Biztonság mindenek előtt

A FIFA igyekezett minden óvintézkedést megtenni, hogy problémamentes legyen az oroszországi világbajnokság.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-15 11:00

Fotó: Sergei SavostyanovTASS/Getty Images

„A futballt szerető közönség úgy utazhat az idei oroszországi világbajnokságra, hogy nem kell tartania a huligánoktól vagy a terroristáktól. Az ország jól felkészült mindenre.”

Helmut Spahn, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) biztonságért felelős vezetője igyekezett megnyugtatni mindenkit a június 14-én (csütörtökön) rajtoló torna előtt.

Kalinyingrád kikötője sokáig szolgált Oroszország balti flottájának otthonául, márpedig a világbajnokság idején a helyszínen egy rombolót, két fregattot, négy cirkálót, két terrorelhárító hajót, légvédelmet és tankokat állomásoztatnak a biztonság megóvása érdekében.

A 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon tapasztaltakból kiindulva, az orosz biztonságért felelős szakemberek mindenre felkészültek.

„A biztonság mindig fontos, ahogy láthattuk Brazíliában, Dél-Afrikában, Németországban, Japánban és Dél-Koreában – mondta Helmut Spahn. – Kifejezetten elégedett vagyok az Oroszországgal való együttműködéssel kapcsolatban.”

Terrorizmus

Oroszország a 2014-es Téli Olimpián 1,4 millió eurót költött a biztonságra, amelyen 50-70 ezer biztonságért felelős személy dolgozott.

Most még több embert mozgósíthatnak, és nemcsak a csapatok, a szurkolók és a segítők létszáma miatt, hanem a fokozott terrorveszély miatt is. Oroszország jelenleg konfliktusban áll Szíriában, a kaukázusi térségben és Ukrajnában, ráadásul az elmúlt években megtöbbszöröződött a terrortámadások száma Európában, ezért az oroszok nem lehetnek elég óvatosak.

Spahn szerint a Oroszországban csak egy hajszálnyival alacsonyabb a terrorveszély, mint Franciaországban, az Egyesült Királyságban vagy Németországban.

Huliganizmus

A terrorizmus napjainkra összefonódik a nagy tömegeket vonzó eseményekkel, de az idei világbajnokságon az oroszoknak más kockázati tényezővel is számolniuk kell: a huliganizmussal.

2016-ban orosz huligánok töltötték meg az újságok címlapjait azzal, hogy angol szurkolókat támadtak meg Marseille-ben. Azonban nem valószínű, hogy ez a forgatókönyv megismétlődhet Oroszországban, hiszen a huligáncsoportok vezetői ismertek a rendőrség köreiben, ezért nem sok esélyük lesz a rendbontásra.

Ráadásul bevezetik a szurkolói azonosító kártyákat, amelyek a jegyekkel együtt ideiglenes vízumként funkcionálnak majd. Anélkül a szurkolók nemcsak a stadionba, hanem még az országba sem léphetnek be. Arról már nem is szólva, hogy szurkolóknak számos biztonsági kapun kell majd áthaladniuk.

 

Kövesd a Startlapon a vébé eseményeit, híreit, érdekességeit!

Szeptemberről októberre halasztották a foci vb első dél-amerikai selejtezőkörét

eurosport.hosszabbitas.hu2 hónapja

Juventus: Chiellini csodálja az őt megharapó Suárezt

nemzetisport.hu3 hónapja

amikor Iniesta megnyerte a vb-aranyat a spanyoloknak

nemzetisport.hu4 hónapja

amikor Van Bronckhorst óriási góllal sokkolta Uruguayt

nemzetisport.hu5 hónapja

Megint a világbajnokság bővítése foglalkoztatja a FIFA-t

eurosport.hosszabbitas.hu1 éve

Katar 32 csapatos vb-re készül, de még mindig terítéken van a bővítés

eurosport.hosszabbitas.hu1 éve
Töltés

Amit a VB-ről tudni kell

election1

A világbajnokság csapatai

election1

Bemutatjuk a világbajnokság helyszíneit