A túlzott nátriumfogyasztás növelheti a szívbetegségek és a magas vérnyomás kockázatát, és a nátriumbevitel kordában tartása különösen fontos már meglévő vérnyomásprobléma esetén. Aki magas vérnyomástól szenved, annál a konzervek a diéta tiltólistájára kerülnek általában, mivel többek szerint magas nátriumtartalommal bírnak. Ez azonban nem minden konzervre igaz, van számos olyan konzerves étel, amelyet kifejezetten érdemes fogyasztani magas vérnyomás mellett is.
A DASH-diéta sem zárja ki a konzerveket
A magas vérnyomás megelőzésének és kezelésének hatékony módszere az ún. DASH-diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) alkalmazása. A DASH-diéta egyik alappillére
napi legfeljebb 2300 milligrammnyi nátriumbevitel, ami egy laikus számára soknak hangzik, de valójában csupán egyetlen teáskanálnyi sót jelent.

A konzervek valóban magas nátriumtartalommal rendelkezhetnek, de léteznek sótlan, illetve alacsony nátriumtartalmú változatok is, mindenképpen ellenőrizni kell a konzerv csomagolását. A konzervek lecsöpögtetése, átmosása is hasznos lehet, ezzel akár 40%-kal is csökkenthető a nátriumtartalom. Ezenkívül a DASH-diéta is hangsúlyozza a gyümölcsök és zöldségek fontosságát, márpedig a konzervekben lévő zöldségek és gyümölcsök tápértéke nem rosszabb a friss társaikénál. És a halfogyasztás is könnyebben megoldható konzervekkel. Az EatingWell dietetikusok segítségével válogatta össze az alábbi szívbarát konzerveket.
1. Szardínia
“A szardíniakonzervek tele vannak omega-3 zsírsavakkal és kalciummal, mindkettő jótékony hatással van a vérnyomásra. Az omega-3 zsírsavak a gyulladás enyhítésével segítenek csökkenteni a vérnyomást, a kalcium pedig fontos ásványi anyag a DASH-diétában” – mondja Veronica Rouse, a The Heart Dietitian feje. A szardínia ráadásul nagyszerű fehérjeforrás is.
2. Bab
A babkonzerv sokoldalúan felhasználható, olcsó és tápanyagban gazdag alapanyag. “A babkonzervek fogyasztása nagyszerű módja annak, hogy segítsük a vérnyomásunk kordában tartását” – mondja Laura M. Ali táplálkozási szakértő, a MIND Diet for Two című szakácskönyv szerzője. “Jó kálium-, magnézium- és rostforrás – ezek olyan tápanyagok, amelyek fontosak a vérnyomás szabályozásához.” A hüvelyesek fogyasztását több tanulmány is összefüggésbe hozta az alacsonyabb vérnyomással.
3. Paradicsom
A paradicsomkonzerv egy újabb olcsó, sokoldalú alapanyag, amelynek a magyar és a nemzetközi konyhában egyaránt kiemelt szerepe van. És mivel tele van káliummal, szívbarát élelmiszer, ugyanis a kálium segít ellensúlyozni a nátrium hatásait azáltal, hogy elősegíti annak vizelettel történő kiürülését és ellazítja az érfalakat. Ezenkívül a paradicsomkonzerv gazdag likopinban, egy szívbarát antioxidánsban, amely segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.
4. Tonhal
A sótlan tonhalkonzerv szintén nem olyan drága, és a szardíniához hasonlóan kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek csökkenthetik a vérnyomást. Ezenkívül jó kalcium- és káliumforrás is, és sok fehérjét tartalmaz.
5. Ananász
A lista legmeglepőbb eleme az ananászkonzerv. A dietetikusok azért szeretik az ananászt, mert rengeteg benne a rost, és káliummal is ellát. A rostokat is összefüggésbe hozták a szívbetegségek kockázatának csökkentésével és a vérnyomás csökkentésével.
6. Cékla
“Az élénkpiros és antioxidánsokkal teli céklakonzerv kiváló választás az egészséges vérnyomás fenntartásához” – mondja Ali a cékláról, ami a magyar közértek polcain üveges változatban kapható. A cékla “számos szívbarát tápanyagot tartalmaz, többek között rostot, káliumot, C-vitamint és B-vitaminokat. Emellett gyönyörű piros színét a fitonutrienseknek nevezett növényi vegyületek adják, köztük a bétaalinok – ez egy olyan tápanyag, amelyről kimutatták, hogy segít csökkenteni a gyulladást, és hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez” – tette hozzá. A cékla természetes módon gazdag nitrátokban, amelyek Ali szerint segíthetnek a vérnyomás csökkentésében és a szívbetegségek kockázatának mérséklésében.
