1300 éves sílécet találtak

Fatima
Az első sílécet 2014-ben találták meg a hegycsúcson, hét évvel később pedig egy másikat találtak.

Hét évvel ezelőtt bukkantak rá az 1300 éves fából készült sílécre a régészek egy norvég hegycsúcson, mellette ép kötést is találtak, ami nyírfa fonatból és bőr szíjakból készült. Szeptember végén az első síléc megtalálásának helyétől öt méterre a jégben rábukkantak egy másikra is, amely 187 centiméter hosszú és 17 centiméter széles, ez eddig a legjobb állapotban fennmaradt prehisztorikus sílécpár – írja a Síelők.hu. A norvég kutatók szerint a lécek nem alkottak egykoron egy párt, valószínűleg két különböző párból származnak a leletek. 

Fotó: YouTube

Az is biztos, hogy értékesek lehettek, hiszen a javítás jelei látszanak rajtuk – tehát nem akarták eldobni őket. A korábbi vélekedés szerint a jobb tapadás érdekében szőrmével is beborították a léceket, ám az új eredmények mást mutatnak: a lécek közepén talált széles vágat alapján úgy vélik, hogy nem használtak szőrmét.

Hogy mi történhetett a léc használójával, az kérdéses. Arra tippelnek, hogy levette, hogy vadásszon, majd elvesztette azokat – esetleg megsérülhetett, és nem tudott a léceken leereszkedni a jeges csúcsról.