Az újramelegített ételekről elsőre azt hihetnénk, kényszermegoldásról van szó: az ételek akkor a legegészségesebbek, amikor frissen tálaljuk őket, újramelegítve pedig ízükből, állagukból és hasznos tápanyagaikból is csak veszítenek. A legfrissebb kutatások szerint ez azonban nem feltétlenül igaz – nézzük, mely ételek válhatnak egészségesebbé újramelegítve!
Melegítve egészségesebb
A kutatók szerint az újramelegített burgonya, rizs és tészta meglepő módon segíthet az egészségesebb táplálkozásban. Ennek oka az úgynevezett rezisztens keményítő, amely akkor keletkezik, amikor a már megfőtt ételeket lehűtik, majd újra felmelegítik. Ez a folyamat megváltoztatja a keményítő kémiai szerkezetét. A kutatók szerint
ez a keményítőféle kedvezően hat a bélflórára, mivel a vastagbélbe jutva a bélbaktériumok fermentálják.
Ennek eredményeként rövid láncú zsírsavak – például vajsav (butirát) – keletkeznek, amelyek védik a bél nyálkahártyáját, csökkentik a gyulladások kockázatát, és stabilizálják a vércukorszintet. A jelenséget korábban főként burgonyánál, rizsnél és tésztánál figyelték meg, de a legfrissebb kutatások szerint a kenyérre is igaz.

A hatás leginkább összetett szénhidrátok – például teljes kiőrlésű termékek, barna rizs és burgonya – esetében érvényesül, míg a finomított ételeknél (például fehér kenyérnél, süteménynél) kisebb mértékű, de még így is hasznos. A szakértők szerint a rezisztens keményítő kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos: grammja átlagosan 2,5 kalória, míg a normál keményítőé 4 kalória.
Fagyaszd le a kenyeret, mielőtt elfogyasztod!
Dr. Karan Rajan sebész és népszerű egészségügyi tartalomkészítő az “ázsiai anyák életmentő trükkjének” nevezi ezt a módszert: elmondása szerint
a fehér kenyér lefagyasztása, majd visszamelegítése jelentősen csökkenti annak glikémiás indexét (GI)
azaz kevésbé emeli meg a vércukorszintet. Hozzátette, hogy ez a módszer még a vastagbélrák megelőzésében is szerepet játszhat.
Ugyanakkor fontos figyelni az élelmiszer-biztonságra is. A keményítőtartalmú ételeket – különösen a rizst – nem szabad túl sokáig szobahőmérsékleten hagyni, mert
az 5 és 60 °C közötti hőmérsékleten a baktériumok gyorsan elszaporodhatnak.
Ezért a megfőtt ételeket gyorsan le kell hűteni, majd biztonságos körülmények között újra felmelegíteni – így nemcsak egészségesebbek, hanem biztonságosak is maradnak.

