Míg nálunk a mandarin héja többnyire a szemétben végzi, addig Kínában igazi kincsnek számít. A dél-kínai Xinhuiban a szárított mandarin héj, az úgynevezett chenpi, szó szerint aranyat ér – fél kilójáért akár 8 875 eurót, azaz 3,5 millió forintot is fizetnek – írja a Dnevno.
Kínában, Xinhuiban a szárított mandarin héj illata az ottaniak számára a gazdagságot jelképezi. Első pillantásra Xinhui csak egy átlagos városrésznek tűnik Jiangmenben, Guangdong tartományban. De ha valaki ősszel vagy télen arra jár, az utcákat betölti a száradó mandarin héjak különleges illata.
A helyiek chenpi-nek hívják a szárított héjat, amelynek neve kantoni nyelven ugyanúgy hangzik, mint a „arany” szó: gam.
Nem véletlen, hogy a helyiek ezt az illatot a gazdagsággal azonosítják.

Három évig szárítják a napon
A chenpi készítése hosszadalmas folyamat. A héjakat minden ősszel és télen gyűjtik, majd legalább három évig szárítják a napon, mielőtt fogyasztásra vagy eladásra kerülnek.
Több típus is létezik:
- zöld héjak a korán szedett mandarinhéjakból,
- világos és piros héjak a novemberi termésből,
- nagy, érett piros héjak a decemberi mandarinfajtákból,
- és a tél utáni héjak, amelyek több cukrot tartalmaznak.
A Xinhuiban termesztett mandarin különlegesen értékes, mert a helyi talaj és víz összetétele ideális a növénynek. Ezek a héjak igazi mikrotápanyag-raktárak.

Fotó: Getty Images
A császárok kedvenc csemegéje
A chenpi nem új találmány. A legenda szerint már a Ming- és Qing-dinasztiák idején is tálalták a császárok és császárnők asztalán, a pekingi Tiltott Városban.
Manapság főként a dél-kínai konyhában használják ízesítőként és gyógyhatású adalékként.
A mandarin héjából készült édességek és italok mindennaposak Kínában.
A hagyományos kínai gyógyászat szerint a chenpi:
- támogatja a lép és az emésztés működését,
- javítja a légzést,
- segít a vérnyomás szabályozásában.
A héjak tele vannak antioxidánsokkal és flavonoidokkal, ezért rendkívül egészségesnek tartják őket.
Minél idősebb, annál értékesebb
Ahogy a jó bor, a chenpi is az idővel válik igazán értékessé. Minél régebbi, annál magasabb az ára. Néhány éve egy 1968-ból származó, egykilós tételt Hongkongban 9 320 euróért árvereztek el. A chenpi-ipar ma már óriási üzlet: értékét tavaly 2,94 milliárd euróra becsülték.
A legritkább, 50 éves szárított héjak ára ma fél kilónként 8 875 euró körül mozog.
Arany a szemétben
Ironikus, hogy míg Kínában az emberek gondosan gyűjtik, szárítják és évtizedekig érlelik a mandarin héjat, addig Európában – köztük Magyarországon is – az emberek gondolkodás nélkül a kukába dobják. Pedig amit mások hulladéknak tartanak, Kínában szó szerint aranyat ér.

