A magyarok jelentős százaléka elutasítja a rovarfehérjés élelmiszerek vásárlását egy korábbi kutatás alapján. A felmérésben sokan nyilatkoztak úgy, hogy akkor sem fogyasztanának rovarfehérjéket, ha az nem felismerhető formában lenne egy élelmiszerben.
A valóság azonban az, hogy valószínűleg sokan mégis ettek már rovarokat, csak a tudtukon kívül – mert például E-szám mögé rejtették egy élelmiszerben.
Bíbortetű az élénkpiros szín eléréséhez
A Prove.hu azt írja, az élelmiszeriparon belül a legszélesebb körben alkalmazott színezék közé sorolható a kármin. A színezék előállításához a körülbelül öt milliméteres bíbortetveket, azoknak is a szárnyatlan nőstény egyedeit szárítják ki.

Milyen élelmiszerekben található bíbortetű? Például joghurtokban – különösen a gyümölcsös ízesítésűekben -, fagylaltokban, üdítőkben, süteményekben.
Ahogy a portál megjegyzi, gyakorlatilag bármely olyan étel esetében gyanakodhatunk kármin jelenlétére, amely piros színű. A kármin nemcsak színez, de segít stabilizálni az élelmiszerek állagát is.
Ha szeretnéd elkerülni a fogyasztását, figyelmesen olvasd el az élelmiszerek címkéit.
A bíbortetű olyan jelölések alatt rejtőzhet az élelmiszerek címkéin, mint a bíborvörös festék, kármin, kárminsav, E120, természetes piros színezék.
Ettől fényes a táblacsoki
Számos esetben a rovarok által termelt anyagot, akár a váladékát használják fel az élelmiszeriparban. Igaz ez például a sellakra is, amit elsősorban bevonatként, mázként alkalmaznak. Gyakran ettől fényes az étel – például egy tábla csoki – külső felülete. A sellakot a nőstény lakktetű állítja elő.