Egészség 2018. november 14.

Négy hiba, amit elkövethetsz, miközben bajuszt növesztesz

bubba Egészség 2018. november 14.
Nem mindegy, hogyan vágod, vagy mivel ápolod!

Minden év novemberében rengetegen veselkednek neki a bajusznövesztésnek, hogy felhívják a figyelmet a férfiakat érintő egészségügyi problémákra – számol be az Insider cikke.  Ilyen a prosztata- és a hererák, de emellett az öngyilkosság megelőzése melletti kiállás is fontos részét képezi a kezdeményezésnek.

Tény, hogy sokakat elborzaszt az orr alatti szőr megnövesztése, hiszen Poirot, rosszabb esetben pedig Hulk Hogan, vagy éppenséggel Borat képe rémlik fel előttük.

A bajusz azonban nem vicc. Ha jól formázzuk, akkor különlegessé tehet minket.

Annak érdekében, hogy kinyomozzák, hogyan is kell ezt csinálni, Don Glasst, a Murdock London tapasztalt borbélyát és büszke bajusztulajdonosát interjúvolták meg.

Mi a Movember? 

Egy ausztrál kezdeményezés alapján minden év novemberében a férfiak elteszik a szekrénybe a borotvát és bajuszt növesztenek. Ezzel felhívják a figyelmet a prosztatarák veszélyeire, valamint a férfiak egészségére. 

A legnagyobb bajuszvágási hibák

„Sokan úgy jönnek be a Movemeber idején, hogy egy nehézkes, ám vicces feladattal néznek szembe – mondta Glass. Azonban a szakértő szerint a bajuszt nem szabad úgy kezelni, mint valamiféle csicsás ruhát, a bajusznak a külsőd részévé kell válnia. 

Glass beszélt a leggyakoribb hibákról is és arról is, hogyan lehet kijavítani azokat.

1. Nem átlósan nyírunk

Csábító lehet egy kezdő bajszos számára, hogy megragadja a nyíróját és húzzon egy vízszintes vonalat vele a száj szélei között.

Ugyan Tom Selleck valóban a világ egyik legmenőbb bajszosa, de érdemes tudni, hogy az ő stílusához nagyon sok időre és komoly gyakorlatra van szükség.

Egyszerű földi halandók számára az átlósan a szájszélek felé történő átlós nyírás sokkal természetesebb megjelenést kölcsönöz.

Ha a Movember alatt megszeretjük a szőrzetünket, ez a stílus kiváló alapot nyújt a további növesztéshez.

2. Nem hagyjuk a szánkon kívül

A szögek helyes meghatározásán túl Glass szerint kulcsfontosságú, hogy ne hagyjuk a szőrt a szánkba kunkorodni. A borbély emellett azt is hangsúlyozta, hogy ettől még a felső ajkat takarnia kell a bajuszunknak.

„Nem akarhatunk magunknak egy túl vékony Chaplin-szerű bajszot, de emellett arra is érdemes odafigyelni, hogy a szőrzetünk ne lógjon bele a szánkba, amitől a tea, vagy a kávéivás problémássá válhat” – fogalmazott. (A csülkös bablevesről nem is beszélve – tesszük hozzá itthonról).

Glass úgy véli, hogy hetente többször érdemes nyírni, de ez persze attól is függ, hogy milyen gyorsan nő az arcszőrzetünk.

 

 

 

 

3. Nem a megfelelő termékeket használjuk

Értelmetlen dolog szakállolajat használnunk akkor, amikor a szőrzetünk még növésben van. Sokkal jobban járunk, ha azelőtt, hogy elérné a 3-4 cm hosszúságot, inkább hidratálót alkalmazunk. 

„A hidratáló nem csak megerősíti a szálakat, de emellett nedvesen tartja az alatta lévő bőrt is és megakadályozza az irritációt és ezzel egyidejűleg a vakarózást is” – tanácsolja Glass. Épp így a viaszos fényesítők használata is értelmetlen, amíg a szőrzetnek nincs ideje rendesen megnőni. „A hónap vége felé, mikor a bajusz elkezd kiteljesedni, nem árthat, ha egy csepp hajkenőcsöt kenünk rá, amitől kap némi fényt magára. De erre legkorábban a hónap második felétől lehet szükségünk.”

4. Nem borotváljuk tükörsimára az arcunkat

Az, hogy miképpen borotválkozunk a bajszunkon kívül, igazából egyéni preferencia kérdése, azonban a teljes hatás elérése érdekében Glass azt javasolja, hogy borotválkozzunk meg teljesen.

 „Én szakállnyíróval megigazítanám a bajusz széleit, majd nedves technikával leborotválnám a borostát” – mondja a borbély.

„Úgy gondolom, hogy minél alaposabban borotválkozik az ember a bajusz körül, annál inkább kiemelkedik és jelentőségteljessé válik, amit meghagyunk.”

Emellett azonban Glass azt is elismerte, hogy jelenleg a legnépszerűbb bajszok egyike az a stílus, amit Henry Cavill viselt a Mission: Impossible – Utóhatásban, ahol azért tetten érhető némi, igaz, látványosan designer jellegű borosta is.

Végül meg kell jegyezni, hogy a bajusznak nem csak a Movember alatt van létjogosultsága. Ha betartjuk a fenti tippeket és nem követjük el a hibákat, könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy a hónap elmúltának dacára is megtartjuk a szőrzetünket.

Keresés az oldalon