Otthon 2021. szeptember 21.

A legjobb ötletek a nappalid berendezéséhez, kedvező áron

Szponzorált tartalom Otthon 2021. szeptember 21.
A nappali az a helyisége a lakásnak, ahol az élet valójában zajlik - ez különösen igaz lehet az elmúlt hónapokra. Munka, tanulás, játék, baráti, családi találkozók, pihenés és még sorolhatnánk, mennyi mindent csináltunk az otthon szívében. Hogy valóban el tudja látni végeláthatatlan feladatait, ahhoz megfelelő bútorok és berendezések kellenek - ehhez adunk megfizethető tippeket.

Első lépésként ülj le, gondold át, milyen tevékenységekre fogod használni a nappalit, hogy ezekhez milyen bútorokra lesz szükséged. Második lépésként fogj egy mérőszalagot a kezedbe, pontosan mérj le mindent, hogy tudj kalkulálni, ismerd a helyiség paramétereit. Harmadikként érdemes belőni egy minimum árat – ezt persze a betöltött funkciók függvényében tudod megtenni. Számold bele a legfontosabb alapbútorokat: a legdrágább tétel a kanapé, de elkél dohányzóasztal, esetleg fotel, tévéállvány, szekrény, nyitott és zárt tárolóelemek, és a többi. Ha egy többfunkciós nappalit tervezel, számold bele például a dolgozósarokhoz szükséges széket és asztalt, vagy az étkezőhöz szükséges garnitúrát – ez még csak a minimum. Érdemes egy felső határt is szabni, úgy kitolni a keretet, amibe esetleg a drágább bútorok, kiegészítők és dekorációk is beleférnek. 

Ha mindez megvan, akkor kezdődhet az igazi tervezés. Mindig a kanapéval kell kezdeni, ugyanis árban és méretben is az a legnagyobb. Akik szívesen fogadnak vendégeket, legalább 3 személyest vagy sarokkanapét szerezzenek be, lehetőleg ággyá alakíthatót vagy ágyfunkciós kanapét. Noha szemet gyönyörködtetők a világos darabok, mi inkább a sötétebb színek mellett tesszük le a voksunkat, hacsak nem egy cserélhető huzattal ellátott kanapét újítanál be,  melynek huzata mosógépben mosható, így éveken át újszerű marad. A szín tényleg egyénfüggő, vannak, akik bevállalják a piros, kék vagy mintás színű ülőhelyeket, a legtöbben még mindig biztonsági játékot játszanak, és az örök klasszikus földszínek (szürkék, bézsek, barnák) mellett teszik le a voksukat. Mi is azt javasoljuk, hogy univerzális darabot válassz – például egy natúr vagy semleges színűt -, azt könnyebb finomhangolni a későbbiekben karakteres díszpárnákkal. Ugyanakkor a szürke semmiképp sem unalmas, sőt, egyre több párosításban látni élénkebb, merész színekkel, így az is potenciális nyertes lehet. 

Fotó: Startlap

A fal még izgalmasabb kérdés – hiszen összhangban kell lennie a bútorokkal és fordítva. Kicsi nappaliban mindenképpen világos falak dukálnak, melyek optikailag tágítják a teret, nagy nappaliban akár egy-egy falat is érdemes más árnyalattal/tónussal kiemelni/hangsúlyozni. Ugyanez a felállás igaz a sötét nappalira is, a napfényes helyiségekben mutathatnak jobban a sötétebb színek. Az árnyalat kiválasztása igazából tényleg a te ízléseden múlik, a leggyakoribb színek mégiscsak a natúr, sárga és narancs kellemes, meleg árnyalatai – ha te valami hűvösebbre (például kék, szürke) vagy extrémebbre vágysz (például piros, lila), bátran, ugyanis ezer százalék, hogy találsz ezekhez illő berendezést is kedvező áron. 

Ha már az alapok megvannak a fejedben, akkor mutatjuk, mi milyen pénztárcabarát megoldásokat tudunk elképzelni egy többfunkciós nappalihoz!

