A Weißwurst hosszú múltra tekint vissza: állítólag 1857. február 22-én született a müncheni „Zum Ewigen Licht” vendéglőben, a Marienplatzon. A bajor fehér kolbász a müncheni változatból ered, és mára Svábföldön és Frankföldön is elterjedt – írja a T-online.
De mi van benne?
A Bajor Földművelésügyi Minisztérium honlapja, a Spezialitätenland Bayern szerint
a bajor Weißwurst „sertésbélbe töltött kolbász, amely sertés- és/vagy borjúhúsból készül, hagymával és friss petrezselyemmel fűszerezve.”
A Bajor Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal részletesebb leírást ad: alapanyaga lehet szalonna, sovány fiatal marhahús, durván inazott borjú- és marhahús, valamint zsíros sertéshús. A sertés- és marhahús egymással helyettesíthető.

Nem mindegy, minek hívják
A bajor fehér kolbászban nem kötelező a borjúhús. Más a helyzet azonban, ha „eredeti müncheni fehér kolbász” vagy „igazi müncheni fehér kolbász” néven árulják: azt nem lehet borjúhús nélkül készíteni.
Ezt a kolbászt kizárólag Münchenben szabad előállítani, és az 1972-ben kiadott hivatalos városi előírás szerint „túlnyomórészt borjúhúsból” kell állnia. Az összetevők a következők:
- legalább 51% borjúhús
- sertéshús
- sertészsír
- főtt borjúfejhús
- aprított jég
- konyhasó
- petrezselyem
- hagyma
- bors
- szerecsendió
- citrompor
a töltelékhez: főtt borjúfejrészek bőrrel, és fiatal sertéshús
Azért ha biztosra akarsz menni, mit tartalmaz az a Weißwurst, amit vásároltál, érdemes alaposan átnézni az összetevők listáját, vagy közvetlenül a hentest megkérdezni.

