország)

Kép: Pixabay

 

Ha megteheted, hogy elutazz Franciaországig, akkor nagyon szerencsés vagy; őszi úti célnak mi mindenképp az örök emléknek megmaradó Loire-völgyet ajánljuk! Telis-tele van kastélyokkal – 300 kastélyról beszélünk -, így a kastélyszerelmeseknek ez a hely valóságos kánaán. Az Indre-szigeten lévő Château d’Azay-le-Rideau például a vízben álló cölöpökre épült, és varázslatos angol park veszi körül, így nem túlzás azt állítani, hogy tündérmesébe illő látványt nyújt. De ez tényleg csak egy a sok közül; bármelyik kastélyt vagy várat célzod be, egészen biztosan tátva marad majd a szád.

A Loire-völgybe emellett azért is érdemes inkább ősszel ellátogatni, mert szemtanúja lehetsz a nagy szüreteléseknek. A borkedvelőknek mindenképp javasoljuk, hogy látogassák meg valamelyik borászat pincéjét is; de ha bort épp nem iszol, egy kis frissen kifacsart, francia mustot megízlelni olyan élmény, ami igazi életérzést ad. 

A túraútvonalakon pedig valódi romantikát élhetsz át, hisz olyan tájakat járhatsz be, amelyeket nem győzöl majd fényképezni – akár a kütyüddel, akár a szemeddel. Ráadásul ősszel már kevesebb a turista, így sokkal kényelmesebben teheted meg ezeket a sétákat.

Szállástipp:

Appartement à la campagne***

Saint-Jean-Saint-Germain

Hirdetés

 

6. Erdély

Kép: Pixabay

Szerintünk Erdély a világ egyik leggyönyörűbb vidéke. Simán látsz olyan szépséget itt, mint például Kanadában. És annyi a látnivaló, hogy akár hosszabb időtöltésre is alkalmas lehet. 

A törcsvári, más néven Drakula-kastélytól, és úgy egyáltalán a kastélyok rengetegétől kezdve (ami talán a Halloween kedvelőinek különösképp jó program októberre) a Tordai Sóbányán át a lélegzetelállító vízeséseken és tavakon keresztül a hegytetőkig olyan gazdagság élményekkel vár, amit szerintünk még akkor sem lehetne megunni, ha minden évben látnánk.

Felsőporumbák Tündér-völgye végképp olyan látványosság, amit nem szabad elmulasztani!

A jól ismert Gyilkos-tó mellett mi külön ajánljuk a Kolibica-tavat, ami 900 méter magasan, néha ködös réteggel a tetején ejt ámulatba, és csónakázni, kajakozni, halászni lehet benne. Körülötte pedig számtalan kiránduló útvonal, sőt sziklamászási lehetőség is adódik.

Ha gyerekkel, ha pároddal, ha barátokkal, vagy akár ha egyedül vagy, Erdély biztosan bearanyozza az őszödet. 

Ide viszont mindenképp autóval érkezz; anélkül, bizony, igen behatárolt, hogy melyik településen kell maradnod. 

Szállástipp:

Porumbacu lombház

Felsőporumbák

Hirdetés

 

7. Valencia (Spanyolország)

Kép: Pixabay

 

Hát hova is menekülne az ember az őszi szomorkás hangulat elől, ha nem egy forró vérű, déli városba? Spanyolország harmadik legnagyobb városát ősszel a fapados járatokkal hipp-hopp eléred, és garantált, hogy bármennyi időt töltesz el itt, nem akarsz majd hazamenni.

Itt első sorban az emlékezetes építmények, katedrálisok és várak vonzzák a látogatókat, na és persze nem hagyhatjuk ki a Plaza de Torost, ahol hagyományosan még ma is a bikaviadalokat rendezik meg.

Ha nem akarod feltétlenül viadalokkal tölteni az idődet, már annak is megvan a “feelingje”, ahogy a hatalmas, gyűrű formájú építmény körül gyűlő embereket nézed, és átéled egy kicsit a spanyol nyüzsgést. 

Nagyon ajánljuk emellett a Művészetek és Tudományok Városát, ami egy végtelenül sokszínű, kulturális és tudományos központ, a modern építészet állakat földig ejtő látványával. A Selyembörze, az UNESCO kulturális világörökségének a helyszíne pedig Valencia legismertebb műemléke, a gótika egyik kiemelkedő, 15. században született alkotása. Itt például érem-és bélyegkiállításokat nézhetsz meg.

Na és persze ott van a pezsgő spanyol kikötő, a hajókkal, yachtokkal és a tapas-bárokkal, meg a spanyol borokkal.

Szállástipp:

Quart Apartment***

Valencia

Hirdetés

8. Eilat (Izrael)

Kép: iStock

 

Aktívan lázadsz az ősz ellen, és tengerparti, nyarat idéző helyre mennél? Eilatba szintén könnyedén eljuthatsz fapados járatokkal Budapestről! A dél-izraeli kikötőváros kihagyhatatlan látnivalója a Timna Park, ahol kirándulhatsz kocsival, gyalog, vagy akár bringával, de persze dzsipet is bérelhetsz a bejárására. A varázslatos hangulatú, sziklás, ősi kőfejtőkkel gazdagított kőpark különösen a hajnali vagy alkonyati órákban mutatja meg mesés arcát.

Az állatok kedvelői számára kötelező program a Delfin Park, ahol filmbe illő környezetben lehet búvárkodni, nézni a delfinek etetését, hallgatni róluk a sok érdekességet, és egyáltalán, közel kerülni hozzájuk – mindenféle káros állatidomítás vagy kínzás nélkül. Mindenkit teljesen felvillanyoznak az itt szerzett élmények, nem érdemes kihagyni!

A Vörös-kanyon egyszerűen lenyűgöző, persze mivel ez intenzívebben mászós hely, így idősebbeknek vagy mozgásukban korlátozottaknak nem ajánljuk. 

 

És még egy szuper program: a Vízalatti Obszervatórium, ami 6 méter mélységre visz le, hogy valósággal körülvegyen a titokzatos Vörös-tengeri világ. Nem, itt sem kell tartani állatkínzástól: nem mesterséges körülmények között tartják a halakat és más élőlényeket, ténylegesen a nyílt tenger világába pillanthatsz bele. Lenyűgöző!

Szállástipp:

Hotel La Playa Plus Eilat***

Eilat

Hirdetés

 

Tájékoztatunk, hogy a fenti írás nem minősül utazási ajánlatnak. A Startlap Utazás sem utazásszervező, sem utazásközvetítő tevékenységet nem folytat, azaz nem értékesít utazási ajánlatokat.