Kettő az egyben nappali és dolgozószoba

 

 

Járványhelyzet, home office – ez sokunknak ismerős. Megtanultuk, hogy egy otthoni dolgozósarok mindig jól jön. Ha a lakás nem akkora alapterületű, hogy külön dolgozószobád legyen, a hálóba pedig nem szeretnéd “bevinni a munkát”, akkor marad a jól bevált nappaliban helyet kapott irodácska. Na de itt is a kanapéval kell kezdeni, hiszen lesz egy sarok a munkára, de a kanapé látja el még mindig a legfőbb funkciót, mint például a pihenést. Örök darab a KLIPPAN, amit az 1980-as években mutatott be az IKEA, és azóta is rendkívül népszerű. Nagy előnye, hogy kényelmes, szinte bárhol elfér és számos huzat közül választhatsz. A modern, kortalan kétszemélyes klasszikust elsősorban a kisebb nappalikba javasoljuk, ám alvásra nem alkalmas, hiszen nem kinyitható. Délutáni relaxálásra, barátok fogadására viszont nagyszerű. Ha szükséges, mellé fotelt, lábtartót, széket tehetsz a szobába, így növelve az ülőhelyek számát, ha esetleg megrohamoz a vendégsereg.

KLIPPAN kanapé fotellel párosítva, dekorálva / Fotó: IKEA

Nagy kedvencünk a GRANBODA három részes egymásba rakható asztal, ami a szürke három árnyalatát ötvözi. Nem csak a színek összehangolásában segít, de ha kell, három különálló konzolasztalként vagy egy hosszú dohányzóasztalként lehet használni, igénytől függően. Egymásba rakott állapotban pedig csak egy kisebb asztalként foglal helyet, a legkisebb asztalka pedig a távirányítók rejtekhelyévé válhat.

A nappali és a dolgozó összehangolását a legendás, anno egy szalvétára skiccelt vázlat alapján született BILLY könyvespolccal kezdhetjük: tárolhatod rajta a könyveidet; tárolókba, mappákba rendezve a tanuláshoz, munkához szükséges papírjaidat, vagy igazából bármit, amit szeretnél. Noha keskeny polcról van szó, esetleg egy vékony tévét is a tetejére tehetsz, vagy fölé kerülhet a falra szerelhető televízió – így is jól mutat.

Becslések szerint egyébként minden 5. másodpercben eladnak egy BILLY könyvespolcot valahol a világon. Ez az adat elég lenyűgöző, figyelembe véve, hogy a BILLY 1979-ben indult – a könyvimádóknak köszönhetően sosem megy ki a divatból.

A LAGKAPTEN / ADILS  íróasztal kombináció sokaknak nagy kedvence lehet, hiszen minden elfér rajta, amire csak szükség lehet. Két méter széles, így bőségesen kerülhetnek rá papírok, laptop, játék, hobbi kellékek, vagy akár magad mellé ültetve a gyerkőc is tanulhat, neki is elég a hely. Többféle színkombinációban elérhető, noha fiókja nincs, istenien ki lehet egészíteni például egy görgős/gurulós-fiókos tárolóval, esetleg laptoptartó állvánnyal, fölé lehet fali táblát, polcokat illeszteni.

Fotó: IKEA

Mellé már csak egy kényelmes forgószék kell, mondjuk a LOBERGET / BLYSKÄR forgószék, melynek biztonsági görgői nyomásérzékeny fék mechanizmussal rendelkeznek, ami a helyén tartja a széket, ha felállsz, és automatikusan kiold, ha leülsz. A fő bútordarabok a helyükön, már csak a dekorációval kell foglalkozni: lámpa, polcok, szőnyeg, díszek, párnák, és amit még megálmodtál.

Kettő az egyben nappali és vendégszoba

 

 

Ugyancsak kis alapterületű, kevés szobával rendelkező lakás esetén nem is kérdés, a nappaliban milyen fontos a kinyitható kanapé, hogy az esetleges vendégeket is el lehessen szállásolni valahol. A FYRESDAL kanapéágytól nem kell megijedni – első ránézésre kényelmetlennek tűnhet, hiszen acélrácsos, de díszpárnákkal kiegészítve a mindennapokban is jó szolgálatot tesz. Nem mellesleg könnyedén (egy -két személyes) ággyá alakítható, így két vendégnek is tudsz fekhelyet biztosítani, az pedig már csak hab a tortán, hogy extra tárolóhelyet teremthetsz az ágy alatt, ahol akár több tárolódobozt is elhelyezhetsz. A kinyitott kanapéágyon 2 vendég is kényelmesen elfér, de mi van, ha még többnek kell? Megoldható. Van egy praktikus kis matrac, ami összecsukva puff, ülőalkalmatosság, esetleg lábtámasz, szétnyitva pedig fekhely. A lenti képpel azt szerettük volna illusztrálni, hogy okosan hajtogatva még háttámlás fotel is lehet belőle – noha a képen gyerekszobában kapott helyet, méretéből adódóan (szélesség: 62 cm, magasság: 19 cm, hosszúság: 98 cm, súly: 5.50 kg) felnőtteknek is megfelel. Tökéletes egy ottalvós bulihoz – reggel pedig könnyű lapokra összecsukni és elpakolni.

Fotó: IKEA

Már csak egy egyszerű dohányzóasztal kell – lehetőleg külön polccal, amin a zsebkendő és hasonló szükséges holmik tárolhatók, a teteje pedig mindig rendben lehet. A LUNNARP dohányzóasztal 90 x 55x 49-es, semleges, stabil és könnyen kombinálható a formatervezése, mindezt úgy, hogy az asztallábak kialakítása karakteres stílust kölcsönöz a bútornak. Tárolónak a HAUGA 3 fiókos szekrényt ajánljuk. Elférnek benne a törülközők és a ruhák is, a tetejére pedig egy lámpát vagy egy csokor virágot is tehetsz. Ha neked nincs szükséged a tárolóra, akkor ideiglenesen a vendégek is el tudják pakolni a holmijaikat. Tökéletesen passzol hozzá a HAUGA tévéállvány, melynek két fiókjában sok minden elfér (könnyen rendben tarthatod a távirányítókat, játékvezérlőket és TV-kiegészítőket), a hátsó nyíláson keresztül pedig elvezetheted a kábeleket. Érdemes megfogadni a tanácsot, miszerint a TV-állvány mindig legyen szélesebb, mint maga a tévé. Ez a bútor legfeljebb 134 centiméter széles készülékekhez illik, de nagyobbat is választhatsz, amennyiben az nem nehezebb, mint a bútor teherbírása, azaz 20 kilogramm – javasoljuk, legyél körültekintő, hiszen a magasabb peremmel is számolni kell. A szoba még otthonosabbá tehető a megfelelő világítás kiválasztásával, és textíliákkal, mint például szőnyeggel vagy függönnyel.

Három az egyben nappali étkezővel és dolgozórésszel

 

 

Igen, van az a lakás, ahol sok minden van egy ugyanazon térben. Még ha az a tér kicsi is, megvannak azok a praktikák, amikkel minden centi kihasználható. Ilyen helyiségekbe mindenképpen egy sarokülőgarnitúrát javasolunk, hiszen tökéletesen kihasználja a két fal találkozását. A FRIHETEN ráadásul ággyá alakítható, így a látogatóknak is lesz helye, nem utolsó sorban pedig a beépített tárolóhoz könnyű hozzáférni – és elég tágas ahhoz, hogy ágyneműt, könyveket, pizsamát vagy igazából bármit tárolj benne. A fekvőfotel részt a kanapé bal- vagy jobb oldalára is teheted, és bármikor áthelyezheted, ami bizony hasznos tulajdonság költözködés, vagy a szoba átrendezése esetén. Hozzá a TINGBY görgős dohányzóasztal ideális, könnyen mozgatható az igények szerint. Remek választás az olyan többfunkciós helyiségekbe, mint például a kombinált nappali/hálószoba, vagy a vendégszoba/dolgozószoba.

Ha a dolgozó- vagy tanulósarokra nem tudsz sok helyet szánni, akkor a korábbi 2 méteres asztal helyett a kicsi, praktikus MICKE darabját ajánlanánk – kis helyen elfér, fiókos (így a tárolásra is van lehetőség), a kábelelvezetésnek az asztal lapjában van egy kör alakú kivágás, így elrejti, rendszerezi a vezetékeket. Fölé is lehet tenni polcot vagy fali mágneses üzenő táblát, rendszerezőt, ülőalkalmatosságnak pedig akár az étkezőasztal melletti székeket is használhatod, nem kell külön forgószék. 

A MELLTORP / ADDE szett olcsó, a minimalistáktól kezdve a mindennapos strapabírást és tartósságot igénylő családosoknál is megállja a helyét. Az egyszerű dizájn sok stílushoz jól illik.

Amit érezhetsz, hogy elég sok a fehér alapbútor, de színes székpárnákkal, díszpárnákkal, egyéb textíliákkal, például szőnyeggel és kiegészítőkkel megtörhető a “nagy fehérség”. 

Nappali a gyerekeknek és a dolgozó szülőknek

 

 

Talán nem a legkönnyebb a munkára fókuszálni, miközben fél szemmel a kicsire is figyelned kell, de jól jön egy olyan tér, ahol mindenkinek megvan a maga zuga. A felnőtteknek a MICKE íróasztalt javasoljuk a munkához, ami elsősorban a sarok kihasználása miatt praktikus. Miért imádnivaló még? Mert a hátsó panel mágneses táblájára írhatod a jegyzeteidet, vagy mágnessel rögzítheted rá a lapokat. Mellette szól az is, hogy a hatékony térkihasználás jegyében igény szerint, mindig a tárolandó tárgyaknak megfelelően állíthatod a polcait, személyre szabhatod a rekeszeit, illeszthetsz bele különböző méretű dobozokat is. A lábakat balra vagy jobbra is szerelheted, ahogy a rendelkezésedre álló tér megkívánja, vagy ahogy neked tetszik, ráadásul a többi MICKE asztallal és fiókos elemmel kiegészítve nagyobb munkafelületet is kialakíthatsz. Ehhez már csak egy kényelmes forgószék és egy asztal szélére, vagy akár a falra szerelhető TERTIAL lámpa kell, és kezdődhet is a munka. Közben a gyerek a saját kis asztalkájánál színezhet, rajzolhat, ám annak érdekében, hogy sose legyen rendetlenség, a fali tárolót ajánljuk. Több verzióban, elrendezésben, cserélhető méretű dobozokkal kapható – a könnyű műanyag dobozokat ki lehet húzni, majd a kicsi magával viheti, játék után pedig visszateheti a helyére. Na jó, ha reálisan nézzük, valószínűleg a szülő fog pakolni, de a praktikus fiókdobozokkal pillanatok alatt rendet tehet a hosszú nap után.

Tipikusan kisgyerekes családoknak javasolt a már említett cserélhető, mosható huzattal rendelkező kanapé – ilyen at EKTORP. Az időtlen dizájn jegyében született, vastag, kényelmes párnákkal rendelkező ülőhely nemcsak a kellemes pihenésről gondoskodik, hanem a kanapé tisztaságáról is (egyébként, ha éppen nem a foltok miatt cserélnéd ki, csak az évszakhoz igazítanád a lakást, esetleg színváltást fontolgatsz, akkor sem kell megszabadulnod a kanapétól, mindössze ráhúzol egy másik, neked tetsző huzatot). Azt azért tegyük hozzá, hogy nem ágyazható, szóval abban az esetben, ha vendégeket is fogadnál, a nappali kanapéján nem tudod elszállásolni őket. Mellette jól mutat a KRAGSTA 2 darabos, egymásba rakható dohányzóasztal – egyszerű, esztétikus és éppen oda helyezheted a kisasztalokat, ahol szükség van rájuk. Egyébként az asztalt a KRAGSTA sorozat nagyobb dohányzóasztalaival is kiegészítheted, így egységes megjelenést hozhatsz létre.

Hasznos apróságok

 

 

Kezdjük talán a legdrágább tétellel, a KALLAX polcos elemmel – miért adj ki rá ennyi pénzt, és miért is jön jól egy multifunkciós nappaliba? Mert akár térelválasztó elemnek ideális. A fal mellé állítva könyvespolc, ugyancsak használhatod a tér tagolására (ezt a fenti videóban közelebbről is megszemlélheted), így leválaszthatsz például egy dolgozó- vagy tanulósarkot a nappaliról. Szabd személyre ajtókkal – az is rakható rá -, fiókokkal és belső polcokkal, dobozokkal – a DRÖNA doboz különböző színekben és mintákkal is kapható az egyediesítés érdekében. A praktikus EKET szekrény tökéletes kisebb tárgyaid rendszerezéséhez – ugyancsak több színben elérhető. Válassz egy vidám színűt, vagy egy olyat, amelyet szinte észre sem fogsz venni. Amiért mi imádjuk, hogy falra téve polc, de lábakkal, gurulós görgőkkel, ajtóval is kiegészítheted, igényeid szerint alakíthatod, bővítheted az EKET többi elemével.

A BERGSHULT fali polc egyik széle ívelt, a másik meg sima, a különböző stílusú és anyagú konzolokkal pedig ízlésed szerint párosíthatod, és rögzítheted a falra – lásd a lenti képen. Általában nem használjuk ki a falak magasságát, pedig ilyen polcokkal bőséges tárolási lehetőséget teremthetünk magunknak. 

Fotó: IKEA

Többször szóba került az otthoni munka, a tanulás, és bizony vannak, akik nem feltétlenül szeretnek az íróasztalnál ülni, inkább a kanapé kényelmét választják – ha te is az ő táborukat népesíted, nos, van egy szuper ajánlatunk. A BJÖRKÅSEN laptopállvány segít, hogy  komfortosan tanulj és dolgozz, sőt, akár kottatartónak is használható. Magassága állítható, teteje dönthető, könnyen mozgatható és össze is csukhatod, ha épp nincs rá szükséged – a pohártartó (vagy inkább nevezzük kávétartónak?) már csak bónusz!

 

 

Sok otthonban megtalálható a TÅGARP lámpája, hálószobában, nappaliban, de tanulószobában is megállja a helyét. Ha megkérdeznénk az  embereket, miért imádják annyira, nagy valószínűséggel azt mondanák: “mert noha az egyik része felfelé szórja fényét, a másik egyszerűen állítható úgy, ahogy nekem kell”.  Szuper megvilágítást ad szürkületben az íróasztal mellett, esti olvasás közben a kanapé mellett, meg igazából bárhol, ahova helyezed. Hasonlóan sokoldalú a NÄVLINGE LED-es csíptetős spotlámpa, ami asztalra csíptetve asztali lámpa, éjjeli szekrényre vagy ágytámlára fogva éjjeli lámpa, a felsorolást pedig a végtelenségig folytathatnánk. 

Azért jó egyszerű, semleges színű kanapét választani, mert díszpárnákkal és pokrócokkal évszak, falszín vagy hangulat szerint alakítható. 

Különösen a kisebb lakásokban, helyiségekben kell okosan kihasználni a rakodóteret, így ha már az alapterület adott, akkor felfelé, a fal mentén kell bővíteni a tárolási lehetőségeket. A már bemutatott fali polc mellett az imádnivaló SKÅDIS lyukacsos falitábla kombináció is jó választás lehet: több méretben kapható, külön vehetsz rá akasztókat, rendszerezőket, polcokat, zsákokat, az apróságokat így is tárolhatod. Ha a falat inkább csupán dekorálnád, akkor faliképek, keretek, poszterek és falmatricák, tükrök garmadájából válogathatsz az IKEA oldalán.

Keresés az oldalon