„Ez az emberi civilizáció történetének legkárosabb élelmiszere, reggelire eszünkbe se jusson fogyasztani” – idézi az egyik legnépszerűbb élelmiszer-alapanyagról dr. Momčilo Matić szerb orvos, író és kutató szavait a Stil.

Sok szakértő hangsúlyozza, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, és hogy az, amit elsőként viszünk be a szervezetünkbe, meghatározza az energiaszintünket, hangulatunkat és anyagcserénket. Ha kihagyjuk a reggelit, vagy helytelen ételeket fogyasztunk, annak következményei egész nap érezhetők lehetnek – a koncentráció romlásától a későbbi étkezéseknél történő túlevésig.
A megfelelő reggeli fontosságáról Matić is beszélt az Emire State Balkan podcastban, hangsúlyozva, hogy nem mindegy, mivel kezdjük a napot. Dr. Momčilo Matić különösen a táplálkozástudomány, a holisztikus egészség és a természetgyógyászat területén végzett munkásságáról ismert, gyakran szerepel a szerb médiában.
Matić szerint az, amit első ételként fogyasztunk a nap kezdetén, nagy hatással van az egészségünkre, az emésztésünkre és a szervezetünk teljes működésére.
„A reggeli legyen a legfontosabb étkezés. Reggel, amikor felkelünk, a gyomrunknak üresnek kell lennie.
Először tiszta vizet kell innunk, citrom és egyéb adalékok nélkül, mert ha citrommal isszuk, akkor megkezdődik az emésztés, míg tiszta víz esetén nem indul el az emésztés – ez a kulcs.
– magyarázta, majd így folytatta:
„Ha először kávét vagy alkoholt fogyasztunk, a koffein több vizet fog kiválasztani a szervezetből, mint amennyit a kávéval bevittünk. Először víz, aztán tea, majd gyümölcs (3-4 fajta gyümölcs teljesen elegendő), cukor és hasonló butaságok nélkül.
Ha gyümölcsöt fogyasztunk üres gyomorra, víz és egy kis tea után, sejtjeink elegendő tápanyagot, ásványi anyagot, vitamint és oxidált vizet kapnak, és ennyi.
Nincs szükségünk 5 étkezésre” – jelentette ki.
A finomított cukor a legkárosabb élelmiszer az emberi civilizáció történetében. Ellopja a szervezetünkből a ásványi anyagokat, csökkenti a ásványi anyagok felszívódását a szervezetben.

