Nincs több zsíros, égett tepsi: 3 otthoni trükk, amitől újra csillogni fognak!
A tepsik koszolódása nem csak bosszantó, hanem az ételek minőségére is hatással van. A megavasodott olaj rossz ízt ad, és egészségtelen lehet, míg a rászáradt ételmaradékok miatt a tepsi felülete egyenetlenül melegszik, ami odaégetheti vagy féloldalasan sütheti meg az ételt. Az anyag típusa is számít: az alumínium tepsit nem szabad mosogatógépbe rakni, míg a tapadásmentes bevonatú tepsik hamarabb tönkremennek, ha gépben mosod őket – írja a Southernliving. Néhány otthoni hozzávalóval azonban könnyen újra ragyogóvá varázsolhatjuk a leharcolt tepsit.
Amire szükséged lesz:
- szódabikarbóna
- hidrogén-peroxid
- ecet
- mosogatószer
- dörzsi szivacs
- tiszta konyharuha vagy papírtörlő
- gumikesztyű
- kis tál és víz
Ez a néhány dolog a legtöbb háztartásban már egyébként is megtalálható. Nézzünk három szuper hatékony módszert a tepsi tisztítására:
Szódabikarbóna és hidrogén-peroxid paszta
Keverj össze fél csésze szódabikarbónát 2–3 evőkanál hidrogén-peroxiddal, amíg fogkrémszerű állagot nem kapsz. Kend fel a tepsire, hagyd hatni 15–20 percig, majd súrold át dörzsi szivaccsal és öblítsd le meleg vízzel. Végül töröld szárazra.

Szódabikarbóna és ecet
Szórd be a tepsit szódabikarbónával, majd locsold rá az ecetet. Ne ijedj meg a pezsgő habtól: ez segít fellazítani a koszt. Hagyd állni 15–20 percig, majd dörzsöld át, öblítsd le, és töröld szárazra.
Szódabikarbóna és mosogatószer
Készíts pasztát szódabikarbónából és mosogatószerből, kend a tepsire, hagyd hatni 15–20 percig, majd súrold át és öblítsd le alaposan. Ezzel a módszerrel a tapadásmentes bevonatú tepsik is könnyen tisztára varázsolhatók.
Milyen gyakran tisztítsd a tepsit?
A szakértők szerint minden sütés után érdemes gyorsan elmosni az edényt mosogatószerrel, míg néhány havonta javasolt az alapos, „nagytakarítás” is, valamelyik fenti módszerrel. Ha betartod ezt a rendszert, a tepsid hosszabb életű lesz, és az ételeid is mindig finomak maradnak.

