Menő csajos napszemüvegek tavaszra-nyárra

Laura
Az idei trendeket a bátorság uralja, igaz ez a színekre és a formákra egyaránt. Rózsaszín napszemüvegtől, a keret nélküli darabokig olyan széles a paletta, hogy azt érezzük, idén nyárra igaz lesz: egy napszemüveg nem napszemüveg.

Sokan csak a divat egyik elemeként tekintenek rá, pedig a napszemüveg egy nagyon fontos egészségmegőrző eszköz is. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy tengerparton heverészve is különösen fontos, hogy UV védelemmel ellátott vagyis UV400-as napszemüveget viseljünk, mert a víztükörről visszavert sugárzás még jobban károsítja a szemünket.

De mit is tesz pontosan a szemünkkel a napsugárzás?

Hosszú távon károsítja a szemlencsét és roncsolhatja a fényérzékelési képességet.

Már néhány napszemüveg nélkül töltött nyár elég ahhoz, hogy akár fiatal korban szürke hályog alakuljon ki a szemünkön.

A szemüveget viselők örülhetnek, mert a mai optikai lencsék mindegyike UV szűrős, de már a kontaktlencsék között is kaphatóak ilyen típusúak.

Azért is fontos, hogy napszemüvegünket megfelelő tokban tartsuk, mert a lencsék felületi sérülései, karcai megbontják azt az anyagot, amely UV sugarak kiszűrését végzi. Lehet bármilyen drága napszemüvegünk, ha össze van karcolva a lencséje, többet fog ártani, mint használni.

Listánk darabjait nem a legolcsóbb árkategóriából választottuk, de ezt főképp egészségvédelmi okokból tettük. Nem gondoljuk, hogy a 10.000 forintnál kevesebb pénzbe kerülő szemüvegek között ne lehetne megfelelő UV szűrővel ellátott darabokat találni, de mindenképpen kevesebb rá az esély mint egy drágább napszemüvegnél. Sajnos ritkán van rá módunk, hogy az utcai árusnál kinézett napszemüveget megnézessük egy optikában, mielőtt megvesszük, pedig csak így mehetnénk biztosra ami az UV szűrést illeti.

Oversize keret

Dobd fel a ruhatárad egy pár oversize napszemüveggel. A nagy méretek nem csak a ruháknál hódítanak, a kiegészítők között is egyre nagyobb teret kapnak. Legyen szó fekete, fehér vagy színes keretről, ebben az esetben a méret igenis számít: minél nagyobb, annál menőbb. Egy ilyen napszemüveggel egy atlétás, farmeres szett is teljesen másmilyen megjelenést ad. Legjobban a kerek arcúaknak ajánljuk!

 

Szélesített wayfarer forma

Ez a típus Marilyn Monroe óta megtalálható a divat porondján. Idén a tervezők kicsit újragondolták a szemüvegeket, a mostani modellek még kicsit szélesebbek és nagyobbak mint elődeik. Egy hosszú éjszaka után ez kifejezetten üdvös lehet.

 

Macskaszem fazon

Nem, félreértés ne essék ezek a napszemüvegek nem nagymamád szekrényéből kerültek elő, hanem friss és ropogós divat trendnek számítanak. Keretes vagy keret nélküli változatról legyen szó, ez a fazon igazi eleganciát kölcsönöz. Minél bátrabbak vagyunk színekben, annál menőbbek leszünk.

 

Aviátor stílusú

A típust 1936-ban alkották meg, és ahogy a régi filmekben is láthatjuk, főleg autóversenyzők és pilóták viselték. A 70-es években már olyan hirességek is viselték mint Elvis Presley vagy Michael Jackson. Egy idejig a szemüveg a militáris stílus maradványa volt, majd az idő múlásával teljesen elvált tőle, és különösen az utóbbi években igazi karriert fut be a modern divatban is. Ha egy ilyen formájú napszemüveget viselsz, a sminkkel sem kell bajlódnod, úgyse látszana belőle semmi.

Ez a fazon nem áll jól mindenkinek, de akin jól mutat, azon ragyog.

 

Kerek aviátor

Az aviátor forma újragondolása ez a lazán stílusos megjelenésű modell. Inkább sportos öltözethez passzol, laza hétvégékre, városi sétákra remek választás.

 

Négyzet alakú

Szintén egy friss divathullámról van szó, de ezek a fazon hamar nagyon népszerűvé válhat, hiszen nagy méretük miatt nem csak a szemet védik a napsugárzástól, de a mellette lévő rendkívül vékony bőrfelületet is eltakarják.

 

Mindegy milyen, csak rózsaszín legyen

A tervezők sokszor állnak elő meghökkentő ötletekkel, de olyan is előfordul, hogy a divat az utcán születik. A rózsaszín keretes vagy lencsés szemüvegeket hamar felkapták New York, Párizs és Milano divatbloggerei.

 

Ha a keret kerek

Ez a forma már évek óta trendinek számít, idén a színes keretes vagy színes lencsés darabok az ultra menők.

 

Keret nélküli

Szintén 2019-es trend, hogy elhagyjuk a kereteket, ezáltal egy még felszabadultabb megjelenést kapunk. Ezek a többnyire kicsi napszemüvegek, könnyen beleférnek bármilyen szemüvegtokba, és a táskánkban sem foglalnak el sok helyet egy borongósnak induló napon.

 

Átlátszik, mégis véd

Végül, de nem utolsó sorban hozakodnánk elő ennek az évnek kétségkívül legnagyobb trendjével: az átlátszó lencsés napszemcsivel. Ezeket a modelleket nem erős napfényre, hanem kifejezetten utcai viseletre készítették. A tervezők szeretnék erősíteni ezzel a trenddel, hogy a napszemüvegekkel évszaktól függetlenül, kiegészítőként számoljunk.