Séfeket kérdeztek a legjobb vajról, mind ugyanazt válaszolták - a magyar boltokban kapható a győztes
A vaj kulcsfontosságú összetevő a konyhában: ettől lesz a sütemény könnyed és illatos, a vajkrém selymes, a leves gazdagabb, a tükörtojás pedig krémesebb. Négy neves séfet kérdeztek meg arról, melyik az a vaj, amit ők is szívesen használnak otthon, és mindannyian ugyanarra a márkára esküdtek: a Kerrygold sótlan tiszta ír vajra, számol be az Eating Well. Jó hír, hogy a remek termék változatai Magyarországon is kaphatók; a séfek emellett más alternatívákat is ajánlottak az ínyenceknek.
A zsírtartalom sokat elárul
A séfek szerint a Kerrygold vaj “ízletes, könnyen használható, és magas zsírtartalmának köszönhetően a legjobb választás a mindennapokra”. Melissa King, a Top Chef sztárja így fogalmazott: “Ez az a vaj, amit minden nap használok. Már a mély, sárgás színe is elárulja, hogy füvet legelő tehenektől származik, magas zsírtartalmú, sima és lágy, de mindenhez elég könnyed.”

A Kerrygold 82 százalékos vajzsírtartalma magasabb, mint a vajak többségéé, amelyek jellemzően csak a minimális, 80 százalékos értéket érik el. A séfek szerint a túl magas zsírtartalom sem feltétlenül előnyös, mert a főzéshez és sütéshez az egyensúly a legjobb: elég gazdag ahhoz, hogy ízes legyen, de ne legyen túl nehéz. Joe Sasto, a Food Network séfje hozzátette:
Általában mindig a sótlan vajat tartom otthon, mert magam szeretem meghatározni az ízeket.
A fűvel táplált ír tehenek teje természetesen gazdag béta-karotinban és omega-3 zsírsavban: ez adja a vaj aranysárga színét és enyhén füves ízét. Korábban mi is megírtuk, hogy a nagyobb magyar üzletláncokban a termék sózott és sótlan verziói is kaphatók, általában 1300-1600 forint közötti áron.
További toplistás vajak
A Kerrygold mögött alig lemaradva két amerikai vajmárka került a séfek kedvencei közé: az Oregonban gyártott Tillamook és a Plugrà, amely amerikai gyártású, de európai stílusú vaj. A Tillamook Sea Salted Extra Creamy Butter 81 százalékos zsírtartalommal rendelkezik. Andy Ribelin különösen kedveli, mert “kenyérsütéshez, palacsintához vagy bagelekhez is remek választás a krémes textúrája és magas zsírtartalma miatt.”
A Plugrà szintén remek helyen végzett: 82 százalékos zsírtartalma miatt “kiváló ízt és erős karaktert ad a sütéshez” – mondta Ribelin. Trung Vu hozzátette, hogy tökéletes “croissant-készítéshez, mert a vaj magas víztartalma több párát képez a sütőben, így könnyebb, levegősebb tésztát ad, anélkül hogy az ízből veszítenénk.”
A toplistán még két márka szerepelt: a Vital Farms, amely 85 százalékos zsírtartalmú “Pasture-Raised Butter with Sea Salt & Avocado Oil” vajával még az európai vajakat is felülmúlja, valamint az Organic Valley, amely az amerikai standard 80 százalékos zsírtartalmát követi. Ezek a termékek azonban Magyarországon nem elérhetőek, ezért ha prémium minőségű vajat használnánk a konyhában, érdemes a Kerrygold termékeit megvásárolni.

