Ez a világ 12 legveszélyesebb élelmiszere: több ott van a te konyhádban is
Egyes ételekről a filmeknek köszönhetően köztudott, hogy mérgező: ilyen például a gömbhal mérgező. De sok más étel is veszélyes lehet, és nem muszáj egzotikus tájakra utazni ahhoz, hogy ilyesmikkel találkozzunk. Az alábbiakban bemutatunk egy tucat olyan ételt, amelyek akár halálosak is lehetnek, és köztük több olyan van, amelyek az átlag magyar háztartásokban megtalálhatók.

Jamaika nemzeti gyümölcse
Az akee, vagyis Blighia sapida egy gyümölcs, amely valószínűleg Nyugat-Afrikából származik, és mára Jamaika nemzeti gyümölcsévé vált – pedig rendkívül mérgező. A licsivel rokon növényben található hipoglicin nevű aminosav súlyos egészségügyi panaszokat okozhat, a hányástól egészen a hipoglikémiáig, akár életveszélyes is lehet. Egészben tilos fogyasztani, kizárólag a húsos maghéj ehető, éretlen vagy túlérett állapotban is mérgező, és csak akkor szabad megenni, ha a gyümölcs magától kinyílt – írja a Stern.
Koreai polipcsemege
A sannakji egy nyers koreai étel, amely a mi szemünknek (és gyomrunknak) erősen bizarr.
Frissen elkészített, apróra vágott polipokból áll, amelyeket felaprítanak, de nem ölnek meg teljesen, ezért a polipok csápjai még evés közben is mozognak.
Mivel a kaja mozog, étkezés közben a darabok a szájban vagy a nyelőcsőben megragadhatnak, amely fulladáshoz vezethet.
A zöldbabtól is mérgezést kaphatsz
Bizony, a zöldbabot nem szabad nyersen fogyasztani. A zöldbab és a vörös vesebab is tartalmaz egy olyan lektint, amely mérgező, olyannyira, hogy halált is okozhat. Gyermekek esetében a nyers bab már kis mennyiségű fogyasztása is súlyos mérgezéshez vezethet. Főzve azért ehető, mert a lektin hőre bomlik, a forró víz megsemmisíti a toxint.
Afrikai békacombok
Nemcsak Franciaországban, hanem Afrika egyes részein is igazi csemegének számítanak a békacombok. A déli kontinensen az ínyencek egyik kedvence az afrikai ökörbéka (Pyxicephalus adspersus). A gond csupán az, hogy ez a nagytestű, magányos békafaj bőrében és belső szerveiben méreg található, fogyasztása veseelégtelenséghez vezethet.
Keserű mandulából pár szem halálos mérgezést okoz
Míg a mandula egészséges, sok kalciumot, vasat és rostot tartalmaz, és magas fehérjetartalommal bír, a keserű mandula mérgező. Kis mennyiségben a cukrászatban és az alkoholgyártásban aromaként vagy ízesítésre használják, de a mandula jellegzetes, keserű ízét a cian-hidrogénsav adja, amely fogyasztás után cianiddá alakul. Mivel az anyag hőérzékeny, a keserű mandulával készült meleg ételek fogyasztása alacsony veszélyfaktorral jár, de a nyers mandula fogyasztása már más kategória. Gyermekeknél alig öt-tíz szem is halálos mérgezést okozhat, felnőtteknél súlyos mérgezések ritkán fordulnak elő.
A világ valószínűleg legveszélyesebb sajtja Szardíniáról származik
A casu marzu lakókkal együtt érkezik a tányérodra: a kukacokkal.
A szardíniai sajtkülönlegesség lelkét adják a benne mozgó kukacok, a helyeik szerint ettől olyan finom ez a sajt. Ha nem volna egyértelmű: a kukacok még élnek, amikor megeszik őket.
A sajtlégy lárvái veszélyesek, gyulladást okozhatnak, és kilyukaszthatják a beleket, éppen ezért az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság már betiltotta a sajt gyártását és értékesítését.
A gombák, és nem csak a galócák
Gombapörkölt, rántott gomba, gombakrém, gombaleves: gombából egy csomó finomság készíthető. De aki saját maga indul gombászni, annak nagyon oda kell figyelnie, és nem csak a galócáktól kell óvakodnia. Magyarországon is számos mérgezőm gombafaj található, amelyek közül egyesek nagyon hasonlítanak a nem mérgező fajokhoz. A gyilkos galóca a csiperkére, a pirosló galóca piros kalapos ehető gombákra, a hamis őzlábgomba a valódi őzlábgombákra, a gyapjas tintagomba az ehető tintagombákra hasonlít, és így tovább.
Hákarl egy izlandi különlegesség, amelyet nem árulnak a szupermarketek
A hákarl egy grönlandi cápa fermentált húsa, amelyet Izlandon fogyasztanak. Mivel ez a faj nem rendelkezik húgyúttal, a húsban sok a húgysav, ezért fermentálás nélkül ehetetlen lenne. Az erjesztés során a cápa húsából fokozatosan távoznak a méreganyagok, ugyanakkor nyersen fogyasztva olyan mérgező, hogy véres hányást okozhat.
A bodzabogyó szép, finom és mérgező
A fekete bodza bogyóját szirupként vagy lekvárként is fogyasztják, de nyersen ezt is szigorúan tilos megenni. A fekete bodza levelei, ágai és magjai károsak lehetnek az egészségre, főzés nélkül a bodza hányingert és hasmenést okozhat, akár szívleálláshoz is vezethet.
A hollywoodi filmek gyilkos fegyvere
Japánul fugu, magyarul gömbhal egy olyan távol-keleti ínyencség, amelyet sokan ismernek már a filmekből. A hal májában, petesejtjében, bőrében és belső szerveiben tetrodotoxin található, ami rendkívül erős igeméreg, már nagyon kis mennyiség is halálos lehet. A mérgezés a légzőizmok bénulásához vezet.
A trópusi burgonya is ciánnal gyilkol
A manióka cianogén glikozidokat tartalmaz, nyersen mérgező, 70 grammnál több nyers manióka fogyasztása halálos kimenetelű lehet. Főzve, sütve már nem veszélyes, a keményítős gyökérgumó a trópusok egyik alapélelmiszere. A tápióka néven ismert anyag a belőle kinyert keményítő.
A szerecsendiót csak mértékkel szabad fogyasztani
A zöldbab után egy újabb meglepő étel a listán: a szerecsendió is mérgező anyagokat tartalmaz.
A benne lévő miriszticin nevű aromás vegyület hallucinációkat okozhat, ezenkívül az elmeicin és a szafrol szintén bódító hatással bír.
A szerecsendió túladagolása hányingert, hányást, fej- és gyomorfájást, szívdobogást okozhat. Őrölve túladagolni nehéz, de az egész diót nem szabad fogyasztani, és gyermekektől távol kell tartani.

