Amikor uborkát veszünk, az első benyomás mindig a külső megjelenés. A salátába való uborka héja legyen sötétzöld, feszes és sima. Ha sárgás foltokat vagy barnás elszíneződéseket látunk, az annak a jele, hogy a zöldség túlérett – ilyenkor az íze már kellemetlenül kesernyés, az illata sem friss – írja a T-online. Fontos tudni, hogy egyes fajták héja természetes módon is lehet világoszöld vagy sárgás árnyalatú, de a boltban kapható példányoknál a mélyzöld szín a jó minőség biztos jele.
Az uborka végeit is érdemes ellenőrizni: ha a két vége puhább, mint a középső rész, akkor a termés már nem friss, és valószínűleg a finom ízét is elvesztette.
A hűtő nem az uborka barátja
Sokan automatikusan a hűtőbe teszik a frissen vásárolt uborkát, pedig sajnos nagyon rosszul teszik. A Nordrhein-Westfalen fogyasztóvédelmi központ szakértői szerint az uborka 12 Celsius-fok alatti hőmérsékleten gyorsan elveszíti roppanós állagát, vizes és puha lesz.
Ha viszont túl meleg helyen tároljuk, kiszárad és ráncosodik.
A legjobb megoldás tehát: ne tegyük a hűtőbe, hanem inkább tartsuk hűvös, árnyékos helyen, például kamrában vagy a konyhapulton, ahol nincs közvetlen napfény. Így akár napokig is megőrzi frissességét.

Miért keserű néha az uborka?
Ha minden óvintézkedés ellenére is keserű ízű az uborkánk, annak az oka a benne lévő keserűséget szabályozó anyag, amely főként a héjban és a két végében található. Ilyenkor érdemes meghámozni az uborkát, és levágni a két végét – ezzel a legtöbb keserűség eltűnik.
Zöldség vagy gyümölcs?
Az uborkáról régóta vita folyik: vajon zöldség vagy inkább gyümölcs? A European Food Information Council (EUFIC) szerint botanikai értelemben gyümölcs, hiszen a virágjából fejlődik, és magokat tartalmaz. A konyhai besorolás azonban másképp tekint rá – ott zöldségnek számít, mivel íze semleges, és nem édes ételekhez használjuk.
A leve is hasznos
Ha salátához használjuk, az uborkát érdemes kissé kinyomkodni előtte. Ennek oka egyszerű: az uborka nagyon magas víztartalmú, így
ha szeletelés után rögtön a salátába kerül, felhígítja a dresszinget, és az étel elveszti az ízét.
A kinyomott uborkalé viszont ne menjen kárba – kiválóan használható frissítő ital alapjaként vagy akár természetes arctonikként is!

