Itt a friss a lista a cukrászdákról, ahol kapható az ország tortája 2025-ben
Mint arról beszámoltunk, Balogh László és Kis Roland gyulai cukrászmesterek alkotása, a DCJ Stílusgyakorlat fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Kovács Alfréd váci cukrász nyerte az Álmodozó fantázianevű kreációjával.
Az ország tortáit augusztus 19-től vásárolhatják meg az érdeklődők Budapesten a Magyar Ízek Utcája rendezvény keretében a Várkert Bazár épületében, valamint több mint 500 cukrászdában országszerte.
A Magyar Cukrász Ipartestület közlése szerint a listákon szereplő cukrászdák augusztus 19-20-án készítik a tortákat biztosan, ezt követően a cukrászdákban lehet érdeklődni, hogy kapható-e a torta.
Cukrászdák, ahol kapható Magyarország Tortája
Magyarország Tortáját készítő cukrászdák – Cukrászdák neve szerint
Magyarország Tortáját készítő cukrászdák – Települések neve szerint
Magyarország Cukormentes Tortáját készítő cukrászdák – Cukrászdák neve szerint
Magyarország Cukormentes Tortáját készítő cukrászdák – Települések neve szerint
Mennyibe kerül az ország tortája?
Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a Startlapnak korábban elmondta, hogy a tortának nincs egységes értéke, az árak meghatározása a cukrászdákra van bízva. Ugyanakkor számítása szerint országszerte 1500-2000 forintos árakkal számolhatunk szeletenként, régiótól függően. A magas ár a nyersanyagárak emelkedésének tudható be: a Magyarország Tortája verseny döntője óta a meggy ára csaknem a duplájára emelkedett, ez az alapanyag pedig mind a DCJ Stílusgyakorlatban, mind pedig az Álmodozóban is szerepel.
DCJ Stílusgyakorlat
A torta alapja a klasszikus dobostorta újraértelmezése, a vajban gazdag felvert klasszikus alapokra épül, míg a habkönnyű csokoládé vajkrém a meggyzselével rendkívül szépen harmonizál. A vágási felület, a függőleges rétegrend különleges vizuális élményt ad, a meggy mély íze és a kellemes savak a csokoládé lágyságával és a karamell karakterével keveredve különleges gasztronómiai élvezetet nyújt.
A torta főbb alkotóelemei közül a meggypálinka a zselé ízét hivatott fokozni, a mandula praliné és a grillázs, illetve a tejcsokoládé glazúr az ízek komplexitását és a megjelenést teszik teljessé.
A torta alsó piskótalapja a klasszikus doboscukorral van áthúzva, ami roppanós réteget képez és tiszteleg a Dobos C. József által megalkotott eredeti mű előtt. A torta alsó részébe még mandula nugát és mandulagrillázs keveréke is kerül, ami újabb ízekkel és textúrával gazdagítja a tortát.
A DCJ Stílusgyakorlat torta a hagyomány és innováció egységét képviseli, a meggy, csokoládé és a karamell markáns jelenléte, a vertikális építkezés és a kontrasztokra épülő ízharmónia mind azt a célt szolgálják, hogy a fogyasztó ne csupán egy desszertet kapjon, hanem egy komplex és emlékezetes élményt – olvasható a torta ismertetőjében.
Álmodozó
Az Álmodozó torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a Lúdláb vagy a Rigójancsi, ráadásul hozzáadott cukor nélkül. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja.
A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut, enyhén édes tejcsokoládé krém keretezi.
A rétegek között rejtőzik a csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.
Egy szelet torta energiatartalma csupán 231 kcal, szénhidrátértéke 13,7 g, így jó választás lehet a cukorbetegeknek, de mindenkinek ajánlják, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.

