Számos előnye van annak, ha tartós élelmiszereket tárolunk a kamrában, spájzban – ilyen például az élelmiszer-pazarlás csökkentése, vagy a költséghatékonyság: ha kevesebbet járunk boltba, kisebb az esélye annak, hogy impulzusvásárlásba kezdünk, és olyan dolgokat is megveszünk, amire valójában nincs szükségünk.
Vannak olyan alapélelmiszerek, amik megfelelő tárolás esetén szinte bármeddig elállnak. Ugyan ezeken a termékeken is mindig szerepel a minőségmegőrzési dátum, azonban ez nem jelenti azt, hogy annak lejárta után már nem fogyaszthatóak. A minőségmegőrzési idő a gyártó garanciája arra, hogy a termék minősége addig a pontig változatlan marad – azaz nem romlik, és megőrzi színét, ízét és állagát.
Méz
A méz az egyik legismertebb élelmiszer, ami gyakorlatilag soha nem romlik meg. Magas cukortartalma és alacsony víztartalma megakadályozza a baktériumok és gombák elszaporodását. Ha idővel kikristályosodik, az nem jelent romlást, csak egy természetes folyamat. Az ókori egyiptomi sírokban talált méz is tökéletes állapotban maradt fenn több ezer év után!

Só
A só egy természetes tartósítószer, amely szinte végtelen ideig eltartható, mert nem tartalmaz szerves anyagokat, amelyek lebomolhatnának. Már az ókorban is sóval tartósították az élelmiszereket, például húsokat és halakat. Az egyetlen veszélye, hogy ha nedvesség éri, csomósodhat, de ez nem befolyásolja az ehetőségét.
Mustár
A mustár ugyan nem ˝örökéletű˝, de az egyik leghosszabb ideig elálló szósz, köszönhetően az ecet és a só természetes tartósító hatásának. Ha megfelelően tárolják, akár évekig élvezhető marad anélkül, hogy valóban megromlana. A mustár ecetet tartalmaz, amely erősen savas, így megakadályozza a baktériumok és a penészgombák elszaporodását. Ha száraz, hűvös helyen tartják, a bolti mustár akár 2-3 évig is megőrzi minőségét a gyártástól számítva.
Felbontva: hűtőben tárolva akár 1-2 évig is fogyasztható, bár idővel veszít az intenzív ízéből.
Ecet
Az ecet erősen savas kémhatású, így sem a baktériumok, sem a penész nem tud benne megélni. Nem véletlen, hogy az ecetet régóta használják élelmiszerek tartósítására, például savanyúságok készítésére. Bár idővel előfordulhat, hogy kissé változik a színe vagy az üledék leülepszik az aljára, ez nem befolyásolja a fogyaszthatóságát. Az ecet emellett végtelen felhasználásra alkalmas a konyhában. Az ízesített ecetek is hosszú eltarthatósági idővel rendelkeznek, de hűvös és sötét helyen kell tárolni.
Fehér rizs
A fehér rizs szinte korlátlan ideig eltartható, ha légmentesen és száraz helyen tárolják. Mivel alacsony a nedvességtartalma, a baktériumok és a gombák nem tudnak elszaporodni benne. A barna rizs ezzel szemben romlandóbb, mivel magasabb az olajtartalma, amely idővel avasodhat. A fehér rizs viszont évek, évtizedek múltán is ugyanúgy főzhető és fogyasztható, mint a vásárlás napján.

Cukor
A cukor, akárcsak a méz, rendkívül hosszú ideig eltartható, mivel kiválóan megakadályozza a mikroorganizmusok szaporodását. Ha szárazon és légmentesen tárolják, akkor gyakorlatilag végtelen ideig megőrzi minőségét. Egyetlen probléma a nedvesség lehet, amely csomósodást vagy kikristályosodást okozhat, de ez sem rontja a cukor felhasználhatóságát.
Száraz hüvelyesek
A száraz hüvelyesek – mint a bab, a lencse, a csicseriborsó – , ha megfelelően tárolják (száraz, hűvös, légmentes helyen), hosszú évekig fogyaszthatók maradnak. Alacsony víztartalmuk miatt nem indul meg bennük a romlási folyamat. Az egyetlen változás, hogy idővel keményebbé válhatnak, így hosszabb főzési időt igényelnek, de ettől még biztonságosan fogyaszthatók.
+ 1: Tiszta alkohol
A kiváló minőségű szeszes italok, például pálinka, vodka, tequila, whisky vagy rum nem romlanak meg. Mindaddig, amíg az üveg lezárva marad, ezek az italok szinte örökké eltarthatók. Szerkezetük nem változik, így tökéletesek a hosszú távú tárolásra. Ha sokáig nyitva van egy üveg alkohol, és párologni kezd, az alkoholtartalom csökkenhet, de maga az ital nem romlik meg.
(Via)