Szépség 2018. november 12.

Natúr- vagy biokozmetikumok?

bubba Szépség 2018. november 12.

Habár sokan szinonimaként használják ezt a két kifejezést, a natúr és biokozmetikumok között van különbség. Alapvetően a natúr kozmetikumok jelentik a nagyobb halmazt, ez az a minősítés, amelyet könnyebb elérni, míg a bio-címke elnyeréséhez több feltételnek kell teljesülnie.

Bio vagy organikus jelzővel azokat a kozmetikumokat illetik, amelyek például nem tartalmaznak szintetikus illat- és színezőanyagokat, hidrogénezett állati vagy növényi anyagokat, génmódosítással nyert összetevőket, illetve alumíniumszármazékokat.

A természetes alapanyagok felhasználása mellett az nagyon is fontos, hogy ezek egy adott része ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származzon.

A natúr termékek ezzel szemben megengedőbben a mesterséges anyagokkal, de itt is fontos persze a természetes eredetű alapanyagok előtérbe helyezése. Viszont az korántsem biztos, hogy ezeket bioelőírások szerint termesztették.

Mire kell figyelni, amikor kozmetikumot választunk?

Az igazán nagy nehézséget a megfelelő bio- vagy natúrtermék kiválasztásánál az jelenti, hogy a rájuk vonatkozó szabályozás korántsem egységes. Még az Európai Unióban belül sem létezik egységes kritériumrendszer, ezért előfordulhat, hogy egy adott országban előállított natúr kozmetikum egy szigorúbb minősítés szerint már nem lenne az.

Ezért érdemes a látványos, hatalmas betűkkel a címkére nyomtatott BIO felirat helyet a nagy minősítő szervezetek emblémáit keresni a termékeken. Ilyen például a német BDIH, amelynek logójával itthon is gyakran találkozhatunk.

Miért érdemes törődni ezzel?

Kétségtelen, hogy a megfelelő bio- és natúrkozmetikumok kiválasztása némi utánjárást igényel, de mivel környezetvédelmi előírások is vonatkoznak rájuk, már csak ebből a szempontból is érdemes az ilyen termékek felé nyitni.

Emellett érzékeny bőr vagy allergia esetén is kifejezetten ajánlottak a természetes alapanyagok.

Keresés az oldalon