Utazás 2018. november 13.

Tündérkémények és barlanghotelek: Kappadókia

bubba Utazás 2018. november 13.
Törökország közepén semmihez nem hasonlítható, holdbéli táj tárul a látogató szeme elé.

Kappadókia a neve a különleges helynek, mely két közeli vulkánnak, az Erciyasnak és a Hassannak köszönheti létezését.

A ma már heggyé szelídült vulkánok kétmillió évvel ezelőtt aktívan működnek: vastag tufaréteggel borították be a területet. A szél és a víz semmivel össze nem téveszthető formákká koptatta a puha, könnyen alakítható anyagot.

Nem csak a természet, hanem az ember is formálta a tájat: az erózió alakította, fura tufakúpokba barlanglakásokat, templomokat vájtak.

Húsz éve még családok lakták a barlangokat

Húsz éve, először a területen járva még sok olyan barlanglakást lehetett látni, melyben helyi családok éltek. A turizmus terjedésével és a hely népszerűvé válásával azonban sok dolog megváltozott: mára többnyire turisták éjszakáznak a barlangszállásokon, a Kappadókiában hagyott turistadollárjaikon megerősödött helyiek pedig új házakat építettek maguknak az egyszerű élet szimbólumának számító barlanglakások helyett.

Kappadókia egyediségét hamar felfedezték az utazók. Szándékosan nem a turistákat emlegetjük, mert a terület első látogatói nem szervezett csoportokban, hanem egyéni úton, hátizsákkal érkeztek ide, hogy Figen egyszerű kempingjében vagy Gedik panorámás, de egyszerű panziójában szálljanak meg.

Mára rengeteg kisebb, hangulatos butikhotel létesült, a turisták kényelmét szolgáló éttermekkel, szórakozóhelyekkel, üzletekkel. Ám Kappadókia még mindig kevéssé felfedezettnek számít.

Mutatjuk, mire készüljön, aki ide látogat. 

1. Kappadókia hatalmas és nagyon változatos terület. A víz fodrozódását idéző, lágy tufahullámok, különös, gomba- és kéményszerű alakzatok, vulkáni anyagból álló kúpok állják a meglepett turisták útját.

Készüljünk fel arra, hogy ehhez hasonlót még sehol nem láttunk, és adjunk időt magunknak a felfedezésre. Vétek itt rohanni: legalább 4-5 napot érdemes Kappadókiában tölteni.

2. Föld alatti városok – Kaymakli és Derinkuyu több emelet mély, bonyolult labirintusrendszerében egykor tízezer ember is elfért – akik az ellenség elől menekültek a felszín alá. A népszerű és látogatható, két föld alatti városon kívül még 34 másik létezik. Mindegyik mérnöki pontossággal tervezett, különleges hely, ahol borospice, istállók, templom is volt egykoron.

Nehéz elképzelni, hogy alakították ki őket kezdetleges eszközeikkel, mécsesek fényénél, de az biztos, hogy komolyan vették a rejtőzködést a régi kappadókiai lakosok. Figyelni kell rá, hogy a járatok néhol teljesen leszűkülnek, így az ilyesmit nehezen viselők legyenek erre felkészülve!

Föld alatti barlang. Fotó: Thinkstock

3.UNESCO Világörökség – a Göremei Szabadtéri Múzeum ókeresztény templomai. Göreme a terület leglátványosabb része, és innen lehet egy kellemes sétával elérni a templomokat. A legrégebbiek 1100 évvel ezelőtt készültek, belül színes falfestmények borítják a falaikat. A leglátványosabb a Kara, vagyis Fekete-templom, ahová külön belépőjegyet szükséges váltani.

4. Tündérkémények – Pasabagiban mintha egy mesefilm díszletei közt járnánk, a Devrent-völgyben pedig tevét, pingvint, delfint formáznak a kövek.

Fotó: Thinkstock

5. Gazdag kézműves hagyomány: Avanosban kiváló minőségű agyagot találtak, erre egy egész fazekasfalu települt. Az avanosi kerámiák világhírűek, már-már porcelán minőségűek. A fazekasműhelyekben tehetséges művészek díszítik a hagyományos mintákkal a használati és dísztárgyakat. A legrégibb műhelyben mi magunk is kipróbálhatjuk a korongozást, minket figyelő útitársaink derültségére.

6. Távol a tömegektől: Göremétől eltávolodva a turistás hangulatot felváltják az eredeti, hagyományos anatóliai élet képei. Érdemes egy túrát tenni az Ihlara-völgyben, amely a Csillagok háborúja egyes jeleneteinek is forgatási helyszíne volt.

7. Kerengő dervisek: a turistacsalogató török hastáncest helyett inkább ezt válasszuk: a konyai kerengő dervisek, Mevlana követői mutatják be misztikus szertartásukat.

8. Vacsora agyagban sütve: pottery kebab annak a különleges ételnek a neve, amit öt órán keresztül sütnek, egy erre a célra készített agyagkúpban. Előre szükséges megrendelni, nem kapkodják el a készítését. A lassú sütésnek köszönhetően az előttünk feltört agyagedényben a hús és a zöldségek íze tökéletesen összeérik.

9. Barlanghotelek: próbáljuk ki! Az egyszerűbb panzióktól a különleges butikhotelekig nagyon széles a választék.

10. Hőlégballon túra: hajnalban, pezsgős koccintással, a legszebb fények idején, a világ egyik legkülönlegesebb táján.

Hőlégballonok a Goreme National Parkban. Fotó: Thinkstock

Ha valaki egyszer szánja rá magát erre a kalandra az életben, akkor itt tegye. Soha nem fogja elfelejteni!

(via)

Keresés az oldalon