Milyen lett a Windows 11? Tippek, tudnivalók a frissítésről

Balázs
A Windows 11 esetében még bőven van hova fejlődni, de ami már a megjelenéskor látható, az egy csábító frissítés, amely úgy tűnik, hogy a következő évtizedre meghatározza a Microsoft jövőjét, mind a szoftverek, mind a hardverek tekintetében.

Van egy mondás, miszerint vagy haladunk az idővel, vagy az idő halad nélkülünk, talán épp ez lehet az oka annak is, hogy megérkezett a Windows 11, a Microsoft nagy operációs rendszerének első komolyabb frissítése évek óta. Az újratervezett dizájnt, a múlt és a jelen új kinézetű alkalmazásait, valamint a jobb érintőképernyős kezelőfelületet felvonultató frissítés úgy tűnik, hogy elsősorban a laikusoknak, és bizonyos mértékig a profi felhasználóknak is kedveskedik. 

Mennyibe kerül és hogy tudunk hozzáférni?

A Windows 11 ingyenes mindenki számára, akinek a gépe megfelel a Microsoft által meghatározott rendszerkövetelményeknek. A frissítés két változatban érkezik; Home vagy Pro. A Pro változat elsősorban az üzleti felhasználóknak szánt funkciókkal rendelkezik, de az otthoni felhasználóknak tetszhet, hogy a nagyobb biztonság érdekében komolyabban titkosíthatják a merevlemezüket.

A legtöbb hétköznapi felhasználó azonban nem marad le semmiről, ha a Home változatot választja – a Windows 11 Pro minden exkluzív funkciója az üzleti, nem pedig az otthoni felhasználókra van szabva, így ha valaki kreatív munkára, játékra vagy csak alkalmi pötyögésre használja a számítógépet, akkor nincs nagyon szüksége a Pro változatra.

Bár az ingyenes frissítés üdvözlendő, a Windows 11 megjelenését megelőzően a rendszerkövetelményekkel kapcsolatos kommunikáció meglehetősen siralmas volt. A TPM (Trusted Platform Module) egykor csak egy opcionális kiegészítő volt – most azonban egy fontos beszédtémává vált, és sok felhasználó még mindig azon töpreng, hogy vajon kompatibilis-e a számítógépük a Windows 11-el, hiszen ez sok esetben a gépükön futó TPM-től függ.

A Windows 11-hez való hozzáféréshez új követelmény lesz a Microsoft-fiók és az internetkapcsolat. Ezek nélkül a beállítási képernyőnél ragadunk. Bár ez bizonyos szempontból érthető, ám azok számára mégis frusztráló lehet, akik csak alkalmanként szeretnék használni a számítógépet anélkül, hogy fiókot kellene létrehozniuk vagy állandó internetkapcsolatot kellene létesíteniük.

Ott van még az adatgyűjtés kérdése. Mivel a frissítés a Windows 11 tesztelésére szolgáló Insider Build programban volt elérhető, jelenleg nincs mód ennek kikapcsolására, ami aggodalomra ad okot, hogy miért nincs ilyen opció. A Microsoft a múltban már került némi bajba a felhasználókról gyűjtött adatok miatt, és elég nagy volt a visszhang ahhoz, hogy a vállalat kénytelen legyen megkönnyíteni a felhasználói számára annak ellenőrzését, hogy milyen adatokat osztanak meg a céggel. Kár tehát, hogy a Microsoft a Windows 11-nél úgy tűnik, visszalépett ebben a tekintetben. Remélhetőleg a jövőben átláthatóbban kezeli majd az általa gyűjtött adatokat, miközben olyan eszközöket biztosít, amelyek segítségével a felhasználók ellenőrizhetik, hogy mi kerül – és mi nem – megosztásra.

Gyalogosok sétálnak el az amerikai multinacionális technológiai vállalat, a Microsoft Corporation kereskedelmi reklámja mellett Hongkongban. Fotó: Getty Images

Összefoglalva a lényeget

Ez az első frissítés a sok közül, amely a Windows 11-hez érkezik, és az alapján, amit hoz, ez egy fantasztikus kezdet. A Fluent Design nagyszerű utódja a Windows 8 óta uralkodó Metro megjelenésnek, és a Windows stílusát és színvilágát a modern korba emeli.

Az újratervezés azonban egyelőre gyakran tűnik olyannak, mintha csupán a Windows 10 újranyomása lenne, függetlenül az Explorer, a Paint, a Snipping Tool és más alkalmazások gombjainak változásától. Amint mélyebbre megyünk, ugyanazokat a funkciókat látjuk, mint korábban, csak lekerekített sarkokkal és új ikonokkal.

Mindeközben a továbbfejlesztett Microsoft Store-ra nagy szüksége volt a Windowsnak, és nagyon egyszerű a használata. Az Amazon hamarosan érkező androidos alkalmazásai mellett remek kiindulópont lesz az alkalmi felhasználók számára, akik könnyebben szeretnék megtalálni az applikációikat.

Egyelőre azonban, bár ez egy nagyszerű kezdet a Windows 11 számára, itt az ideje, hogy a Microsoft mélyebbre ásson, és finomítsa, hogyan működhetnek más alkalmazások, például a Lemezkezelés vagy akár a Jegyzettömb a Windows 11-ben. Aki csak alkalmanként használja a számítógépét, az élvezni fogja a Windows 11-et, de aki napi nyolc óránál többet használja munkára vagy játékra, annak lehet, hogy ez csak egy nem túl jelentős frissítés lesz, mintegy az első lépés egy hosszú úton – de ez sem biztos, hogy rossz dolog.