Már nem serpenyőben sütöm a tojást, hanem sima tálban - és kétszer olyan finom
Elsőre furcsának hangozhat, ha valaki azt mondja, hogy mikróban készíti az omlettet egy sima bögrében, vagy tálban… Pedig ez egy igazi életmentő megoldás lehet azoknak, akiknek rohanós a reggel. Nincs szükség serpenyőre, és olajra sem. Mutatjuk a villámgyors, ízletes és egészséges étel elkészítésének lépéseit.
Omlett sütése a mikróban – lépésről lépésre
Első lépés a tojások feltörése egy tálba vagy akár egy bögrébe, majd ehhez kell hozzáadni egy kevés hideg vizet vagy tejet. Utóbbival könnyebb, habosabb lesz az omlett állaga. Egy csipet só is kerülhet bele, hogy ízletesebben süljön meg a tojás.

Ezután mintegy 45 másodpercig szükséges villával vagy habverővel felverni a keveréket, amíg sima, egységes masszát nem kapunk. Ezen a ponton érdemes bele sajtot szórni: például a feta vagy a reszelt parmezán remek választás lehet, és a lényeg, hogy egyenletesen oszoljon el a keverékben.
A következő lépés, hogy egy mikrohullámú sütőben használható edénybe öntjük az egészet.
A forma és a méret nem számít: egy egyszerű tál vagy egy bögre is megteszi, adagtól függően.
Mehet is a keverék a mikróba, amit közepesen magas teljesítményen (kb. 800-900 watton) kell sütni 50 másodpercig. Ezután ellenőrizzük az omlett széleit: el kell válniuk a tál/bögre falától, miközben a közepe még enyhén nedves marad. Egy perces pihentetés segít, hogy a belső hő befejezze a sütési folyamatot. Ha még nem elég átsültnek ítéled a tojásokat, akkor 10-15 másodperces sorozatokban addig sütheted, amíg el nem éri a kívánt szintet.
Miért érdemes így sütni a tojásokat?
- Gyors és egyszerű: pár perc alatt kész, kis mosogatnivalóval.
- Egészségesebb: nem kell olaj vagy vaj, így kevesebb kalóriát tartalmaz az étel – ha tejet adsz hozzá víz helyett, akkor értelemszerűen annyival több kalóriával számolj.
- Tápanyagmegőrző: tojás minden értékes tápanyagát megkapod ezzel a módszerrel.
- Egyszeres adag: ideális, ha egyedül reggelizel.
Egy kis kreativitással tovább turbózhatod ezt az egyszerű reggelit, például olyan zöldségekkel, mint a paradicsom, a paprika vagy a friss spenót. Adhatsz hozzá extra fűszereket, például kurkumát is. Ha a rostok miatt szeretnéd, akkor zabpehely vagy lenmag is hozzáadható még sütés előtt.
Omlett sütése air fryerben
Startlap Tipp: ha nem szeretnél mikrózni, de van otthon air fryered, ez a recept – saját tapasztalataink alapján – abban is tökéletesen elkészíthető.
Az air fryer kosarát sütőpapírral béleltük ki, a felütött és felvert tojásokat beleöntöttük, megszórtuk sajttal, baconnel, snidlinggel. 160 fokon kb 8-9 percig sütöttük, de ez is ízlésfüggő. Isteni omlettet kaptunk végeredményként – és az a változat is fenséges, ha nem verjük fel a tojásokat sütés előtt, hanem a sárgáját is egészben hagyva a kosárba öntjük.

