Fényjáték: tippek és tanácsok a hangulatos otthonhoz

nestconcept
Rövidülnek a nappalok és hosszabbak az éjszakák, az otthon töltött idő nagy része már sötétben telik. Úgy gondoltuk, adunk egy-két tanácsot az otthoni világítás megtervezéséhez, kiegészítéséhez, és megmutatjuk aktuális kedvenceinket.
nestconcept

nestconcept

A nestconcept belsőépítészeti iroda lakástulajdonosok, kisvállalkozások, startupok és multinacionális cégek, valamint design-őrültek tereinek tervezésével foglalkozik. A Startlap Vásárláson hasznos tanácsokat olvashatsz tőlük, hogyan alakíthatod a lakásodat még szebbé.
Cikkei

Általános világítás

Bal oldalon a Frederik Kurzweg Design Studio által tervezett hajlított fém lámpa, jobb oldalon pedig az Eglo Bordesley fából készült függesztéke.

Az egyik legelső pont, amivel mindenki számol egy lakás tervezésekor, az általános világítás, ami legtöbb esetben mennyezetre szerelt, vagy függesztett lámpatesteket takar. Habár sokan úgy gondolják, hogy ezzel le is van tudva a dolog, valójában ennek – mint neve is mutatja-, egy szimpla szerepe van, hogy elirányítson minket az adott helyiségben. Nagyon sok izgalmas lámpát találunk ebben a kategóriában, van azonban két dolog, amire mindenképp figyeljünk: milyen magasságban, és hova van pozicionálva (rendszeres lefejelés ellen), illetve, hogy a helyiség méretéhez válasszuk az izzó mennyiséget. Nem egyszer láttunk olyan esetet, amikor már túl sok fényt adott a választott lámpa, így az otthon tulajdonosa inkább mellőzte annak használatát.

Funkciós világítások

Bal oldalon különböző, irányítható fényű technikai világítások, jobb oldalon a Nowodvorski Eye Spotja.

A konkrét feladatok elvégzéséhez segítséget adó lámpatípusokat soroljuk a funkciós világításokhoz. Ide tartoznak a sínes rendszerű lámpák (konyha, gardrób), a konyhai pultvilágítás, és az irányítható fényű spotok is. Ezek tervezésénél mindenképpen hasznos segítséget kérni szakmabeliektől, illetve konkretizálni, hogy hol, milyen feladatokat és milyen napszakokban szoktunk ellátni.

Hangulat- és különleges világítások

A viszonylag hosszabb felvezetés után elérkeztünk az izgalmasabb témához, a hangulatfényekhez és különleges világításokhoz. A teljesség igénye nélkül nézzünk egy válogatást.

Padlólámpák

Bal oldalon a Gibas „Chaplin”-je, középen egyik nagy kedvencünk, a Pulpo színezett fújt üvegből készült „Oda” lámpája, jobb oldalon pedig a kicsit naturálisabb vonal szerelmeseinek a Noko lámpái.

Amennyiben van terünk, és a házi kedvenc sem jelent veszélyt rá, érdemes nappaliban és hálóban is használni alacsony típusú állólámpákat (hívjuk padlólámpának), melyek nem csak dekoratívak, de kibővíti a bevilágított területeket, hangsúlyt adva az alsóbb területeknek is.

Állólámpák

A Nova vázás, a Massimo Capella Studio Haloja és a Roche Bobois Soledadja is tökéletes példa az állólámpák új vonulatára.

Hála a formatervezők elképesztő kreativitásának, az állólámpák, amit legtöbben funkciós lámpaként olvasáshoz használnak, teljes új irányokat vett az utóbbi években. Találunk olyat, ami egyben vázaként is funkcionál, olyat, ami kis asztallal egybekötve segíti növényeid növekedését és megfelelő fényellátottságát, nem is beszélve a már-már szoborszerű darabokról, amik igazán egyedi dekorrá vállnak egy jól komponált enteriőrben.

Asztali lámpák

A már korábban mutatott pasztellrózsaszín függeszték asztali párja Frederik Kurzwegtől, a Belecome Noxja és és a Kutarq Pump lámpái abszolút kedvenceink jelenleg.

Asztali lámpa alatt nem az íróasztali, hanem a polcra, kiegészítő- vagy konzolasztalokra, komódokra kerülő lámpákat értjük, melyek kifejezetten a megfelelő hangulat kialakításáért felelősek, ezért többségük már fényerő szabályzós kivitelben kapható. Mindenképp érdemes ilyen lámpákat elhelyezni a lakás bizonyos pontjain, kialakítva ezzel egy meghittebb, és részletgazdagabb miliőt.

Játékos szobor lámpák

A kicsit bevállalósabbaknak ajánljuk a képeken szereplő, és ahhoz hasonló kis asztali és álló lámpákat, legyen szó akár origami madárról (Moooi), arany egerekről (Etsy) vagy rakétáról (Arnout Meijer), abszolút egyedivé tehetik vele otthonukat.

Neon feliratok és képek

Habár a neon alapvetően a szocreál idők emlékét kelti még mindig az emberekben, újra felkapták ezt az irányt. Manapság akár már teljesen egyedi tervezéssel, betűtípusok végtelen sorával, és minták megvalósításával várnak azok a cégek, akik a neoncsövek hajlításának szentelték életüket. Ez a forma egyszerre működik világításként, dekorációs elemként és akár művészeti alkotásként is, amennyiben pedig nem szeretnénk magasabb összeget fizetni az egyedi tervezésért és gyártatásért, online shopok garmadája vár már sorozatosan készített darabokkal, legyen szó falra szerelhető, vagy polcra állítható kivitelről.

Fényfüzér

Habár sokan még mindig a karácsonnyal és esküvőkkel azonosítják a fényfüzéreket, szépen lassan általános felhasználásra is elterjed, ami nem csoda, hihetetlenül sokféle kivitelben beszerezhető, és nagyszerű hangulatot ad, akár beltéren, akár kültéren hasznosítjuk. Egyébként sem baj, ha valaki egész évben szeretné érezni a karácsony hangulatát.

Képek forrása: Pinterest