A hosszú élet titka: egy meglepő ital, amit rendszeresen fogyasztanak a százévesek
A közhiedelem rendszerint káros italként tartja számon a mai napig, pedig az orvosok szerint is nagyban támogatja az egészséget a kék zónák kedvelt itala. A kék zónák azok a földrajzi régiók, ahol a többi területhez képest rendkívül magas a 100 év felettiek száma és úgy általában a hosszú, egészséges életet élő emberek aránya is látványosan magas. Az itt élő emberek napi szokásai számos tudományos kutatás tárgyát képezik. A kávé, különösen az eszpresszó, gyakran szerepel a kék zónák étrendjében, ami a hosszú élettartamuk egyik titka lehet – írja a Kobieta
A koffein és polifenolok segítik az ereket és késleltetik az öregedést
Krzysztof J. Filipiak kardiológus professzor hangsúlyozza a megfelelően elkészített eszpresszó jelentőségét: a koffeinben és polifenolokban gazdag ital számos egészségügyi előnnyel járhat, befolyásolhatja a szövetek rugalmasságát és megelőzheti az életmódból adódó betegségeket. A koffein és a polifenolok többek között támogatják az erek egészségét és késleltetik az öregedési folyamatot.
„A koffein mellett a kávé számos más kémiai vegyületet is tartalmaz, többek között klorogénsavat és trigonellint. Mindezek a vegyületek hatással lehetnek a szív működésére.
Esetenkénti kávéfogyasztás esetén a szívritmuszavarok kialakulását elősegítő mechanizmusok dominálnak, míg azoknál az embereknél, akik mérsékelten és rendszeresen (2-3 csésze/nap) fogyasztanak kávét, az aritmia kockázatát csökkentő mechanizmusok dominálnak
– fogalmazott a kardiológus.
A kávé főzésének legjobb módja
Nem mindegy, milyen kávét iszunk. Az eszpresszó főzésének sajátos jellege lehetővé teszi, hogy hozzájussunk a kávé értékes összetevőihez. Filipiak doktor ajánlása szerint a főzés 25-35 másodpercig tartson, kávéfőző vagy eszpresszógép használatával, ami biztosítja az ital legmagasabb minőségét.
A helyes elkészítési mód mellett a siker másik kulcsa – ahogyan azt a százévesek tapasztalatai is mutatják – a rendszeresség és a mértékletesség.