Változás jön a boltokban a húsoknál: szalámik és kolbászok a célkeresztben
Egy agrárminisztériumi rendelet módosítja a Magyar Élelmiszerkönyv egyes előírásait amelyek a húskészítményekre és előkészített húsokra vonatkoznak. A rendelet már a múlt héten hatályba lépett, a módosításokat a minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közreműködésével vezetik be, a piaci szereplők számára megfelelő felkészülési idő biztosítanak. Az alábbiakban bemutatjuk a vásárlók számára fontosabb változásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatójából.

Bevezetik a fehérjeminőségi érték fogalmát
A fehérjeminőségi érték azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszerben található fehérjék milyen mértékben hasznosulnak az emberi szervezetben. Ezt több húskészítmény esetében minimálisan elvárt értékként is előírják. A fogyasztók tudatosabb választásának elősegítése mellett arra is számítanak, hogy ezzel majd jobban ösztönzik a gyártókat a minőségibb termékek előállítására.
Változik a kolbászok és szalámik összetételének megadására vonatkozó szabályozás
A víz-, fehérje- és zsírtartalom nem abszolút értékben, hanem ezek arányaként (hányadosként) kerül feltüntetésre ezentúl a hagyományosan hosszabb érlelési folyamatokon áteső termékeken. Ez jobban követi a termékek természetes változásait, és pontosabb képet ad a termékek valódi összetételéről.
Külön kategóra lesz a száraz és a félszáraz kolbász és szalámi
Külön kategóriaként bevezetik a „félszáraz” és „száraz” megnevezéseket a kolbászok és szalámik esetében, hogy pontosabban informálják a fogyasztókat az érlelési technológiákról.
Penészes helyett nemespenészes lesz a hús
Az új szabályok értelmében a penészes felületű húskészítmények megnevezése is módosul: a korábban alkalmazott „penészes” és „penészmentes” megjelölések helyett a jövőben kizárólag a „nemespenészes” kifejezés használják majd. Ez a terminus egyértelműen jelzi, hogy kívánatos, technológiailag irányított penészesedési folyamatokról van szó.
Kevesebb téliszalámival találkozhatunk
A téliszalámi megnevezés
ezentúl kizárólag a tradicionális, csemege ízvilágú szalámikra használható, amelyeknek meghatározott összetételi és érzékszervi követelményeknek is meg kell felelniük.