Kiemelt Hírek 2018. december 14.

Kövér elmondta, mi lesz a tüntetések vége - megszületett a legarrogánsabb nyilatkozat

Startlap Kiemelt Hírek 2018. december 14.
A házelnök kényszerpihenőre küldheti a teljes ellenzéket.

Anarchiába hajló, eszetlen rendbontás történt szerdán az Országgyűlésben és a Parlament előtti téren – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Inforádió Aréna című műsorában csütörtök este. AZ MTI összefoglalójában megemlíti, a házelnök úgy látja, a történtek felvetik annak igényét, hogy áttekintsék a parlamenti fegyelmi rendelkezéseket. 

Az Országgyűlés elnöke a parlamenti ősz legfontosabb történésének nevezte, ami szerdán a parlamentben, illetve a Kossuth téren zajlott. Úgy fogalmazott: ami a Házon kívül történt, semmivel nem különbözött attól, mint amit az ellenzék a patkón belül csinált.

Lehetett sejteni, hogy szintlépésre készülnek, előre be is jelentették, hogy meg akarják akadályozni a törvényhozás normális működését – közölte Kövér László, aki elmondta: előzetesen gondolt arra, hogy pulpitusfoglalásos akcióval készül az ellenzék, ez azzal a különbséggel következett be, hogy ötvözték az eddig kipróbált eszközöket.

Arról, hogy szükséges-e házszabály módosítása, azt mondta: ettől függetlenül is gondolkodnak azon, hol kell finomításokat végezni. Ami történt, felveti annak igényét, hogy áttekintsék, kell-e változtatni a fegyelmi rendelkezéseken – jelezte. 

Úgy tűnik, ami azokban eddig volt, nem elég visszatartó erő

– tette hozzá.

Arról, hogy a tiltás megakadályozza-e a jövőben ezeket a folyamatokat, azt mondta: nem optimista, de ha ez az ellenzék állandó taktikai eszköze, akkor legalább “fájjon nekik”. 

Mennyi az annyi?

A mostani házszabály alapján pénzbírságra tett javaslatot a történtek miatt – erősítette meg. Más büntetést egyelőre nem javasolt, mert – elmondása szerint – hagyja, hogy “ülepedjen benne az élmény”.

Több hónapos fizetésmegvonás és a Parlamentből való, akár tavaszig tartó kitiltás is várhat a teljes ellenzékre, ha Kövér László beváltja fenyegetését és a szerdai “parlamenti ellenzéki puccskísérletért” a “lehető legfájdalmasabb szankciókat” alkalmazza velük szemben – még mielőtt szándéka szerint a “büntetőintézkedések” további szigorítását is keresztülvinné – írja a zoom.hu.

Az Országgyűlési törvény szerint jelenleg egy képviselőt érő legsúlyosabb szankció, ha visszaesőként 9 ülésnapra felfüggesztik a politikus képviselői jogainak gyakorlását, és ezzel együtt a fizetésének folyósítását is. A gyakorlatban a kilenc ülésnap akár több hónapot is jelenthetne, hiszen az őszi ülésszak e héten lezárult, vagyis a vélhetően februárban kezdődő tavaszi ülésszaktól kellene számítani a 9 napot. Vagyis legrosszabb esetben a házelnök akár negyedéves, fizetés nélküli kényszerpihenőre küldheti a teljes ellenzéket.

Kövér László közölte: lélekben nem voltak felkészülve arra, hogy csak az akadályozza meg az ellenzéki fizikai erőszakot, hogy csak egyharmadnyi mandátummal rendelkeznek, és alulmaradtak volna. Hozzátette: az utcai tiltakozások egy idő után elülnek majd.

Keresés az oldalon