Itt az új "szuperélelmiszer": a lila paradicsom

Turi Dániel
Közel tizenöt év kutatás és kísérletezés után a napokban Amerikában hivatalosan is jóváhagyták a lila paradicsomok forgalmazását, ami a különleges színe mellett a betegségek megelőzésében is segít.

A paradicsom kétségtelenül az egyik legnépszerűbb és legtöbbek által kedvelt, fogyasztásra alkalmas növény – abba a hosszú ideje húzódó vitába, miszerint zöldségről vagy gyümölcsről van szó, most nem mennénk bele. A lényeg, hogy amikor meghalljuk a szót, általában a piros, extrémebb esetben pedig a sárga paradicsom jut eszünkbe, de semmiképpen sem lila. Holott, angol tudósok immár tizenöt éve kísérleteznek a lila paradicsom megalkotásával, aminek a termesztését a napokban Amerikában hivatalosan is jóváhagyták – írja a designtaxi.com.

Két brit kutató, Jonathan Jones és Cathie Martin 2008-ban kezdtek el kísérletezni a génmanipulált, lila paradicsommal, az angliai Norfolk Plant Sciences intézetében. A folyamat lényege az volt, hogy az egyébként is különösen egészséges növény génállományát úgy módosítsák, hogy még több antioxidánst tartalmazzon és bár kezdetben több, apró sikert sikerült elérniük, a lila paradicsom megszületéséig hosszú időt kellett várni. Az immár „szuperélelmiszerként” is emlegetett növény a benne található, megnövelt mennyiségű antocianin miatt lila – hasonlóan például az áfonyához.

lila paradicsom
John Innes Centre UK/ Getty Images

Az antocianinok az egyik legerősebb antioxidáns hatással rendelkező pigmentek. A sejtkutatások és a kísérletek azt mutatják, hogy hatékonyak, ha betegségek megelőzéséről, kezeléséről van szó

– idézi Jonathan Jones-t a designtaxi.com – Arra viszont álmunkban sem gondoltunk volna, hogy ilyen sokáig kell majd várni, amíg jóváhagyják és engedélyezik a termesztését. A kutatásaink alapján bízunk benne, hogy egyrészt a lila paradicsomot hamarosan a világ többi részén is sikerül meghonosítani. Másfelől pedig szeretnénk, ha egyéb, eddig megszokott zöldségek és gyümölcsök esetében is tudnánk növelni az antocianin szintet.

Az előzetes állatkísérletek egyébként azt mutatták, hogy a lila paradicsommal etetett állatok harminc százalékkal hosszabb ideig éltek, a megbetegedések pedig a felére csökkentek a körükben. Természetesen az antocianinok természetes módon is megtalálhatók a különböző élelmiszerekben – például a fekete áfonyában, vagy a szederben  -, de közel sem olyan mennyiségben, amik garantálnák az egészségjavító hatásukat. A génmanipulált paradicsomokat egyébként jövőre, 2023-tól lehet hivatalosan is ültetni, termeszteni és forgalomba hozni Amerikában – arról egyelőre nincs információ, hogy Európában mikor kezdik el termeszteni a különös megjelenésű, de rendkívül egészséges növényt.