A hosszú élet titka: egy meglepő ital, amit rendszeresen fogyasztanak a százévesek

A legtöbben naponta isszuk, de azt már kevesen tudják, hogy elősegíti a hosszú életet. Egy kardiológus professzor elmagyarázta a kék zónák népszerű italának jótékony hatásait és a helyes elkészítési módját.

A közhiedelem rendszerint káros italként tartja számon a mai napig, pedig az orvosok szerint is nagyban támogatja az egészséget a kék zónák kedvelt itala. A kék zónák azok a földrajzi régiók, ahol a többi területhez képest rendkívül magas a 100 év felettiek száma és úgy általában a hosszú, egészséges életet élő emberek aránya is látványosan magas. Az itt élő emberek napi szokásai számos tudományos kutatás tárgyát képezik. A kávé, különösen az eszpresszó, gyakran szerepel a kék zónák étrendjében, ami a hosszú élettartamuk egyik titka lehet – írja a Kobieta

A koffein és polifenolok segítik az ereket és késleltetik az öregedést

Krzysztof J. Filipiak kardiológus professzor hangsúlyozza a megfelelően elkészített eszpresszó jelentőségét: a koffeinben és polifenolokban gazdag ital számos egészségügyi előnnyel járhat, befolyásolhatja a szövetek rugalmasságát és megelőzheti az életmódból adódó betegségeket. A koffein és a polifenolok többek között támogatják az erek egészségét és késleltetik az öregedési folyamatot.

„A koffein mellett a kávé számos más kémiai vegyületet is tartalmaz, többek között klorogénsavat és trigonellint. Mindezek a vegyületek hatással lehetnek a szív működésére.

Esetenkénti kávéfogyasztás esetén a szívritmuszavarok kialakulását elősegítő mechanizmusok dominálnak, míg azoknál az embereknél, akik mérsékelten és rendszeresen (2-3 csésze/nap) fogyasztanak kávét, az aritmia kockázatát csökkentő mechanizmusok dominálnak

– fogalmazott a kardiológus.

A kávé főzésének legjobb módja

Nem mindegy, milyen kávét iszunk. Az eszpresszó főzésének sajátos jellege lehetővé teszi, hogy hozzájussunk a kávé értékes összetevőihez. Filipiak doktor ajánlása szerint a főzés 25-35 másodpercig tartson, kávéfőző vagy eszpresszógép használatával, ami biztosítja az ital legmagasabb minőségét.

A helyes elkészítési mód mellett a siker másik kulcsa – ahogyan azt a százévesek tapasztalatai is mutatják – a rendszeresség és a mértékletesség.

Ez is érdekelhet

képcím

Mindenki elfelejti ezt a téli gyümölcsöt, pedig nem csak...

képcím

A 4 vérvizsgálat, ami 40 felett mindenkinek kötelező a háziorvos...

képcím

Egy jó hír, meg egy rossz hír: mutatjuk az ország legújabb...