Sokan nem tudják: ezzel az egyszerű trükkel tökéletes lesz a főtt kukorica
A főtt kukorica nyáron különösen népszerű: egyszerű, gyorsan elkészíthető, és igazi nosztalgikus hangulatot idéz – sokaknak a gyerekkor, a strandolás vagy a falusi nyarak jutnak róla eszébe. Frissen, forrón, enyhén sósan vagy vajjal megkenve ellenállhatatlan, ráadásul egészséges is: tele van rosttal, vitaminokkal és természetes cukrokkal, amelyek miatt enyhén édes, mégis laktató. Különösen szezonjában, nyár közepén a legfinomabb, amikor a csövek még zsengék és szaftosak – ekkor érdemes minél többet fogyasztani belőle, akár otthon, akár pikniken vagy a strandon. Így válaszd ki és készítsd el a tökéletes főtt kukoricát!
Fontos a helyes választás
A tökéletes főtt kukorica elkészítése már a vásárlás során kezdődik: csak friss, zsenge csövet válasszunk, lehetőleg még a héjában. A héj legyen élénkzöld, enyhén nedves tapintású, a szálak (bajusz) pedig világosbarnák és kissé ragacsosak. Ha van rá lehetőséged, óvatosan hajtsd szét a héjat, és nézd meg a szemeket: legyenek teltek, sűrűn elhelyezkedők és világossárgák vagy fehéres színűek – a túl sötét, sárga vagy már “üveges” hatású kukoricaszemek azt jelzik, hogy öregebb, keményebb a kukorica. Ha megtaláltad a tökéletes példányokat, kezdődhet is a főzés: nem túl bonyolult feladat, de itt is érdemes egy-két dologra odafigyelni.

Így főzd meg
A főzéshez ne vágd le a csövek végét, csak távolítsd el a héjat és a bajuszt, majd öblítsd le a csöveket. A kukoricát forrásban lévő, enyhén sós vagy teljesen sótlan vízbe tedd – utóbbi
segít megőrizni a szemek puhaságát, mivel a só keményítheti őket.
A főzési idő friss, zsenge kukorica esetén 8–12 perc, idősebb csöveknél 15–20 perc is lehet. Ha igazán édes ízre vágysz, adhatsz a vízhez egy kevés tejet vagy egy csipet cukrot is. Főzés után a kukoricát tálald forrón, vajjal megkenve, vagy akár egy kis fűszersóval megszórva – így lesz igazán ellenállhatatlan a nyár kedvenc csemegéje.
A videó AI alapú tartalomkészítővel készült.
