Ezekben a sütőkben van egy titkos gomb - egyetlen gombnyomással könnyebbé válik a tisztítás
Nem kell drága, speciális tisztítószereket vennünk ahhoz, hogy a sütőt megszabadítsuk a rászáradt szennyeződésektől. Épp ellenkezőleg: elég benézni a konyhaszekrénybe, ahol egy teljes arzenálnyi házi segítséget találunk, amelyek ugyanolyan hatásosak, mint bármelyik „vegyszeres” üveg. Csak tudnunk kell, hogyan használjuk őket helyesen – írja a Centrum.
Citromsav vagy friss citrom
Ha a szennyeződés friss – például kifolyt a csirkeleve vagy a süteménytészta a tepsiből –, egyszerűen keverjünk össze citromlevet és vizet egyenlő arányban. Mártsunk egy mosogatószivacsot a keverékbe, és töröljük át vele a sütő belső falait. Nem kell túl erősen kicsavarni: az a lényeg, hogy a szennyeződés átázzon. Hagyjuk hatni 30–60 percig, majd töröljük át nedves ruhával.

Régi, makacs zsírfoltokra a citrom is hat, de hosszabb időre van szükség.
Ha nincs türelmünk várni, érdemes inkább citromsavat használni: egy csomagot öntsünk egy tepsibe 0,5 liter vízben, tegyük a sütőbe, és 200 °C-on melegítsük 30–40 percig. Ezután kapcsoljuk ki, hagyjuk kihűlni, majd töröljük át a felületet. A nagyon makacs foltokat egy citromszelettel is dörzsölhetjük.
Szódabikarbóna és ecet
Ha nincs otthon citrom vagy citromsav, más házi szerekhez is nyúlhatunk. Szórjunk szódabikarbónát egy konyhai szivacsra, enyhén nedvesítsük át, majd kenjük a sütő falaira. Ezután spricceljünk rá ecetet. Hagyjuk hatni egy órát, majd töröljük át mosószeres vagy szappanos vízbe mártott kendővel. Végül szárítsuk papírtörlővel. A nagyon makacs szennyeződésekhez érdemes a következő módszert alkalmazni: először töröljük át a falakat ecettel átitatott ruhával, majd szórjuk meg szódabikarbónával, végül spricceljük meg vízzel. Hagyjuk két órát hatni, majd tisztítsuk meg alaposan.
A só is hasznos lehet
Ez a módszer tökéletes, ha a sütő még meleg. Szórjunk sót a sütő aljára és a rácsos tepsire, zárjuk be az ajtót, és várjunk 30 percet. Amikor a só aranybarna, kész is. A kihűlt sütőt töröljük át mosószeres kendővel, majd szárítsuk meg.
Ammónia a makacs szennyeződésekre
Az ammónia is hatásos a sütő tisztításában. Spricceljük vagy kenjük fel koncentrált ammóniát a szennyezett felületekre, zárjuk be az ajtót, és hagyjuk hatni egy éjszakán át. Másnap töröljük át a sütőt, de ne feledjük, hogy az ammónia után alaposan szellőztetni kell.
Az öntisztító sütők titkos gombja
A modern sütők egy része teljesen automatikusan is elvégzi a tisztítást. Ezeknél létezik egy gomb, ami öntisztításra szolgál – a sütőt magas hőmérsékleten, üresen működteti. Előtte mindenképp vegyük ki a rácsokat. A folyamat végén általában elég egy száraz kendővel áttörölni a belsőt, az ellenállóbb foltokat pedig ecettel távolíthatjuk el.

