Veszélyben az idei síszezon Koralpén

Fatima
Idén nem a járvány, és nem is a hóhiány szólt közbe, hanem egy vita.

A síterep tulajdonosa és az üzemeltetésre szerződött vállalkozó közötti vita miatt került veszélybe az idei szezon, a nézeteltérés és üzengetések már hónapok óta zajlanak Koralpén, egyre kisebb az esély, hogy szezonkezdet előtt sikerül megegyezniük – írja a Síelők.hu. Régóta húzódik, hogy valami nincs rendben a síterep üzemeltetése körül, júniusban aztán bejelentették, hogy a tulajdonos és az üzemeltető nem tudott megállapodni az együttműködés folytatásáról. A hároméves bérleti szerződés 2023-ban jár le, ám az üzemeltető szerint fejlesztésekre lenne szükség Koralpe, ám csak akkor tenne bele pénzt, ha garanciákat kapna arra, hogy a síterepet 2023 után is, tehát hosszútávon is üzemeltetheti.

Illusztráció: Getty Images

A tulajdonos szerint a bérlő (és egyben üzemeltető) távolabbi célja a síterep megvásárlása, amelyet ők azonban nem szeretnének eladni – így kétséges a jövőbeli fejlesztések és üzemeltetés sorsa. Polgármester, a tartomány (Karintia) idegenforgalmi hivatala és még sokan mások próbálták közelíteni az álláspontokat, ezidáig eredménytelenül.

Veszélyben lehetnek a munkahelyek

Ez a bizonytalanság rengeteg kérdést hoz magával: a helyi Intersport sportbolt vezetője 16 év után nem tudja, mit hozhat a jövő. A pálya körüli vendéglátásra szakosodott vállalkozások bevételeik nagy részét a téli szezonban termelik ki, így rájuk is nehéz időszak várhat. Úgy vélik, ha az idén elmarad a szezon, akkor a síterep végleg elveszett.