A világbajnok fasírt titka - a nagyim csak így volt hajlandó elkészíteni az imádott ételt
Kinek a szívét ne töltené el melegséggel a visszaemlékezés gyerekkorának békés vasárnap délelőttjeire, amikor az édesanyja vagy a nagymamája magabiztos mozdulatokkal készítette elő az elmaradhatatlan, közös családi ebéd alapanyagait, a konyhában halkan duruzsolt a rádió, és egyre intenzívebb, csábító illatok terjedtek szét a tűzhelyen álló fazekak, serpenyők irányából.
Az elmaradhatatlan hús
A múltban a magyar családok többségében elképzelhetetlen volt a vasárnapi ebéd húsétel nélkül, de még a mai, az állati eredetű élelmiszereket egyre inkább elutasító világunkban is rengeteg háztartásban alapélelmiszernek számít a hús. Húsleves, rántott hús, töltött káposzta, fasírt – ha vasárnap délben bekukkantanánk Magyarországon az étkezőkbe, a legtöbb asztalon biztosan ott gőzölögne ezek köszül az ételek közül valamelyik.
A bolti hús minősége azonban sokszor megkérdőjelezhető. Abban minannyian egyetérthetünk, hogy az étel akkor a legfinomabb, ha nem előre csomagolt, feldolgozott, tartósítószerrel kezelt, adalékanyagokat tartalmazó, vízzel felpumpált húsból készült. Ha biztosra szeretnénk menni, meg kell találnunk a megbízható, jó minőségű terméket forgalmazó hentest vagy üzletet. S ha már megvan a húsáru,
a legjobb, ha mi magunk dolgozzuk fel.
Mivel dolgozzuk fel a húst?
A húsáru feldolgozása persze jól felszerelt konyhát igényel: a legtöbb étel elkészítéséhez elsősorban éles késre és vágódeszkára van szükség, de a rántott húshoz például egy klopfolót is be kell szereznünk. Még komolyabb beruházást kíván, ha fasírtot szeretnénk feltálalni ebédre. Ehhez bizony szert kell tennünk egy húsdarálóra. Az én nagyim szerint az ő „világbajnok” fasírtjának a titka az volt, hogy a darált húst sosem boltból vette, ragaszkodott hozzá, hogy ő állítsa elő az asztallap széléhez rögzített, ólomsúlyú, kívülről pirosra festett, kézi meghajtású húsdarálójával.

Ma már annyival egyszerűbb a helyzet, hogy az elektromos konyhai kisgépeknek köszönhetően a húsdarálás, mondhatni, gyerekjáték:
sokkal gyorsabb és fizikailag kevésbé megerőltető, mint a kézi daráló.
Mit tud a Tesco húsdarálója?
Ha most döntenél úgy, hogy beszerzel egy elektromos húsdarálót, kiváló választás lehet a Tesco kínálatában a Tefal NE105838 termék, amely Clubcarddal 34990 helyett 27990 forintért kapható. Nézzük, mit tud a gép:
- teljesítmény: 1400 W, 1,7 kg/perc;
- penge anyaga: rozsdamentes acél;
- kétoldali darálás;
- penge aprítás funkcióval;
- hátrameneti funkció;
- kolbászkészítés.
A leírás szerint a Tesco húsdarálójával az 1400 W maximális teljesítménynek köszönhetően akár percenként akár 1,7 kg húst is ledarálhatunk. A hátrameneti funkció az elakadásmentességet biztosítja, a gép a keményebb húsokkal is megbirkózik. Mivel a kése önélező, a megfelelő darálás minőség hosszútávon biztosított. A kolbászkészítést pedig többféle toldóelem tartozék teszi lehetővé.
A húsdaráló tehát több szempontból is hasznos eszköz a konyhában – főként, ha szeretsz frissen és tudatosan főzni. Ha hentesnél vagy piacon veszed a húst, frissen darálva tudod feldolgozni, nem kell a gyári darált húsban lévő adalékanyagoktól, tartósítószertől tartanod, valamint a nagyobb mennyiség elkészítése sem jelent problémát, hiszen a munka nehezét a gép végzi el helyetted. A Tescóban most kapható elektromos géppel ráadásul még kolbászt is tölthetsz.
Érdemes az Akciós-Újság.hu oldalán megtalálható más áruházláncok akciós termékeit is átböngészni, például:

