Mire lehet szükséged rövid túráknál?

Startlap Bubba
Az ősz a túrázás évszaka, legyen szó akár egy napos kirándulásról, vagy hosszabb, nagyobb felkészülést igénylő túrákról. Van azonban néhány olyan alapvető felszerelés – természetesen a megfelelő ruha és cipő mellett -, amelyet még a legrövidebb kirándulásokra is érdemes magunkkal vinnünk.

Kényelmes hátizsák és esővédő

Egynapos túrákra általában elég egy 20-30 literes hátizsák.

Érdemes odafigyelni arra, hogy könnyű, állítható vállpántú táskát válasszunk, ami igazodik a testünk vonalához. Emellett a hátizsák belső kialakítása is fontos szempont, hogy mindent kényelmesen be lehessen pakolni.

Amint mindenképpen szükséges beszerezni még a táska mellé, az a vízlepergető huzat, amely a hátizsákot és a tartalmát is megvédi az esőben.

Ezen már csak azért sem érdemes spórolni, mert néhány ezer forintért már lehet kapni esőálló huzatot, míg a minőségi túrahátizsákok inkább tízezer forint felett kezdődnek.

Praktikus, jól záródó kulacs

Bármilyen rövid túrára megyünk a legfontosabb dolog, amit magunkkal kell vinnünk, az a megfelelő mennyiségű folyadék.

Érdemes beszerezni ehhez egy 1 literes kulacsot, amelyből bármilyen körülmények között kényelmesen tudunk inni.

Figyeljünk oda, hogy minél könnyebbet válasszunk, így nem kell magunkkal fölösleges súlyt cipelni.

Egészségügyi csomag

Egynapos túrákhoz nincs szükség túl nagy egészségügyi csomagra, de néhány dolog nem hiányozhat a hátizsákból.

Fájdalomcsillapítót, illetve sebtapaszt vagy egy kis kötszert mindenképpen érdemes magunkkal vinnünk, főleg, ha családi túrát tervezünk. Mini elsősegélycsomagokból pedig már kifejezetten gyerekváltozat is létezik.

Fejlámpa

Talán meglepőnek tűnhet, de egynapos túrák esetében is fontos, hogy legyen nálunk fejlámpa, hiszen könnyen előfordulhat, hogy nem teljesítjük időben az előre kigondolt útvonalat, és besötétedik.

A hagyományos zseblámpáknál jóval praktikusabb a fejlámpa, a LED-es változatok esetében pedig azon sem kell aggódnunk, hogy hamar lemerül az elem vagy az akkumulátor.