Mindenki elfelejti ezt a téli gyümölcsöt, pedig nem csak egészséges, de fogyaszt is és olcsó
A hidegebb hónapokban rendszerint narancsot és mandarint vásárolunk, ha erősíteni akarjuk az immunrendszert. És valóban, a citrusfélék jó C-vitamin-források, és további tápanyagok segítségével támogatják az egészséget és a jó közérzetet. De ha már unod a citrusokat, itt az ideje, hogy egy újabb gyümölcs is felkerüljön a szokásos heti bevásárlólista tételei közé – írja a Cosmopolitan.
A körtéről van szó, amelynek jótékony hatásait gyakran alábecsülik, és általában nem szerepel a legnépszerűbb gyümölcsök között. Pedig kellemesen édes íze is rendkívül sokoldalúvá teszi, bármilyen étrendbe jól beépíthető.
Szeretem a körtét salátákba, turmixokba, zabpehelybe vágni, vagy desszertekben felhasználni
– mondja Michelle Dudash dietetikus. A körte rendszeres fogyasztása számos jótékony testi hatással jár. Táplálkozási szakértők öt fő előnyt emelnek ki.
A körte segíti a fogyást
Ha szeretnél leadni néhány kilót, a körte segítségedre lehet, ami Michelle Dudash szerint elsősorban a magas rosttartalomnak köszönhető. „A rostokban gazdag étrend összefüggésbe hozható az egészséges testsúly fenntartásával, mivel a rostok hozzájárulnak a tartós teltségérzethez.
A körte így jóllakottságot biztosít, ugyanakkor nem tartalmaz sok kalóriát
– magyarázza.
Kutatások igazolják, hogy a magas rosttartalmú étrend elősegíti a fogyást és csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Megkönnyíti az emésztés, megóv a székrekedéstől
A körte beépítése a napi étrendbe kedvezően hat az emésztőrendszer működésére. „A körte oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz, ami nagyon jótékony hatással van a bél egészségére. A legtöbb ember nem fogyaszt elegendő rostot, de a körte kiváló és természetes forrása ezeknek” – vélekedik Maggie Michalczyk táplálkozási szakértő.
Dudash hozzáteszi, hogy az oldható rostok hozzájárulnak a lágyabb széklethez, míg a nem oldható rostok növelik annak térfogatát – ezáltal elősegítik a bélrendszer rendszeres működését és megakadályozzák a székrekedést.
A legnagyobb hatás elérése érdekében
azt tanácsolja, hogy ne hámozzuk meg a körtét. Egy közepes méretű, magvas körte körülbelül 6 gramm rostot tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség jelentős részét teszi ki.
A körte hozzájárul a szív egészségéhez
A körte jót tesz a szív- és érrendszernek is. Ez részben ugyancsak a rostok miatt, részben a kálium miatt van – két tápanyagot, amelyek kulcsfontosságúak a szív egészségéhez.
„A rost segít csökkenteni az LDL-koleszterin (az ún. „rossz” koleszterin) szintjét, a kálium pedig hozzájárul az egészséges vérnyomáshoz. Elősegíti a felesleges nátrium kiválasztását a szervezetből, ezzel csökkentve a folyadékvisszatartást és tehermentesítve az ereket” – magyarázza Michalczyk.
Dudash hozzáteszi, hogy az oldható rostok természetes „seprűként” működnek, amelyek megkötik az ételből származó koleszterint és segítik annak eltávolítását a szervezetből.
Erősíti az immunrendszert
Az immunrendszer téli erősítésében is hasznos a körte, ebben is van C-vitamin. A C-vitamin mellett a körte más hasznos fitotápanyagokat és antioxidánsokat is tartalmaz.
A legjobb hatás elérése érdekében fogyassz különböző színű körtéket, mivel a különböző színek különböző hasznos anyagok jelenlétét jelzik
– tanácsolja.
Csökkenti a krónikus betegségek kockázatát
A körte egyes előnyei csak rendszeres, hosszabb ideig tartó fogyasztás után jelentkeznek. Ilyen az a tény, hogy a bél egészségét elősegítő rostok csökkentik számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát. A körtében lévő antioxidánsok pedig védik az agyat az oxidatív stressztől, ami csökkenti az öregedéssel társuló betegségek kialakulásának valószínűségét.