Élmény 2020. február 18.

5 tipp lakóautós utazáshoz

Hortobágyi Rántott Vombat Élmény 2020. február 18.
2014-2015-ben abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy két fantasztikus országot is bejárhattam lakóautóval: Új-Zélandot és Ausztráliát. Igazából nem teljesen olyan lakóautóra kell gondolni, amire elsőként asszociálnátok, nem egy szuperül felszerelt high-tech gyári lakókocsiról beszélek, hanem egy s.k. átalakított és felszerelt, korábban kiszuperált ún. Camper Vanre.
vendégszerző
Hortobágyi Rántott Vombat

Hortobágyi Rántott Vombat

dr. Szabó Orsolya, digitális nomád anyuka, a Hortobágyi Rántott Vombat blog szerzője és online kommunikációs tanácsadó.
Cikkei

Óriási kultúrája van ennek Down Under-en, Amerikában és most már egyre inkább Európában is: 

fillérekért megveszik a fiatalok ezeket a kibelezett autókat, majd kedvükre felújítják, és utazó otthonokká alakítják azokat.

Mivel én hónapokig laktam ilyenekben, az egyikben Új-Zéland Déli-Szigetén, a másikban pedig Ausztráliában, így összeszedtem néhány fontos instrukciót, mire is érdemes figyelni, mielőtt ilyen kalandba vágnánk a fejszénket.

iStock

1. Minden a megfelelő jármű kiválasztásával kezdődik

Valóban ez a szíve-lelke az egésznek, mert ha nem megfelelő az autó, ha komoly műszaki hibája van, az bizony eléggé el tud rontani bármilyen kalandot. Ráadásul iszonyatosan feltolja az utazás költségeit is, ha épp mondjuk az ausztrál sivatag kellős közepén robbanunk le, ahol egyetlen apró alkatrész cseréje is sok száz vagy épp ezer dollárt tud kirántani a zsebünkből.

Új-Zélandon és Ausztráliában ezek az autók nagyon gyorsan váltogatják gazdáikat, mivel az utazók jönnek és mennek, néhány hónapig használják ezeket, majd továbbállnak. Így bár a járművek nincsenek túl jó állapotban – tehát vétel előtt mindenképp csináltassunk egy átvizsgálást – a felszerelésük hihetetlen: baltától a Bibliáig tényleg minden van bennük, ami egy utazáshoz kellhet.

Fotó: Hortobágyi Rántott Vombat

2. Utazz a minimalizmus jegyében!

Amikor először utazol egy ilyen átalakított autóval, elkap a hév, hogy mindent is magaddal vigyél, „Majd jó lesz az valamire!” felkiáltással. Igen ám, de a hely itt nem végtelen, kvázi 6-8 négyzetméteren fogsz heteket, hónapokat tölteni, és ha ellepnek a felesleges cuccok, az itt is kiborító tud lenni egy idő után (úgy a 3. órától).

Éppen ezért törekedj arra, hogy ne halmozz fel felesleges dolgokat! Mi Sydneyben tényleg mindent elpakoltunk, amit az épp hazaköltöző barátaink hátrahagytak: vittünk magunkkal hajszárítót, epilátort (ez különösen hasznos a sivatag közepén!), de még mikulás sapkát is (kora tavasszal).

Teljesen szükségtelen dolgok voltak és csak a helyet foglalták. Így javaslom, írj inkább egy listát és próbáld magad tartani hozzá, hálás leszel érte, amikor majd Tetris-t kell játszani az élettered különböző tárgyaival.

3. Ne csak a mennyiségre, az értékekre is figyelj!

Közhely, de tényleg igaz: emlékeket gyűjts, ne tárgyakat! És igaz ez arra is, hogy az utazás során figyelj arra, mit viszel magaddal. Mert ha egy autóban rendezed be az életed hetekre, hónapokra, nyilván megtörténhet, hogy feltörik, ellopják, eltűnik, elveszted.

Így, ha csak nem muszáj, ne a legértékesebb használati tárgyaidat vidd magaddal, vagy ügyelj arra, hogy legyen egy külön – beépített – széf az értékeknek.

Túl sokáig persze így sem szabad magára hagyni az autót és a legfontosabb dolgokat mindig vigyük magunkkal. Kamera, laptop, bankkártya, útlevél mindig legyen a táskánkban, más értékes holmit pedig ne cipeljünk magunkkal – jobb nem kísérteni a sorsot!

4. Mindig köss biztosítást!

Ez talán triviálisnak tűnhet, de nem lehet elégszer elmondani: mindig köss biztosítást magadra és az autóra is! Egyáltalán nem jó poén sok ezer dollárt kifizetni zsebből, ha bedöglik az autó és vontatni kell, vagy bármilyen apróbb egészségügyi ellátásra sem. Ez az alap, enélkül nem indulunk el.

5. Élvezd!

Végül a legfontosabb: élvezd! A világ egyik legjobb dolga az utazás, pláne így. Olyan szabadságfaktora van, mint semmi másnak: ott és akkor állsz meg, ahol csak akarsz – és persze ahol a szabályok engedik -, a tejút alatt alhatsz és egy óceánparton ébredhetsz. A legszebb kilátásban gyönyörködhetsz a nap bármely szakaszában és végre kiszakadhatsz kicsit az online mókuskerékből.

Az ITT és MOST fog felerősödni és olyan élményekkel gazdagodhatsz, amely egész életedre elkísér majd!

 

Ebben a cikkben egy négyfős család beszámolóját olvashatod el arról, hogyan utaztak több ezer kilométert egy fantasztikus lakóautóval, de olvasd el egy magyar furgonlakó házaspár kalandjairól szóló cikkünket is.

Keresés az oldalon